Araştırmacılar, 6 Galaksinin Bir Anda Kuasara Dönüştüğünü Gözlemledi

44
5
2
2
1
Araştırmacılar, yaptıkları gözlemlerde tam 6 sessiz galaksinin bir anda kuasarlara dönüştüklerini tespit etti. Bu da evrendeki en parlak ve hareketli yapılar olan kuasarlar hakkındaki bilgilerimizi gözden geçirmemizi gerektiriyor.

Kuasarlar, kendi ekseni etrafında büyük bir hızla dönen ve evrene enerji saçan yapılardır. Genel olarak nötronlardan oluştukları ve oldukça yoğun oldukları kabul edilir. Bu yapıların nasıl ortaya çıktığı konusundaki fikirler ise yeniden gözden geçirilecek gibi duruyor. 

Araştırmacılar, sessiz galaksi olarak adlandırılan 6 galaksinin bir anda patlamasını ve yeni kuasarlar oluşturmasını gözlemledi. Maryland Üniversitesi’nden Suvi Gezari, “Teorilere göre bir kuasarın oluşumu binlerce yıl sürüyor” dedi. Yeni gözlemlerin ise bu işlemin çok daha kısa sürede gerçekleşebildiğini gösterdiğini söyledi. Yani eski teori yanlış çıktı. 

Kuasarların oluşumu hakkında bilinenler yeniden yazılacak:

kuasar

Araştırmacılar, kaleme aldığı makalede Zwicky Tesisi’nden gelen verileri incelediler. Tesisin dokuz aylık gözlem süresi içerisinde Düşük İyonize Nükleer Salınım Doğrusal Bölgesi (LINER) olarak adlandırılan ve pek de aktif olmayan galaksilerden altısının kuasar oluşturduğu gözlemlendi. 

Discovery Channel Teleskobu da bu verileri doğrulayacak bilgiler elde etti. Şimdi araştırmacılar, bu değişimlerin neden bu kadar hızlı şekilde gerçekleştiğini bulmaya çalışıyor. Araştırmacılardan Sara Frederik, galaksilerin hızlanma yapısını neyin bozduğunu anlamak için detaylı çalışmalar yapmak gerektiğini söyledi. Araştırmacıya göre bu sürece etki eden kuvvetlerin çok güçlü olması gerekiyor. Makalenin tamamını The Astrophysical Journal’dan inceleyebilirsiniz.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/six-galaxies-suddenly-ignited-quasars
44
5
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
44
5
2
2
1