Ay'a Dönüşün İlk Adımı Tamamlandı: Orion, Ay'ın Etrafında "Bi' Tur Atıp" Dünya'ya Başarıyla Geri Döndü [Video]

8
7
1
0
0
NASA’nın Ay'a yeniden insan götürecek Artemis görevleri kapsamında, 1 ay önce uzaya gönderilen Orion isimli uzay aracı, gezegenimize döndü. İniş başarılı bir şekilde gerçekleşti ve Orion, tek parça halinde teslim alındı.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), insanlığı yeniden Ay'a götürme planları dahilinde uzaya gönderilen Orion isimli aracı, başarılı bir şekilde gezegenimize döndü. Toplamda 2 milyon 253 bin 081 kilometre mesafe kat eden uzay aracı,planlandığı gibi Meksika açıklarında bulunan Guadalupe isimli adanın yakınlarına iniş yaptı.

16 Kasım 2022'de fırlatılan ve bu fırlatma sonrası 26 gün boyunca uzayda kalan Orion, atmosfere yaklaşık olarak 40.000 km/s hızla giriş yaptı. Bu yüksek hız, atmosfer ile birleştiğinde devasa bir sıcaklığı ortaya çıkardı. Öyle ki Orion'un dış kapsülündeki sıcaklık, zaman zaman 3.000 santigrat dereceye kadar ulaşmıştı.

NASA'nın ısı kalkanı, sorunsuz bir şekilde çalıştı!

NASA orion

NASA, Ay'a gidecek insanların güvenli bir şekilde dönüş yapabilmeleri için Orion'da özel teknolojiler kullandı. Buradaki en önemli mesele, uzay aracının ısıdan kaynaklı olarak parçalanmamasıydı. Böylesi bir durumda Ay'a gidecek astronotların hayatları tehlikeye girebilirdi. Başarıyla gerçekleştirilen iniş, Orion'da kullanılan ısı kalkanının başarılı olduğunu gözler önüne sermiş oldu. Ancak yine de NASA mühendislerinin yapacakları inceleme çalışmalarını beklemek gerekiyor.

orion

Orion'da toplamda 11 adet paraşüt bulunuyordu. Bu paraşütler, inişin belirli bölümlerinde aktif olarak kullanıldılar. Böylelikle Orion'da herhangi bir parçalanma olmadı. NASA, 26 gündür uzayda bulunan uzay aracını sağlıklı bir şekilde teslim aldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan isim üst düzey yetkililerden Vanessa Wyche oldu. "Bu görev, bizim için büyük bir başarı." diyen Wyche, bundan sonraki süreçte çalışmaların devam edeceğini ve Orion'un insan taşıyabilir hale gelmesini sağlayacaklarını söyledi. Eğer bunlar gerçek olursa NASA, 2024, 2025 veya 2026 yılında Ay'a insan gönderecek...

Orion'un iniş anlarını aşağıdan izleyebilirsiniz:

Kaynak : https://www.bbc.com/news/science-environment-63937345
8
7
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
7
1
0
0