Google, Yapay Zekâ Modelleriyle Sağlıkta Devrim Yaratmak İstiyor: Erken Kanser Tespiti Yapılabilecek!

9
0
0
0
0
Google, bugün gerçekleştirilen bir etkinliğinde yapay zekânın sağlık konusunda kullanımı için ortaklıklar yaptığını duyurdu. Teknoloji devi, yapay zekâ modellerini kanser tespiti, ultrason okuma gibi konularda kullanmak istediğini söylerken sağlık odaklı dil modelinin de önemli oranda geliştiğini belirtiyor.

Son zamanlarda ciddi anlamda gelişim gösteren ve herkesi hayrete düşüren yapay zekânın farklı alanlarda kullanılarak insanlığa büyük yararlar sağlaması amaçlanıyor. Google’ın bugün yaptığı açıklamalar da yakında tıpta bu teknolojileri görebileceğimizi gösteriyor.

ABD’li teknoloji devi, sağlık hizmetlerine odaklanan ve her yıl düzenlenen The Check Up etkinliğinin bu yılki ayağında yapay zekâya değindi. Şirket, ultrason okumaları, tıbbi dil modelleri ve kanser tedavileri gibi konularda yapay zekânın kullanımı için ortaklıklar kurduğunu ifade etti.

Google, yapay zekâyı meme kanserinden tüberküloza kadar birçok önemli konuda kullanmak için ortaklıklar kurdu

Google, yapay zekânın ultrason cihazlarını okumada önemli olabileceğini düşünüyor. Özellikle de yeterince uzmanın bulunmadığı bölgelerde teknolojinin büyük yararlar sağlayabileceği öngörülüyor. Her ne kadar bu cihazlara erişim oldukça geniş olsa da incelemeler yapmak ve görüntüleri yorumlamak için uzmanlara ihtiyaç var.

Şirket, yapay zekâ modelleriyle anne adaylarında meme kanserinin erken tespiti ve gebelik yaşı gibi verileri tanımlayarak bu süreçlerin kolaylaştırılabileceğini söylüyor. Bunu gerçeğe dönüştürmek için de Kenya merkezli kâr amacı gütmeyen Jacaranda Health isimli kuruluş ile ortaklık kuruldu. Bu iş birliğiyle anneler ve bebekler için yapay zekâ tabanlı ultrason tedavileri araştırılacak ve bu tarz teknolojilerin hamile kadınlara nasıl destek sağlayabileceği incelenecek.

Google ayrıca, Tayvan’dan Chang Gung Memorial Hastanesi’yle de birlikte çalışmaya başladı. Bu ortaklıkla da yapay zekânın, bazı bölgelerde yeterli olarak bulunmayan mamogramlara bir alternatif olarak ultrason yoluyla meme kanserini tespit edebilme ihtimali araştırılacak. Bunun yanı sıra şirket, yapay zekâ destekli taramalarla tüberkülozu erken teşhis etmek, yayılmasını engellemek ve tedavi sağlanmasına yardımcı olmak için ortaklıklar da yaptı.

Google’ın sağlık odaklı dil modelinin ciddi oranda gelişme göstererek tıpkı bir doktor gibi cevaplar verebiliyor

Bunlar dışında şirket, tıp odaklı dil modeliyle de bilgiler verdi. Med-PaLM 2 olarak adlandırılan yeni nesil modelin, doktor düzeyinde tıbbi muayene sorularında %85 oranında başarılı olduğu belirtildi. Bu, bir önceki sürümün puanından %18 daha başarılı. Google’ın sağlık bölümündeki yöneticilerden Greg Corrado ve Yossi Matias da modelin yalnızca çoktan seçmeli soruları yanıtlamakla kalmadığını, aynı zamanda açık uçlu sorulara da doğru cevap verdiğini belirtti.

Tabii ki ChatGPT benzeri bir yapay zekâ modelinin doktorların yerini alacağını söyleyemeyiz. Google da zaten açıklamalarında teknolojinin gerçek dünya koşullarında kullanılmak için hazır olmadığını vurguluyor. Ayrıca, önyargı, bilimsel gerçekler, tıbbi fikir birliği gibi kriterlere ilişkin değerlendirmelerde hâlen modelin eksiklerinin olduğu; bu yüzden daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Kaynak : https://www.engadget.com/google-is-working-on-ai-for-ultrasound-diagnosis-and-cancer-therapy-150023911.html?src=rss
9
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
0
0
0
0