Elon Musk Aslında Kim? [Video]

63
11
4
4
1
Günümüz dünyasının en sıradışı milyarderlerinden biri olarak tanıdığımız Elon Musk adını sık sık skandallara karıştığı için duysak da kendisinin başarısını görmezden gelemeyiz. Elon Musk kimdir, bugüne nasıl gelmiştir sorularının yanıtı için geçmişe gitmeli ve yazılım dünyasına attığı ilk adımlara bakmalıyız.

Aslında Elon Musk kimdir sorusu yalnızca birkaç cümle ile yanıtlanacak bir soru değil, üzerine düşünülmesi gereken bir konudur. Çünkü bu sıradışı zengin, bildiğimiz anlamdaki zenginlere hiç benzemiyor. Bugün zengin olan pek çok kişi bir şirket kurmuş ve bu şirket üzerinden zengin olmuştur. Elon Musk ise zengin olmuş ama bir türlü yerinde durmamış ve geleceğin dünyasını şekillendirmeye yemin etmiştir.

Elon Musk kimdir dediğimiz zaman çoğu kişi Mars’a giden araçlar, yeni nesil arabalar ve geleceği şekillendiren teknolojilerle beraber canlı yayında uyuşturucu kullanan, kripto para paylaşımlarıyla piyasayı karıştıran ve bazen küfürbaz bir insan da düşünecektir. Doğru, bunların hepsi aynı kişi. Gelin Elon Musk kimdir sorusu üzerinden bu sıradışı zenginin hayat hikayesine yakından bakalım.

Elon Musk hakkında hazırladığımız videoyu hemen izleyin:

Henüz çocukken bir dahi olduğunun sinyallerini veriyor:

Elon Musk

1978 yılında Güney Afrika’da doğan Elon Musk’ın annesi bir Kanadalı, babası ise Güney Afrikalı bir beyaz. İki kardeşi daha olan Elon’ın dedesi ise ABD’denin Hollanda kökenli önemli isimlerinden biri. Annesi model ve diyetisyen, babası ise  elektromekanik mühendisi, pilot, denizci, danışman olan Elon’ın iyi bir hayata adım attığını söyleyebiliriz.

Bu mutluluk uzun sürmüyor ve 1980 yılında annesi ile babası boşanıyor. Elon, annesi ile Kanada’ya gitmek yerine babası ile Güney Afrika’da kalmaya karar veriyor. Yıllar sonra bu kararın hayatında aldığı en kötü karar olduğunu söyleyen Elon Musk, babası için korkunç bir insan tanımını yapıyor.

Henüz 12 yaşındaki Elon, Blastar isimli bir oyun geliştirerek bunu 500 dolara satıyor. O dönem küçük bir çocuk için muhteşem bir durum olan bu başarı aslında Elon Musk’ın gelecekte ne olacağına karar verdiğini gösteren en büyük işarettir. Gerçek hayata attığı ilk adımlar ise Güney Afrika’da ayrılması ile başlıyor.

Üniversite döneminde gerçek hedefini belirliyor:

Elon Musk

Güney Afrika’dan ayrılarak üniversite okumak için Kanada’ya giden Elon Musk, burada istediğini bulamayınca hem fizik hem de işletme eğitimi almak için ABD’de bulunan Pennsylvania Üniversitesi’ne gidiyor. Fizik ve ekonomi alanında lisans yaptıktan sonra Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapmaya başlıyor ancak bu süreç tamamlanmıyor.

Doktorasını tamamlamamış bile olsa üniversite dönemi onun ne yapmak istediğini anlamasını sağlıyor. Daha sonra söylediğine göre o dönem rol model olarak gördüğü isimler Thomas Edison, Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs ve Walt Disney’di. Bu isimlerden aldığı ilhamla internet, temiz enerji ve uzay alanında çalışmalar yapmaya karar vererek ilk adımlarını atıyor.

Elon Musk’ın ilk hedefleri ekonomi ve uzay:

Elon Musk

1999 yılında online finans ve ödeme sistemi olan X.com’u kuran Elon Musk, bir süre sonra açık arttırma sistemi Confinity’yi de şirket bünyesine katarak PayPal’ın temellerini attı ve şirket 2001 yılında resmen PayPal Inc. adını aldı. Musk’ın internet kampanyaları sayesinde kısa sürede büyüyen şirket, 2002 yılında eBay tarafından 1.5 milyar dolara satın alındı. 

PayPal satışından elde ettiği gelirle zenginleşen Elon Musk, ekonomide attığı bu yenilikçi adımdan sonra diğer hedefi olan uzaya yöneldi ve 2002 yılında Space Exploration Technologies’i yani SpaceX şirketini kurdu. Roket teknolojilerine odaklanan şirket bir süre sonra Falcon 1 ve Falcon 9 fırlatma araçları ile Dragon uzay aracını üretti. 

Elon Musk, uzayı keşfetmenin insan bilincini geliştirmek için yapılması gereken en önemli çalışma olduğuna inanıyor. Çünkü bir şekilde bir gün bu dünyanın yok olacağını düşünüyor. Bu konuda yapılan çalışmaları ve kazanılan milyar dolarları hepimiz biliyoruz. SpaceX hala aktif bir şekilde uzay çalışmaları yapmaya devam ediyor ve Elon Musk hala şirketin CEO’su olarak görev yapıyor.

Otomobil dünyasında devrimci bir adım: Tesla

Elon Musk

Elon Musk’ın gözü uzayda olmasına rağmen ayakları hala yere basıyor ve Dünyamızı korumaya çalışıyor. Bu amaçla Tesla Motors şirketini kurdu. Tesla şirketinin en temel amacı, doğa dostu olduğu kadar güçlü ve aynı zamanda ekonomik olan elektrikli otomobiller üretmektir. Elon Musk’ın CEO’su olduğu şirketin ürettiği ilk elektrikli araç Tesla Roadster’dır.

Tesla Roadster pahalı bir araçtı ve toplam 2500 adet sattı. Ancak Elon Musk zaten bunu amaçlıyor. Tesla Roadster gibi pahalı araçlarla şirkete sermaye sağlamak ve bu sermaye ile halkın kolayca satın alabileceği araçlar üretmek istiyor. Bu amaç doğrultusunda Mercedes ve Toyota gibi şirketlere elektrik motorları ve güç üniteleri de satıyorlar.

Daha ne yapacak demeye kalmadan Elon Musk farklı alanlara da el atıyor:

Elon Musk

Küresel ısınmayla mücadele etmeyi de kafasına takan Elon Musk, ABD’nin en büyük güneş enerji şirketi olan SolarCity’nin de yönetim kurulu başkanıdır. Bu noktada Tesla Motors ve SolarCity işbirliği yapıyor ve elektrikli araçların şehir şebekesine verdiği yükü azaltmak için elektrikli araç bataryaları geliştiriyorlar.

Elon Musk, 2016 yılında bir nöroteknoloji şirketi olan Neuralink’i kurdu. Neuralink şirketi, insan beyni ile yapay zekayı birleştirmeyi amaçlıyor. Felç, görme engelli, duyma engelli insanların bu sorunlarını teknoloji sayesinde ortadan kaldırmak ve onların yapay zeka teknolojileri sayesinde sağlıklı bireyler olarak yaşamaları şirketin en büyük hedefi.

2016 yılında Elon Musk tarafından kurulan The Boring Company isimli bir şirket daha var. Bu şirketin amacı ise tüneller inşa etmek. Las Vegas Kongre Merkezi'nin altına inşa ettikleri ve 2020 yılında bitirilen tünel, en önemli çalışmalarıydı. Nedendir bilinmez, şirket 2018 yılında 2 bin adet alev makinesi sattı. Elon Musk bu fikri 1987 yapımı Spaceballs filminde aldığını söylüyor.

Özetleyelim, Elon Musk kimdir?

Elon Musk

Bu noktada bazı okuyucular Elon Musk’ın özel hayatı hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebilir. Ancak belli ki zor bir çocukluk geçirmiş olan Musk’ın travmalarla dolu aile ve kişisel yaşamını incelemek psikologların görevidir. Yoksa hiçbir normal insan canlı yayında uyuşturucu kullanıp da Tham Luang kurtarma operasyonu şefine küfür etmez.

Elon Musk’ın yaptığı çalışmaları incelediğimiz zaman onun aslında bu dünyanın yok olacağını ve uzaya gitmemiz gerektiğini kabul eden bir mühendis olduğunu ama aynı zamanda bu dünyayı elinden geldiği kadar korumaya çalışan bir iş insanı olduğunu görüyoruz.

Fosil yakıtlar dünyayı kirlettiği için güneş enerjisi sistemi kuruyor, petrol savaşları çıkacağı için elektrikli otomobiller üretiyor, yeryüzünün bir gün yaşanmaz hale geleceğini düşündüğü için yeraltı tünelleri kazıyor ve bir gün bu dünyanın gerçek anlamda yaşanmaz hale geleceğine inandığı için de uzay çalışmaları yapıyor. Yeni ona boşu boşuna gerçek Iron Man denmiyor.

Sevin ya da sevmeyin, yaptığı çalışmalarla dünya tarihinde önemli izler bırakan ve bırakacak olan Elon Musk kimdir sorusunu yanıtladık ve özel hayatına pek girmeden yaptığı çalışmalardan bahsettik. Elon Musk ve çalışmaları hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

63
11
4
4
1
Emoji İle Tepki Ver
63
11
4
4
1