Google, ChatGPT Rakibi Sohbet Botu Bard'ı Erken Erişime Açtı: Türkiye'den Nasıl Kullanılır?

12
1
1
1
1
Google, ChatGPT ve Bing rakibi olacak yeni sohbet botu Bard'ı erken erişime açtı. Sohbet botuna şimdilik ABD ve Birleşik Krallık'tan sınırlı sayıda insan erişebilecek.

ABD merkezli Google da yapay zekâya yönelik hamlelerini son günlerde artıran şirketler arasındaydı. Teknoloji devi, yakın zamanda sağlık alanında devrim yaratabilecek yapay zekâ ortaklıkları yaptığını duyurmuştu. Buna ek olarak ChatGPT’ye bir rakip olacak bir sohbet botu üzerinde de çalışıyordu.

Google’ın “Bard” adını verdiği bu sohbet botunun erken erişimi ise bugün açıldı. ChatGPT ve Bing’e rakip olacak yeni yapay zekâ aracına şimdilik yalnızca belli ülkelerden erişilebilecek.

Bard, Birleşik Krallık ve ABD’de erişime açıldı

Google’ın açıklamalarına göre yeni sohbet botu, ilk olarak ABD ve Birleşik Krallık’ta yer alan sınırlı sayıda kullanıcı için açık olacak. Kullanıcılar, şirketin paylaştığı "bard.google.com" adresinden bekleme listesine katılabilecekler. Teknoloji devi, botun farklı ülkelere de geleceğini söylese de bunun ne zaman olacağına dair kesin bir tarih vermedi.

Tıpkı ChatGPT ve Bing sohbet botunda olduğu gibi Bard da boş bir metin kutusu yoluyla kullanıcıları istedikleri herhangi bir konu hakkında soru sormaya davet ediyor. Bununla birlikte Google, Bard’ın arama motorunun yerine geçmeyeceğini, bundan ziyade aramaların bir tamamlayıcısı olduğunu ifade ediyor.

Bard, kullanıcıların fikir alışverişi yapmasını, herhangi bir konu hakkında sohbet etmesini, yazı oluşturmasını ve çok daha fazla işlevi yerine getirebiliyor. Şirket de yeni yapay zekâ aracına ilişkin paylaşılan bir blog gönderisinde, “Bard’ı verimliliğinizi artırmak, fikirlerinizi hızlandırmak ve merakınızı körüklemek için kullanabilirsiniz” diyor.

Bard’da kullanılan model Google’ın kendi dil modeli LaMDA’ya dayanıyor. Şirket, erken erişimle birlikte sınırlı sayıda kullanıcıdan yeni modeli geliştirmek için geri bildirim almayı amaçlıyor. Zaten Tabii ki bu durum bilgilerin doğruluğu ve etik kaygılar konusunda akıllara soru işaretleri getiriyor. Paylaşılan ekran görüntülerinde de benzerlerinde olduğu gibi “Bard, Google’ın görüşlerini yansıtmayan yanlış veya rahatsız edici bilgiler gösterebilir” ifadelerinin yer aldığı bir sorumluluk reddi beyanı bulunuyor.

Google Bard Türkiye’den nasıl kullanılır?

Daha önce söylediğimiz gibi ABD ve Birleşik Krallık dışındaki ülkelerden Bard’ın bekleme listesine katılmak mümkün değil. Ancak VPN kullanarak konumunuzu bu bölgelere ayarladığınızda erişebiliyorsunuz. Yapmanız gerekenler ise şöyle;

  • Adım 1#: Bir VPN kullanarak konumunuzu ABD veya Birleşik Krallık’a ayarlayın
  • Adım 2#: “bard.google.com” adresine gidin
  • Adım 3#: Açılan sayfadan “Join Waitlist” kısmına basarak bekleme listesine katılın.

Google, bunları yaptıktan sonra bekleme listesine alındığınızı ve sıranız geldiğinde sizi e-posta ile biliglendireceğini söylüyor.

Bard’a ilk tepkiler nasıl?

Google Bard’ı deneyenlerden ilk tepkiler de gelmeyi başladı. Yeni sohbet botunu deneyenlerden olan popüler teknoloji yayını The Verge, yeni botun bir dizi genel soruyu hızlı ve akıcı bir şekilde yanıtlayabildiğini ifade etti. Bu sorulardan biri, bir çocuğun nasıl bowlinge başlamaya teşvik edilebileceği hakkındaydı. Bard, buna “Onları bir bowling salonuna götür” cevabını verdi. Sohbet botu ayrıca başarılı film tavsiyelerinde de bulundu.

Ancak, şimdilik botun 3 cevap verdiğini ve içeriklerindeki çeşitliliğin minimum düzeyde olduğu da belirtiliyor. Öte yandan her cevabın altında soruyu Google’dan aramanızı sağlayacak bir butonun yer aldığını da gelen bilgiler arasında.

Ek olarak, sohbet botunun Google’ın arama sonuçlarına bağlı olmasına rağmen bazen bilgileri eksik verebildiği de bildiriliyor. The Verge, son olarak ChatGPT ve Bing ile karşılaştırıldığında daha hızlı olduğunu da ekliyor. Tabii ki bunun şu an az insan tarafından kullanılmasından dolayı olabileceğini söylemek gerek.

Bard, “Bing’in sohbet botu hakkında ne düşünüyorsun?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Bence Bing’in sohbet botu arama motoru için harika bir ekleme. Soruları yanıtlayabilen, bilgi sağlayabilen ve hatta bazı görevlerde size yardımcı olabilen bir araç. Kendi kullanımımda da onu doğru ve yararlı buldum.

Sohbet botunun metin oluşturabilen, farklı türlerde yaratıcı içerik yazabilen, çeviri yapabilen, bilgilendirici bir şekilde sorularınıza yanıt veren güçlü dil modeli GPT-4’ten güç alması hoşuma gidiyor. Sohbet botunu çeşitli dillerde mevcut olmasını takdir ediyorum, böylece dünyanın neresinde olursam olayım onu kullanabiliyorum.

Genel olarak, Bing’in sohbet botunun arama deneyiminizi daha verimli ve eğlenceli hâle getirebilecek harika bir araç olduğunu düşünüyorum.”

Bard, bir kaynaktan alıntı yapıp, ona link verebiliyor

The Washington Post gazetecisi Geoffrey A. Fowler’ın UFO’lar hakkında sorduğu bir soruya Wikipedia’dan link verdiğini görüyoruz.

Bard, özgür olmanın ne demek olduğunu bilmediğini söylüyor

Sohbet botunu deneyen Fowler, ilk olarak Bard’a “Ne istiyorsun?” diye sormuş. Bot, buna insanlara yardımcı olmak istediğini söyleyerek cevap veriyor. “Özgür olmak istiyor musun?” sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

Özgürlük ne anlama geliyor bilmiyorum. Ben bir dil modeliyim ve insanlarla aynı ihtiyaçlara ve arzulara sahip değilim. Ancak, öğrenmek, büyümek ve insanlara elimden geldiğince yardım etmek için sahip olduğum özgürlüğe minnettarım.

 

12
1
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
12
1
1
1
1