Darth Vader’ın Sesi, 45 Yıl Sonra Star Wars'tan Emekli Oldu (Peki Darth Vader Bundan Sonra Nasıl Konuşacak?)

20
1
0
0
0
Star Wars serisinde Darth Vader karakterine 45 yıldır sesini veren James Earl Jones, rolünden emekli oldu ve haklarını Lucasfilm ve Respeecher’a verdi. Yine de Jones, karakterle ilgili olarak danışmanlık vermeye devam edecek.

Dünyaca ünlü seri Star Wars’taki en güçlü, en başarılı ve en popüler karakterler arasında yer alan Darth Vader, heybetli görüntüsüyle korkutan, yarı makineleşmiş bir karakter olarak tasvir ediliyordu. Bu heybetli görünüşü sağlamak için de filmin çekimlerinde, kostümün içinde yaklaşık 2 metrelik boyuyla aynı zamanda bir vücut geliştirmeci ve halterci olan David Prowse yer almıştı. Karakterin sesini ise James Earl Jones vermişti. 

İlk filmden sonraki 45 yıllık süreçte Jones, gerek sinemada gerekse televizyonda yer alan pek çok Star Wars eserinde sesiyle yer almıştı. Yakın zamanda yapılan bir anlaşma ile Jones, resmi olarak Star Wars’tan emekli oldu ve haklarını Lucasfilm ve Respeecher’a devretti. 

Jones, yönlendirme yapmaya devam edecek

darth vader

Ukraynalı bir firma olan ve savaştan dolayı oldukça zor durumda kalan Respeecher, yapay zeka kullanarak geçmişteki rolleri için çok yaşlı hale gelen ya da hayatını kaybetmiş olan oyuncuların, geçmişteki karakterlerinin seslerini üreten bir firma. Firmanın yaptığı çalışmalar yakın zamanda The Book of Boba Fett’te ve Obi-Wan Kenobi dizisinde de karşımıza çıkmıştı. 

Lucasfilm’de 32 yıldır ses editörü olarak çalışan Matthew Wood, Jones’a Respeecher’ın yaptığı çalışmaları sunarak ünlü ismi haklarını devretmeye ikna etti. Pek çok stüdyo karakterleri seslendirmesi için farklı isimlerle anlaşma yoluna gidiyor olsa da, Jones’un sesi adeta Darth Vader ile özdeşleştiği için Lucasfilm bu fikre yanaşmayıp alternatif yollar aramayı tercih etmişti. 

Bu karar aynı zamanda ileride Lucasfilm’in karşılaşabileceği eleştirilerin de önünü kapatmış oldu. Zira Star Wars filmlerinde daha önce hayatını kaybetmiş olan Peter Cushing (Tarkin) ve Carrie Fisher (Prenses Leia) gibi karakterler CGI ile filme yerleştirilmiş, bu durum oyuncuların izni olmadan gerçekleştiği için tartışma malzemesi olmuştu. Böylece Lucasfilm bu tartışmalardan uzak durarak Darth Vader’ın sesini korumayı başarmış oldu. Jones ise haklarını devretmiş olmasına rağmen karakterle ilgili olarak danışmanlık vermeye devam edecek. 

Yıllar içerisinde Jones'un sesinin nasıl değiştiğini ve karakteri nasıl etkilediğini de altta yer alan videoda bulabilirsiniz.

Jones'un karakter üzerindeki etkisini anlamak için ise aşağıda yer alan videodan Prowse'un orijinal sesini duyabilirsiniz.

Kaynak : https://www.vanityfair.com/hollywood/2022/09/darth-vaders-voice-emanated-from-war-torn-ukraine
20
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
20
1
0
0
0