Bitcoin'in Mucidi Satoshi Nakamoto Olduğundan Şüphe Duyulan 3 İsim

15
7
2
2
2
Bitcoin hakkında ilk çıktığı günden beri en merak edilen sorulardan bir tanesi, Satoshi Nakamoto takma ismini kullanan kişinin aslında kim olduğuydu. Hâlâ gizemini koruyan bu soruya cevap olabilecek 3 ismi gelin yakından tanıyalım.

31 Ekim 2008’de birileri Satoshi Nakamoto rumuzuyla şifreli mail listesiyle Bitcoin’in bültenini yayınladı. Bu eylemin üstünden 10 yıldan uzun bir süre geçti ve bu sure zarfında birçok sahte Satoshi’ler ortaya çıktı ancak gerçek Nakamoto’nun kim olduğuna henüz yaklaşılamadı bile.

Bu konuda birçok aday bulunuyor hatta Craig Steven Wright ve James Bilal Khadid Caan gibi isimler de kendileri olduklarını söylüyorlar ancak hiçbirisi, bu konuda su götürmez bir kanıt sunamıyor. Somut kanıt eksikliği, birçok spekülasyonun çıkmasına sebep oluyor ancak gerçek Satoshi Nakamoto olma ihtimali güçlü isimler de bulunuyor. İşte onlardan bazıları.

3. Harold Finney:

Harold Thomas Finney II

4 Mayıs 1956 doğumlu olan Harold Thomas Finney II, PGP Corporation çatısı altında geliştirici olan ve kariyeri boyunca birkaç konsol oyunu geliştiren bir isim. Finney, ilk Bitcoin katılımcılarından olmasının yanı sıra Nakamoto’dan da kripto para alışverişi yapan ilk isim.

Finney, 10 yıl boyunca Dorian Satoshi Nakamoto ile aynı kasabada yaşadı ki kendisinin kripto paranın yaratıcısı olduğuna dair de söylentiler bulunuyor. Mart 2013’te Finney, BitcoinTalk forumunda bir mesaj yayınladı ve felçli olduğunu ancak programı ölene kadar devam ettireceğini söyledi. Kendisi “bcflick” denilen bir yazılım üzerinde çalışıyordu.

Hayatının son 12 ayı boyunca Finney’nin ailesi, 1.000 BTC’lik haraç talep eden anonim telefon çağrıları aldı. Bunlardan bazıları, şaka yollu aramalardı. Finney, 28 Ağustos 2014’te 58 yaşındayken vefat etti ve Nakamoto olduğunu reddetti.

2. Nick Szabo:

Nick Szabo

Nick Szabo, bir bilgisayar bilimcisi olmasının yanında dijital para birimleri ve dijital kontrat araştırmalarıyla bilinen bir kriptolog. Kendisi ayrıca kripto paralar ve blok zincirinde önemli bir yer tutan akıllı kontratların konseptinin ve isminin de geliştiricisi.

Szabo, merkezi olmayan bir dijital para birimi olan Bit Gold için bir mekanizma yaratmıştı. Bu mekanizma, hiçbir zaman uygulanmadı ancak birçok kişi, Bitcoin’in ağ mimarisinin direkt olarak öncüsü olduğuna inanıyor.

Szabo’nun Nakamoto olduğuna dair birçok dedikodu bulunsa da kendisi bu iddiaları sürekli olarak yalanlıyor. Finans yazarı Dominic Frisby tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada ikinci dereceden kanıtlar bulunsa da Szabo’nun Satoshi olduğuna dair somut kanıtlar bulunamadı.

1. David Kleiman:

David Kleiman

~Craig Steven Right, solda; David Kleinman, sağda

David Kleiman, kitaplar yazmış bir adli bilişim uzmanı. Kendisi, son dönemlerinde sıklıkla güvenlikle ilgili konferanslarda ve etkinliklerde konuşmalar yapmıştı. Aralık 2015’te Gizmodo’da yer alan bir haberde Kleiman’ın Bitcoin’in yaratılışında pay sahibi olduğu iddia edildi. Bu iddialar ise gerçek Nakamoto olduğunu iddia eden Wright tarafından ortaya atıldı. Wright, 2016 yılının Mayıs ayında The Economist’e verdiği röportajda da iddiasını yineledi.

Kleiman, Nisan 2013’te hayatını kaybetti. Şubat 2018’de Kleiman’ın kardeşi Ira, Wright’a karşı 550 bin ile 1.100.000 BTC’lik bir dava açtı. Ira; Wright’ın, Kleiman’ı kendisiyle birlikte Bitcoin’in öncüleri arasında göstermesi ve kripto para birimini çıkışında kendisiyle çalışması iddiasıyla fikri mülkiyet haklarında dolandırıcılık yaptığı savundu.

Sizce kripto para birimi Bitcoin’in yaratıcısı bu üç isimden bir tanesi olabilir mi ya da bu üç isimden herhangi birisi Bitcoin’in yaratılmasına ortaklık etmiş midir? Fikirlerinizi ve düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://thenextweb.com/hardforkbasics/2019/08/21/bitcoin-figures-possible-satoshi-nakamoto-you-should-know/
15
7
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
15
7
2
2
2