Tüm Fonksiyonlarıyla Çalışan Minyatür Karaciğer Üretildi

36
5
2
1
0
Brezilya’da bilim insanları, biyo yazıcı kullanarak başarılı şekilde minyatür insan karaciğeri üretmeyi başardı. Araştırmacılara göre bu yöntem ileride organ yetmezliği sorununun ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak.

Günümüzde, sağlık alanında yaşanan en büyük sorunlardan birisi organ yetmezliğine karşı büyük oranda çözümsüz kalmamızdır. Organ bağışları istenilen seviyelere asla yükselemedi. Bilim insanları da bu noktada farklı alternatiflere yönelmiş durumda. Bunlardan biri de biyolojik malzeme kullanılarak organların baskıyla üretilmesi.

Brezilyalı Agencia FAPESP’e göre, ülkedeki bir laboratuvarda görevli olan araştırmacılar minyatür insan karaciğeri üretmeyi başardı. 

Organ bekleyenlere umut ışığı

organ baskısı

Araştırmacıların ürettiği mini karaciğerler normal boyutlu versiyonları gibi enzim ve protein sentezleme gibi görevleri yerine getirebiliyor ancak önlerinde hala mesafe kat edilmesi gerekiyor. 

İnsan kök hücresinin çoğaltılması ve 3 boyutlu baskı tekniği sayesinde üretilen bu organların gelecekte hastalarda kullanılabilmesi umut ediliyor. Gelecekte doğru boyutlarda organların üretilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Daha güvenli, daha hızlı

organ baskısı

Günümüzde organ yetmezliği sorunu yaşayan kişiler oldukça uzun süre bekleme listelerinde kalıyor. Yapılan bütün çalışmalara rağmen istenilen seviyelerde organ bağışı olmuyor. Kaldı ki bağışlanan organlar da her zaman için uyumluluk göstermeyebiliyor. Organ ya da doku reddi sorun oluyor. 

Araştırmacılardan Mayana Zatz, yaptığı açıklamada gerçek bir organ yapılması için daha kat edilmesi gereken mesafeler olduğunu, ancak sonuçların umut verdiğini ve doğru yolda olduklarını gösterdiğini söylüyor. 

Şu anda yapılan çalışmalarda organda doku oluşumu tam olarak gözlenmiyor fakat organın işlevlerini yine de yerine getirebildiği belirtiliyor. Doku yapısı da oluşturulabildikten sonra gerçek anlamda organların kopyalanabilmesi ya da basılması mümkün olabilecek.

Araştırmacılar çalışmanın daha da ilerleyebilmesi için şimdi kaynak arayışı içerisinde. Araştırmacılardan Goulart, küçük boyutlu çalışmalar yaptıklarını ancak yeterince ilgi ve yatırımla gerçek boyutlu organ çalışmaları yapabileceklerini açıkladı.

Kaynak : https://futurism.com/neoscope/scientists-print-functional-human-mini-liver
36
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
36
5
2
1
0