Karaciğerin Onarımı ve Korunmasında Büyük Rol Oynayan 6 Besin

50
6
3
3
2
500'den fazla işlevi ile vücudumuzun en önemli organlarından biri olan karaciğer, alkol gibi bazı şeylerin aşırı tüketimi sonucunda zarar görebiliyor. Nihayetinde yağlanma veya karaciğer kanseriyle sonuçlanan bu olaylardan korunmak içinse tüketebileceğiniz bazı besinler bulunuyor.

Vücudumuzdaki en karmaşık ve en aktif organlardan biri olan karaciğer, yaşamımızı devam ettirebilmek için gerekli pek çok hayati fonksiyonu yerine getiriyor. Vücut ağırlığının yaklaşık %2’sine denk gelen ağırlığıyla en ağır organlardan biri olan karaciğer, vücut kanının %13’ünü taşıyor ve iki ana lobdan meydana geliyor.

500’e yakın farklı iş yapan bu organın en önemli görevleri arasında ise enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmak, vücudu zehir ve alkolden arındırmak, kendini onarmak ve yenilemek, kanı filtrelemek ve temizlemek, sindirilmiş gıdayı işlemek ve kandaki kolesterol miktarını dengelemek gibi şeyler yer alıyor.

Vücudumuzun demirbaşlarından olan karaciğer; alkol, doymuş yağ, kızarmış yiyeceklerin aşırı tüketimi, gereğinden fazla şeker ve tuz gibi bazı şeylerin aşırı tüketimi sonucunda zarar görebiliyor. Tabii ki karaciğere zararlı olanlar gibi faydalı olan besinler de mevcut. İşte karaciğerin fonksiyonlarını düzenleyen ve daha sağlıklı hale gelmenize yardımcı olacak olan 6 besin.

1. Sarımsak

Sarımsak

Sarımsak, zeytinyağı ve maydanoz ile karıştırılarak hazırlanan bir kür ile düzenli tüketildiğinde karaciğer yağlanmasını önlüyor. Vücudumuz için başlı başına bir savaşçı olan ve karaciğerin fonksiyonlarını daha iyi bir şekilde yerine getirmesini sağlayan sarımsak, ezilerek tüketildiğinde ise iltihap sökücü görevi görebiliyor.

2. Elma

Elma

Yüksek miktarda lif içeren elma, bu sayede sindirim sistemindeki toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor ve karaciğerin işini kolaylaştırıyor. Aynı zamanda elmadaki pektin lifi, kolesterolün düşürülmesine ve kontrol altında tutulmasına da yardımcı oluyor.

Aynı zamanda C vitamini deposu olan elma, içerdiği antioksidan özelliği sayesinde hücreleri dış etkenlere karşı da koruyor. Bu noktada uzmanlar, yeşil elmanın lif bakımından daha zengin olduğunu, bu yüzden de vücudumuz için daha faydalı olduğunu belirtiyorlar.

3. Brokoli

Brokoli

Yapılan son araştırmalarla karaciğer kanserine yakalanma riskini düşürdüğü ortaya çıkan brokoli, oldukça zengin besin değerlerine sahip olan bir sebze. Karaciğerin fonksiyonlarını düzgün bir şekilde çalıştırmasına yardımcı olan brokolinin aynı zamanda kolesterol ve tansiyon düşürücü olduğu ve pıhtılaşma sorunlarını giderdiği de biliniyor.

4. Limon

Limon

Uzmanlar, karaciğeri temizlemek ve sindirimi kolaylaştırmak için limon suyunun oldukça etkili olduğunu belirtiyor. Bir tanesiyle günlük C vitamini ihtiyacının üçte birini karşılayan limon, antioksidan özelliğiyle iltihap azaltıcı ve hücre yaşlanmasını önleyici bir özellik görüyor.

Aynı zamanda glutatyon toksinleri etkisiz hale getiren limon, bu sayede karaciğer onarımında da büyük bir rol oynuyor ve karaciğer yağlanmasına karşı oldukça etkili bir besin olarak kabul görüyor.

5. Avokado

Avokado

Sağlıklı yağ alımı konusunda bir numaralı tercih olan avokado, içerdiği bu sağlıklı yağlar sayesinde karaciğer yağlanmasına karşı oldukça etkili bir besin haline geliyor. Karaciğeri koruyan bu besin, organın zararlı ve gereksiz maddelerden temizlenmesinde de kilit rol oynuyor.

Her şeyin aşırısı gibi avokadonun da aşırı tüketimi, beklenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Bu yüzden uzmanlar, günde bir taneden fazla avokado tüketilmemesi gerektiğini ve aşırı tüketimde karaciğer yağlanmasına yol açabileceğini belirtiyorlar.

6. Kahve

Kahve

Yapılan araştırmalara göre günde 2-3 fincan kahve tüketmek, alkol veya yağlı gıda tüketimi gibi vücuda zararı olan maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor ve karaciğeri koruyor. Kahve tüketiminin aynı zamanda karaciğer kanserine yakalanma riskini düşürdüğüne dair yapılmış araştırmalar da mevcut.

Yalnızca karaciğere faydası olmayan bu besinlerin, sağlıklı bir yaşam sürmek için de sıklıkla tüketilmesi öneriliyor. Bu noktada karaciğer yağlanmasından kaçınmak içinse alkol, tuz, şeker ve aşırı miktarda yağ içeren gıdalardan kaçınmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-50345153
50
6
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
50
6
3
3
2