Bilim İnsanları, Excel Yüzünden İnsan Genlerini Yeniden İsimlendirdi

53
8
3
1
1
Bilim insanları, yaptıkları çalışmalarda insanların genlerine ait kodları tarih olarak gören Excel ile yaşadıkları soruna bir çözüm bulmayı başardı: Genlerin isimlerini değiştirmek.

İnsanları özel kılan şeylerin başında genleri gelir. Genetik yapılarımız eşsizdir, her birimiz bu genler sayesinde bizi biz yapan farklı özellikler kazanırız. Genleri araştıran bilim insanlarıysa her geni farklı farklı isimlendirir.

Her bir genin kendi ismine ek olarak alfanumerik bir kodu bulunur. Buna bilim insanları sembol der ve genel olarak bu kodlar, bir araştırmaya ya da bir belgeye baktığınızda hangi genden bahsedildiğini anlayabilmeniz için kullanılır. 

Excel ile sorun yaşanıyor

genler

Pek çok araştırmada Excel kullanıldığı biliniyor. Bazı özelleşmiş, spesifik çalışmalar için farklı programlar kullanılsa da temel düzeyde çalışırken Microsoft Excel oldukça yeterli oluyor. Genetik çalışmalarda da Excel, fazlasıyla tercih edilen programlar arasında bulunuyor.

Genetik çalışmalarında bulunan bilim insanları bu nedenle 27 genin sembolünü değiştirdi. Bunun nedeni ise eski alfanumerik kodların kullanılması durumunda programın girilen verileri tarih olarak algılamasıydı. Örnek vermek gerekirse “Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1” adlı yapının kısaltması MARCH1'di ve Excel bunu 1 Mart şeklinde tarihe çeviriyordu. 

Teknik olarak Excel’in Türkçe ve İngilizce versiyonları arasında ondalıklı sayı yazarken karşılaştığımız virgül ve nokta sorununun bir benzerini yaşayan bilim insanlarının yardımına HUGO Gen Terminoloji Komitesi (HGNC) koştu.

HGNC’den yeni isimlendirme

genler

 Hugo Gen Terminoloji Komitesi, dünya çapında kullanılan terminolojiyi belirleme hakkına sahip. HGNC, yeni bir topluluk isimlendirme rehberi yayınladı. Yeni katalogla birlikte eski isimlendirmeler de belirtildi. Böylece değişikliklerden kaynaklı olarak kafa karışıklığı yaşanmasını engellemeyi amaçlıyor.

Genel olarak bu isim değişikliği bilim insanlarının tamamından destek gören bir karar oldu. Her ne kadar araştırmacılar Excel dosyalarına verileri girdikten sonra hücreleri teker teker formatlayarak sorunu çözüyor olsa da bu yöntem hem uzun vadeli değildi hem de dosyayı başkası açtığında her şey başa dönebiliyordu.

Kaynak : https://www.theverge.com/2020/8/6/21355674/human-genes-rename-microsoft-excel-misreading-dates
53
8
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
53
8
3
1
1