Dünya'dan Milyonlarca Kilometre Uzaktaki Gök Taşında Yaşamın Yapı Taşlarından Biri Bulundu

20
2
1
1
0
Japonya'nın Hayabusa2 uzay aracı, büyük bir keşfin yapılmasına aracı oldu. Milyonlarca kilometre uzağımızdaki asteroidde RNA'yı oluşturan yapı taşlarına rastlandı. Keşif, yaşam hakkındaki büyük bir teoriyi destekler nitelikte.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı’nın 2014’de asteroitlerden örnek almak için uzaya fırlattığı Hayabusa2 uzay aracı, yalnızca ‘büyük’ demekle yetmeyecek bir keşfe imza attı. Uzay aracının Ryugu adlı asteroitten Dünya’ya gönderdiği örnekte yaşamın en temel yapı taşlarından birisi olan nükleobazlara rastlandı.

336 milyon kilometre uzağımızdaki asteroitten alınan toprak örneğinde RNA yapısındaki dört bazdan biri olan urasil bulundu. Urasilin yanı sıra, B3 vitaminini oluşturan niyasin de keşfedildi. 

Bunlar aslında uzay aracının yanlışlıkla Dünya’dan taşıdığı veya kapsülün Dünya’ya girişinde çevreden topladığı materyaller olabilir mi?

hayabusa2 kapsül

  • Örneklerin Dünya’ya getirildiği kapsül.

Hokkaido Üniversitesi’nden astrokimyacı Yasuhiro Oba, daha önce de karbon zengini olan asteroitlerde nükleobaz ve vitaminlere rastlandığını belirtti. Bu keşiflerde de elde edilen örneklerin Dünya ortamına maruz kalıp kalmadığı konusunda da her zaman şüpheler olduğunu dillendirdi.

Fakat son keşif, Oba’ya göre bu şüphelere hiçbir şekilde yer vermiyor. Hayabusa2 uzay aracı, topladığı örneklerin hiçbir şekilde kontamine olmaması için bu örnekleri termal yalıtıma da yer veren özel, kapalı kapsüllerde Dünya’ya gönderiyor.

Peki asteroitte nükleobaz ve vitamin bulunması ne anlama geliyor?

  • Dünya ve Ay’ın oluşumu.

Dünya’daki yaşamın başlangıcına dair en çok kabul gören teorilerden biri, yaşamı oluşturan yapı taşlarının, gezegenimizin oluşumundaki çarpışmalardan kaynaklandığı yönünde. 

Dünyamız ve sistemimizdeki diğer gezegenler, yaklaşık 4,6 milyar yıl önce, Güneş’imizin henüz genç bir yıldız olduğu dönemde, Güneş’in etrafındaki toz ve asteroit parçacıklarının sayısız çarpışması sonucu giderek büyümesiyle meydana geldi.

Teoriye göre Dünya üzerindeki yaşamın yapı taşları da uzayın derinliklerinden gelmiş olabilecek, Güneş’in çekimine yakalanarak eninde sonunda başka parçacıklarla çarpışan bu asteroitler tarafından getirildi. 

ryugu

  • Ryugu'dan Dünya'ya gelen örnekler.

Ryugu ve diğer asteroitlerde de rastlanan nükleobazlar ve vitaminler, bu teorinin bir kanıtı olarak değerlendiriliyor. Yani Dünya üzerindeki yaşam, aslında uzayın derinliklerinden kopup gelmiş, uzunca süre seyahat etmiş yapı taşları sayesinde bugünkü halini almış olabilir.

Bu teorinin kanıtlanması içinse halen daha fazla kanıta ihtiyaç duyuluyor. NASA’nın sürdürmekte olduğu OSIRIS-REx görevi kapsamında Bennu adlı asteroitten alınan yeni örnekler, bu yıl içinde Dünya’ya ulaşacak. Bu örneklerin de konu hakkında yeni detaylar sunması bekleniyor.

Ryugu, yakın zamanda farklı bir keşfe de ev sahipliği yaptı:

Kaynak : https://www.sciencealert.com/scientists-discover-rna-component-buried-in-the-dust-of-an-asteroid
20
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
2
1
1
0