Finlandiya'da Hız Sınırını 30 km/s Aşan Sürücüye 3 Milyon TL Ceza Kesildi

26
4
3
2
1
Finlandiya'da hız sınırını 30 km/s aşan bir sürücüye yaklaşık 3 milyon TL trafik cezası kesildi. Peki nasıl oluyor da hız sınırını aşmanın bedeli bu kadar yüksek olabiliyor?

İskandinav ülkeleri arasında yer alan Finlandiya'da dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Aracıyla hız sınırını aşan bir sürücüye 121 bin euro (bugünün kuruyla yaklaşık 3 milyon TL) para cezası kesildi. Peki bu sürücü kimdi ve hız limitini ne kadar aştı ki böyle ciddi bir trafik cezasıyla karşı karşıya kaldı?

Edinilen bilgilere göre Anders Wiklöf isimli iş insanı, hız limitinin 50 km/s olduğu bir yolda önce 80 km/s hızla gidiyordu. Aslına bakacak olursak çok da hızlı değildi. En azından 121 bin euro gibi ciddi bir ceza için... Ancak Wiklöf, bu para cezasını sadece hız sınırının 30 km/s üzerinde hızla gittiği için yememişti.

Anders Wiklöf'ün Finlandiya'daki en zenginlerden biri olması, bu yüklü miktarda cezaya neden oldu

Finlandiya rekor trafik cezası

Türkiye'de uygulanan trafik cezaları tüm vatandaşlar için aynıdır. Bu bağlamda; hız sınırını limitin yüzde 50 ve üzerinde aşarsanız, kaç km/s hızla giderseniz gidin 4.064 TL trafik cezası ile karşılaşırsınız. Bu durum 18 yaşındaki ehliyetini yeni almış bir birey için de 30 yıllık şoförler için de aynıdır. Ancak Finlandiya'da böyle bir durum söz konusu değil.

Finlandiya'da hız sınırını aşmak gibi daha ciddi trafik cezalarında "günlük oranlar sistemi" kullanılıyor. Bu sistem, en basit anlatımıyla bir bireyin bir günde harcayabileceği paranın hesaplanıp, daha sonra da bu tutarın cezanın günlük oranlar sistemine göre kaç gün olduğunun karşılığı ile çarpılmasıyla hesaplanıyor. Yaptığımız araştırmalarda, ülkenin en zengin iş insanları arasında yer alan Anders Wiklöf'ün 16 ila 18 günlük geliri üzerinden cezalandırıldığı sonucuna ulaştık. Yani 121 bin euroluk para cezası, Wiklöf'ün mal varlığından dolayı bu kadar yüksek. Sıradan bir Finli, çok daha normal seviyede para cezasıyla karşılaşcaktı.

Anders Wiklöf, ödeyeceği cezanın sağlık sistemi için kullanılmasını istiyor

Anders Wiklöf

Anders Wiklöf.

121 bin euro para cezası yiyen Anders Wiklöf, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: Meseleden gerçekten pişmanlık duyuyorum ve paranın her halükârda hazine aracılığıyla sağlık hizmetleri için kullanılmasını istiyorum. Finlandiya'daki sağlık hizmetlerinde bir buçuk milyar euro tasarruf edeceklerini duydum. Ödeyeceğim paranın buradaki açığı kısmen de olsa doldurabileceğine inanıyorum.

Finlandiya'daki ceza sistemiyle ilgili detaylı bilgi için:

Kaynak : https://www.motor1.com/news/670856/finland-fines-driver-129k-for-speeding-20-mph-over-the-limit/
26
4
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
26
4
3
2
1