ABD'de Beyin Yiyen Amip Vakası Görüldü: Bulaşıcı Değil Ama Koronavirüsten Daha Ölümcül

95
23
5
3
3
Son derece nadir ancak bir o kadar da ölümcül olan Naegleria fowleri ya da daha yaygın ismiyle beyin yiyen amip vakası ABD'de tekrar ortaya çıktı. ABD'nin Florida eyaletinde ortaya çıkan vaka, vatandaşlara korku saldı.

Geçtiğimiz yıllarda akılalmaz iki farklı vakayla karşılaşmıştık. Bunlardan biri burnunu musluk suyuyla yıkayan bir kadın, diğeriyse amatör bir balıkçıydı ancak durumlar ne kadar farklı olsa da yaşadıkları şey son derece benzerdi: Naegleria fowleri olarak bilinen bir amip türüyle yollarının kesişmesi. Son derece nadir rastlanan bu amip, ABD'de tekrar yüzünü gösterdi.

ABD'nin Florida eyaletindeki sağlık yetkilileri, yeni bir Naegleria fowleri vakasını onayladı. Aynı zamanda beyin yiyen amip olarak da bilinen Naegleria fowleri, Hillsborough'da yaşayan birine bulaştı.

Beyin yiyen amip burun kanalı yoluyla beyne ulaşıyor

Beyin yiyen amip

ABD Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına göre genellikle göllerde, akarsularda, göletlerde ve kanallarda bulunan amip türü, burun kanalı yoluyla insanlara bulaşıyor. Bu amibin içerisinde bulunduğu suyu burnuna aktaran kişiyse vakalar arasındaki yerini alıyor.

ABD Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Florida'da yaşanan vakalar oldukça nadir. Sağlık Bakanlığı, 1962 yılından bu yana yalnızca 37 vakanın yetkililere bildirildiğini belirtti. Tüm bunların yanı sıra bu durumdan korunmak için yapılması gerekenin yalnızca amiplerden etkilenmiş suyun burun yolundan alınmasını engellemek olduğu da biliniyor.

Enfeksiyonu engellemenin belirli yöntemleri bulunuyor

Naegleria Fowleri

Sağlık Bakanlığı, yeni vakanın ortaya çıkmasıyla birlikte amipten korunma yöntemlerine ilişkin bazı önlemler yayınladı. Yayınlanan önlemler arasında ılık su alanlarında, sıcak kaplıcalarda ve enerji santrallerinin yakınlarındaki sularda yapılacak su temelli etkinliklerden kaçınmak yer alıyor. Bunun yanı sıra sığ noktalarda yüksek su sıcaklığına sahip yerlerde de bulunmamak öneriliyor.

Bir amibin beyninize girip beyninizi yemesi son derece nadir yaşanan bir olay olsa da bu durumun son derece ölümcül olduğunu belirtmekte de fayda var. ABD istatistiklerine göre bu zamana kadar 145 bilinen Naegleria fowleri vakası gerçekleşti ve bu 145 kişiden yalnızca dördü durumu atlatabildi. Tabii ki kurtulan kişilerin son derece erken evrelerde tespit edildiklerini belirtmekte de fayda var.

Kaynak : https://www.cbsnews.com/news/brain-eating-amoeba-naegleria-fowleri-confirmed-florida/
95
23
5
3
3
Emoji İle Tepki Ver
95
23
5
3
3