CİMER ve BİMER Şikayet Başvuruları Nasıl Yapılır?

15
9
2
1
0
Vatandaşlar eskiden BİMER, şimdi ise CİMER ile şikayetlerini doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na iletebiliyorlar. E-Devlet aracılığı ile de kullanılabilen sistem dışında ALO 150 hattı da şikayetler için kullanılabiliyor Peki bir CİMER şikayet başvurusu nasıl yapılır?

Bazen vatandaşlar şikayetlerini özel olarak daha üst makamlara iletmek isteyebiliyor. Bu tarz durumlarda, vatandaşlar şikayet başvurusu için eskiden BİMER şimdi ise CİMER servislerini kullanıyorlar. BİMER, yönetim sistemi değişene kadar aktif olarak hizmet veriyordu ve Başbakanlık İletişim Merkezi'ne bağlıydı. Ancak şimdi tüm şikayetler Cumhurbaşkanlığı’na, yani şikayetlerini’e yapılıyor. Vatandaşlar arasında hâlâ bu servisi BİMER olarak da isimlendirenler var.

Eğer sizlerin de direkt devlete yapmak istediğiniz özel şikayetleriniz, ihbarlarınız veya iletmek istediğiniz konular varsa bu sistemleri kullanabilirsiniz. İnternet başvuruların yanında ALO 150 hattı ile telefondan da şikayetlerinizi iletebiliyorsunuz. Yapılan tüm şikayet başvuruları tek tek inceleniyorlar. Biz de bu içeriğimizde CİMER (BİMER) servisine ait merak ettiğiniz tüm sorulara cevap vereceğiz.

CİMER nedir? Ne görev yapar?

cimer portal, bimer portal, cimer sitesi

2008 yılında resmi gazete yayımlanmasıyla resmi olarak hizmet vermeye başladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne bağlı bir sistem olan CİMER, Türkiye’nin neresinde olursanız olun, devlet ile aranızda bir köprü kuran ve şikayetlerini direkt Cumhurbaşkanlığı aracılığı ile ilgili kurumlara iletmenizi sağlayan bir servis olarak hayat geçirildi.

BİMER ise aynı sistemin eskiden Başbakanlık İletişim Merkezi’ne bağlı olan servisiydi. Eskiden vatandaşlar şikayetlerini Başbakanlık veya Cumhurbaşkanlığı’na iki şekilde iletebiliyorlardı. Şu an ise iki sistemin birleşmesiyle birlikte şikayetler sadece CİMER üzerinden toplanıyor.

CİMER şikayet başvurusu nasıl yapılır?

CİMER başvurusu yapabilmek için öncelikle buradan CİMER portal sitesine giriş yapabilirsiniz. Ardından web sitesinin sağ üst kısmında bulunan “Başvuru Yap” seçeneğini seçerek gereken bilgileri girmeniz gerekiyor. Başvurularınızın geçerli sayılabilmesi için tüm bilgileri eksiksiz ve doğru girmeniz gerekiyor.

TC Kimlik No, annenizin evlenmeden önceki kızlık soyadı gibi bilgileri doğru girdikten sonra cep telefonunuza bir onay mesajı gelecek. Buradaki kodu da doğru şekilde girdikten sonra sisteme girerek başvurunuzu gönderebilirsiniz. Eğer annenizin evlenmeden önceki kızlık soyadını hatırlamıyorsanız kullanabileceğiniz bir farklı yöntem daha var.

İnternet üzerinden e-Devlet ile:

bimer e devlet, cimer e devlet, cimer giriş

BİMER veya bir diğer adıyla artık CİMER, e-Devlet üzerinden de giriş yapılabilen bir sistem. Ana giriş ekranındaki bilgileri doldurmak yerine direkt olarak e-Devlet aracılığı ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Bunun için e-Devlet şifresine sahip olmanız gerekiyor. Bu giriş seçeneğini seçtiğiniz zaman sistem sizi otomatik olarak e Devlet giriş sayfasına götürüyor. Ardından burada bilgileri doğru girdikten sonra yeniden CİMER e-şikayet sayfasına yönlendiriliyorsunuz.

E Devlet şifresi nasıl alınır?

Eğer e-Devlet şifreniz de yoksa giriş olmayacağı için maalesef şikayet de gönderemezsiniz. Aslında e-Devlet şifresi almak çok kolay. Yapmanız gereken tek şey TC kimlik kartınızla beraber herhangi bir PTT şubesine gitmek ve e Devlet şifresi almak istediğinizi belirtmek. Ardından 2 TL gibi çok küçük bir masraf ile devletteki neredeyse tüm işlemlerinizi yapabileceğiniz şifrenize kavuşabilirsiniz.

ALO 150 telefon yoluyla CİMER'e şikayet:

Bilgisayarla aram yok diyorsanız veya internete giremediğiniz bir yerdeyseniz, BİMER şikayet başvurusu yapmak için ALO 150 hattını da kullanbilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken şey ise web sitesinden başvuru yapılırken sorulacak bilgilerin bu sefer karşınızdaki temsilci tarafından da sorulacağı. Yani bu bilgileri mutlaka bilmeniz gerekiyor. 

ALO 150 CİMER hattı acil aramalar kapsamında olmadığından dolayı ücretli bir servistir. Servisin ücreti BTK tarafından belirlenmiş durumda. Sabit hatlardan veya cep telefonlarından yapılan ALO 150 aramaları, sabit bir telefonu aramakla eşdeğer bir ücrete sahip. Tam ücretlendirme bilgisi için hattınızın bulunduğu GSM operatör firmasını arayabilirsiniz.

CİMER şikayet sorgulama nasıl yapılır?

cimer başvuru sorgulama, bimer şikayet sorgulama

Tüm aşamaları geçtikten sonra internet veya telefon yoluyla yapılan her başvuru için size bir CİMER sayısı veriliyor. Bu sayıyı mutlaka saklamanız gerekiyor. Çünkü (CİMER) BİMER başvuru sorgulama işlemi bu sayıyla yapılıyor. Bu sayının verildiği formda yer alan “başvuruma git” seçeneği de sizi direkt CİMER başvuru takibi ekranına götürüyor.

Diğer bir sorgulama yöntemi ise yine CİMER web sitesi üzerinden oluyor. Ekranın sağ üst kısmında yer alan başvuru sorgula seçeneğine tıklayarak, ilk kayıt esnasında sizden istenen bilgileri girerek mevcut başvurunuzun durumunu görebilirsiniz. Yine e-Devlet kapısını da başvuru sorgulamada giriş seçeneği olarak kullanabilirsiniz.

CİMER başvurusu ne zaman sonuçlanır?

Hangi konuda başvuru yapmış olursanız olun dilekçelere en geç 30 iş günü içerisinde gerekçeli olarak cevap veriliyor. Buradaki farklı durum ise Bilgi Edinme Hakkı dilekçelerine yapılan başvurular ise kanun gereği en geç 15 iş günü içerisinde cevap alıyor. Yani iki farklı başvuru türünün iki farklı sonuçlanma süresi bulunuyor.

Önceki başvurular nasıl kontrol edilir?

CİMER veya daha önce BİMER servisine farklı başvurularda bulunmuş olabilirsiniz. Eğer bu başvurularınızı görüntülemek isterseniz yine normal başvuru sorgulama aşamasını takip etmeniz gerekiyor. Ardından CİMER başvuru sorgulama ekranında önceki başvurularınıza ait detayları da görüntüleyebilirsiniz.

Kimler şikayet veya ihbarda bulunabilir?

Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlar, mavi kartlılar ve karşılıklılık esasına dayalı olarak Türkiye’de yaşayan yabancılar da CİMER’e başvurabilir. Başvuru takibini ise yine başvurudan sonra verilen CİMER sayısı ile yapabilirler.

CİMER gizlilik işlemi nasıl yapılır?

cimer gizlilik, cimer kimlik gizleme

Başvuru yaparken kimlik bilgilerinizin gizli kalmasını isteyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey ise başvuru esnasında, başvuru tipini “ihbar” olarak seçmeniz. Ardından form içerisinde yer alan “kimlik bilgilerim gizlensin” seçeneğini seçerek kimliğinizi gizleyebilirsiniz. Başvuru sonucu yine e-posta hesabınıza gelecektir. 

CİMER başvuru silme işlemi nasıl yapılır?

Cumhurbaşkanlığı’na yaptığınız şikayeti veya ihbarı geri çekmek istiyorsanız bunun için yeniden başvuru yapmanız gerekiyor. Bu sefer başvuru içerisinde önceki başvurunuzun tarihini, CİMER sayısını ve başvurunuzu iptal etmek istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Yine en geç 30 iş günü içerisinde bu başvurunuza da cevap gelecektir.

Eskiden BİMER ve CİMER olarak iki farklı şekilde devam eden servis artık CİMER ismiyle tek bir çatı altında toplandı. Artık siz de servis ile ilgili bilmeniz gerekenleri öğrendiniz. Eğer özel olarak iletmek istediğiniz istekler, şikayetler veya ihbarlar varsa bu servisi kullanabilirsiniz.

15
9
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
9
2
1
0