Avrupa'daki Elektrikli Otomobil Şarj İstasyonlarının Yüzde 70'i Sadece 3 Ülkede Bulunuyor

24
12
3
2
2
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), AB sınırları içerisinde yer alan şarj istasyonları hakkında çarpıcı bir detayı ortayı çıkardı. İstasyon dağılımı hakkında veri analizi paylaşan ACEA, AB'de bulunan şarj istasyonlarının %70'inin sadece üç ülkede bulunduğunu gösterdi.

Geçtiğimiz tarihlerde Avrupa Komisyonu, Yeşil Anlaşma kapsamında 2035 yılında Avrupa Birliği sınırları içerisinde içten yanmalı motora sahip araçların satışını yasaklayacaklarını açıklamıştı. Avrupa Birliği'nin koymuş olduğu emisyon sınırlandırması yüzünden zaten birçok otomobil üreticisi, elektrikli otomobil ağını genişletmeye başlamıştı ancak Yeşil Anlaşma ile birlikte, bu çalışmalar daha da hızlandırılacak gibi görünüyor.

Tamamen elektrikli otomobil dönemine geçiş sürecinde, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) yayınladığı bir rapor, Avrupa Birliği'nde yer alan her ülkenin finansal eşitsizlikler yüzünden bu çevreci girişimine ayak uyduramayacağını gösterdi. Avrupa Birliği'nde yer alan şarj istasyonlarının %70'inin sadece üç ülkede bulunması, daha küçük AB ülkelerinin henüz bu altyapı için hazır olmadığını gösterdi.

Şarj istasyonuna sahip en çok ülke ve en az ülke arasında 65 binden fazla fark bulunuyor

acea

ACEA'nın paylaşmış olduğu verilere göre Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan şarj istasyonlarının %70'i, Hollanda (66.665), Fransa (45.751) ve Almanya'da (44.538) konumlandırılmış durumda. Kalan diğer 24 ülke ise toplam şarj istasyonlarının %30'unu kendi aralarında paylaşmış gibi duruyor.

Yayınlanan raporda en dikkat çeken şeylerden birisi de kendi sınırları içerisinde en az şarj istasyonu barındıran ülkeler oldu. Bu ülkelerin arasında Kıbrıs (70) Malta (90), Litvanya (174), Bulgaristan (194) ve Yunanistan (225) yer aldı. En çok şarj istasyonuna sahip ülke ile en az sayıya sahip ülke arasında 65 binden fazla fark olması, Avrupa Birliği'nde yaşaşan ekonomik bölünmeyi gözler önüne serdi. Bu detay da Avrupa Birliği'nde yer alan ülkelerin, kendi içerisinde birinci veya ikinci sınıf olarak nitelendirileceği endişelerini de beraberinde getirdi.

Avrupa Komisyonu'nun 2035 yılında Yeşil Anlaşma kararını yürürlüğe koyabilmesi için, AB'de yer alan tüm ülkelerin benzer yapıda elektrikli otomobil altyapısına sahip olması gerekiyor. Maddi açıdan bu eşitsizliğin giderilmesi için de Avrupa Birliği'nin şarj istasyonları için ortak bir fon oluşturması bekleniyor.

Kaynak : https://thenextweb.com/news/70-percent-eu-charging-stations-are-in-just-three-countries?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheNextWeb+%28The+Next+Web+All+Stories%29
24
12
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
24
12
3
2
2