Dünyada Fotoğrafı Çekilen İlk Yıldırımın Görüntüleri

47
11
2
2
0
Dünyanın ilk fotoğrafı çekilen yıldırım görüntülerini merak ediyor musunuz? Bugün sizlere 1880'li yıllarda yıldırım fotoğrafları üzerine çalışmalar yapan bazı fotoğrafçıların yakalamayı başardığı ilk fotoğrafları derledik.

Günümüzde hemen hemen hepimizin cebinde akıllı telefonlar sayesinde kameralar da bulunuyor. İstediğimiz her şeyin yüksek çözünürlükte fotoğrafını çekebiliyoruz, ancak bu durum bundan 20 - 30 yıl önce bu kadar basit değildi. Günümüzde çok hızlı kameralar bulunmasına rağmen yakalamanın zor olduğu yıldırım fotoğrafları, ilk olarak 1800'lü yılların ortalarında çekilmeye başlandı.

Popular Science’ın 1939 tarihli makalesinde yer alan bir fotoğraf, dünyanın ilk “net” yıldırım fotoğrafı olarak kabul ediliyor. Yıldırımın gökyüzünde basit bir zikzak görünümde olmadığını kanıtlamak isteyen William Jennings,  4 x 5 plakalı kamerasıyla 1880 yılında yıldırım fotoğrafı çekmek için çalışmalarına başladı. O dönemin fotoğraf makinelerinin son derece yavaş olması ve yıldırımların anlık olarak çıkıp yol olmasından kaynaklı çok zor bir fotoğraf çekimiyle karşılaşan Jennings, 1882’nin bir eylül akşamında yaşanan fırtına sırasında ilk başarılı yıldırım resmini çekti. 

İlk “net / uygun” yıldırım fotoğrafı:

Pek çok kişi tarafından yıldırımın ilk “net / uygun” fotoğrafı kabul edilen bu görsel, 5 Eylül 1885 yılında Scientific American dergisinde beraberindeki birkaç yıldırım fotoğrafı ile birlikte yayınlandı. 

1847’de çekilen bir yıldırım fotoğrafı daha var

Dünyanın ilk “net / uygun” yıldırım fotoğrafı dememizin arkasında bazı sebepler yer alıyor. Teknik olarak bakarsak, ilk yıldırım fotoğrafı Jennings’e ait değil. Yıldırımın ilk fotoğrafının 1847 yılında Thomas Martin Easterly tarafından Daguerreotype süreci kullanılarak çekildiği düşünülüyor. A Streak of Lightning isimli fotoğraf, çok fazla net olmadığı için bu alanda daha çok Jennigs’in çektiği fotoğraflar öncü kabul ediliyor. 

Jennings, 1880 - 1890 yılları arasında birkaç tane daha yıldırım fotoğrafı çekmişti. Jennings ve diğer fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar, yıldırımların basit bir zikzak görünüme sahip olmadığını anlamamıza yardımcı oldu. 1880 - 1890 yılları arasında çekilen bazı yıldırım fotoğrafları da şunlardı:

Kaynak : https://petapixel.com/2020/08/05/these-are-the-worlds-first-photos-of-lightning/
47
11
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
47
11
2
2
0