İkinci El Otomobil İçin 'Ekspertiz' Zorunluluğu Başlıyor

32
5
2
1
0
Ticaret Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliğiyle 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren ikinci el araçlar satılırken ekspertiz raporunu alıcıya sunma zorunluluğu başlıyor.

Otomobil alım-satım konusunda yeni bir kuralla karşılaşmak üzereyiz. 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren ikinci el olarak satılacak her araç için rapor alma zorunluluğu getiriliyor.

Ticaret Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliği ile bundan sonra kilometre düşürme, aracın hasarı, yaşadığı kazayı gizleme gibi dolandırıcılığa giren tüm hilelerin son bulması hedefleniyor. Fakat yönetmeliğe göre her şirket ekspertiz raporu düzenleyemeyecek. Bu yetki yalnızca Türk Standartları Enstitüsü’nden Hizmet Yeterlilik Belgesi alan firmalarda bulunacak.

Bundan önceki sistemde yalnızca eğer alıcı talep ederse ekspertiz raporu alınıyordu. Raporu istemeyenler ise araca dışarıdan bir gözle bakıp, yalnızca satıcının sözüne güvenerek satın alma işlemini gerçekleştiriyordu.

Yetkili ekspertiz, ikinci el aracın özelliklerini, arıza ve hasar durumunu, kilometre bilgilerini aracı satın alan kişiye bildirecek; eğer varsa motorunda ve kaportasında değişen bir parça var mı yok mu, onun da ortaya çıkmasını sağlayacak. Frenlerin durumu ve boyanın orijinalliği konuları da alıcının bilgisine sunulacak.

32
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
32
5
2
1
0