iOS ve Android İçin ‘Instagram Önbellek Temizleme’ İşlemi Nasıl Yapılır? Adım Adım Anlattık

9
2
0
0
0
Instagram önbelleği, uygulama içi verilerinizin bir kısmını kaydederek çok daha rahat bir kullanım sağlar ancak zaten tıka basa dolu olan telefon hafızanızı bir de bu verilerle meşgul etmek istemiyorsanız iOS ya da Android işletim sistemine sahip mobil cihazınızda Instagram önbellek temizleme işlemini birkaç basit adımda uygulayabilirsiniz.

Kullandığımız tüm mobil uygulamalar, programlar ve internet tarayıcıları bir önbelleğe sahiptir. Bu önbellekler veri kaydı yaparlar. Kaydedilen veriler sayesinde o uygulamayı açtığınız zaman çok daha hızlı bir akış yakalarsınız. 1 TB telefonumuz olsa mis gibi özellik ama yeri geliyor hafızayı rahatlatmak için anamızın babamızın fotoğrafını silmek zorunda kalıyoruz, o kadar veriyi nasıl saklayalım?

İşte bu noktada devreye Instagram önbellek temizleme işlemi giriyor. Adından da anlaşılacağı üzere bazen mobil uygulamanın kendisinden bile yüksek boyutlu olabilen önbellek verilerini sileceğiniz bu işlem sonrasında hiçbir bilginizi kaydetmeden cihazınızda büyük bir yer açmış oluyorsunuz. Gelin iOS ve Android işletim sistemine sahip cihazınızda Instagram önbellek temizleme işlemi nasıl yapılır adım adım tüm detaylarıyla görelim.

Instagram önbellek temizleme nasıl yapılır?

  • Android cihazlar için Instagram önbellek temizleme 
  • iOS cihazlar için Instagram önbellek temizleme 

Android cihazlar için Instagram önbellek temizleme:

  • Adım #1: Android cihazınızın Ayarlar uygulamasını açın. 
  • Adım #2: Uygulamalar sayfasını açın.
  • Adım #3: Instagram mobil uygulamasını bulun.
  • Adım #4: Üzerine dokunun.
  • Adım #5: Depolama ve Önbellek seçeneğine dokunun.
  • Adım #6: Önbelleği Temizle butonuna dokunun.
  • Adım #7: Dosya boyutuna göre değişen bir süre sonunda Instagram önbelleği tamamen temizlenmiş olacak.
  • Adım #8: Instagram mobil uygulamasına yeniden giriş yapmanız gerekebilir.
  • Adım #9: İşlem tamam.

Android işletim sistemine sahip mobil cihazlarınız üzerinden Instagram önbellek temizleme işlemi yapmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Kullandığınız cihazın marka, model ve yazılım versiyonuna bağlı olarak adımlarda gördüğünüz başlıklar değişiklik gösterebilir ama benzer yerlerde, benzer başlıklarla karşılaşacaksınız.

Instagram önbellek temizleme işlemini yaptıktan sonra Instagram mobil uygulamasını açtığınız zaman, her zaman değil ama çoğu zaman, sizden yeniden giriş yapmanızı ister. Bu nedenle Instagram kullanıcı adınızı, kayıtlı telefon numaranızı ya da e-posta adresinizi ve şifrenizi hatırlıyor olduğunuzdan emin olun. 

instagram önbellek silme, android

iOS cihazlar için Instagram önbellek temizleme:

  • Adım #1: iOS cihazınızı açın.
  • Adım #2: Ana ekranda Instagram mobil uygulamasını bulun.
  • Adım #3: Üzerine dokunun ve bekleyin.
  • Adım #4: Çıkan menüden Uygulamayı Kaldır seçeneğine dokunun. 
  • Adım #5: Uygulamayı Sil seçeneğine dokunarak işlemi onaylayın.
  • Adım #6: App Store uygulamasını açın.
  • Adım #7: Instagram mobil uygulamasını yükleyin.
  • Adım #8: Hesap bilgilerinizle giriş yapın.
  • Adım #9: Gerekli izinleri verin.
  • Adım #10: İşlem tamam.

iOS işletim sistemine mobil cihazlarınızda Instagram önbellek temizleme işlemi için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Maalesef şaka yapmıyoruz çünkü iOS işletim sistemine sahip iPhone ve iPad cihazlarda hala uygulama önbelleği silme seçeneği bulunmuyor. Bu nedenle uygulamayı tamamen silmeli ve yeniden yüklemelisiniz. 

Tabii Ayarlar üzerinden söz konusu uygulama sayfasına ulaştığınız zaman karşınıza farklı seçenekler çıkıyor ama birbirimizi kandırmayalım, o seçenekler uygulama silme olayının kulağını tersten gösteriyor. Bu nedenle Instagram mobil uygulamasını tamamen silip yeniden yüklemek emin olun çok daha kolay ve çok daha kesin sonuç veren bir yöntemdir. 

instagram önbellek silme, ios

Bu işlemi niye yapalım, Instagram önbellek temizleme ne işe yarar?

Eğer telefon hafızanızla ilgili bir sıkıntınız yoksa bırakın Instagram mobil uygulaması ve benzeri mobil uygulamalar onlarca GB önbellek verisi kaydetsin. Çünkü kaydedilen her bir veri, söz konusu uygulamanın daha hızlı açılmasını ve çok daha akıcı şekilde kullanılmasını sağlar. Fakat telefon belleğiniz kısıtlıysa işler değişir.

Instagram mobil uygulaması tarafından kaydedilen önbellek verileri cihaz hafızasına kaydedilmektedir. Bu durum depolama alanı doldurmasının yanı sıra ister istemez cihazın daha yavaş çalışmasına ve mobil uygulamaların daha yavaş açılmasına neden olur. 

İşte bu noktada devreye Instagram önbellek temizleme işlemi giriyor. Instagram önbellek temizleme işlemi ile birlikte belki mobil uygulamanın kendi boyutundan bile yüksek olan önbellek verileri kalıcı olarak silinir. Böylece depolama alanınızda yer açılır ve cihazınız daha hızlı çalışmaya başlar.

instagram önbellek silme

Bir kez Instagram önbellek temizleme işlemi yapmak yeter mi?

Maalesef hayır. Eğer önbelleği temizledikten sonra Instagram mobil uygulamasını bir daha hiç kullanmazsanız ya da uygulamayı tamamen silerseniz elbette bir daha önbellek temizleme işlemi yapmanız gerekmez ancak uygulamayı kullanmaya devam ediyorsanız tekrar ve tekrar Instagram önbellek temizleme işlemi yapmanız gerekir.

Instagram mobil uygulaması, diğer uygulamalar, programlar ve internet tarayıcıları; önbellek kaydını yalnızca kullanıcının işini kolaylaştırmak için yapmıyor, otomatik olarak yapıyorlar. Çünkü bir uygulamanın daha hızlı açılması, daha akıcı çalışması ve kullanıcıya verimli hizmet vermesi için önbellek verileri kaydedilmek zorunda.

Hal böyle olunca önbelleğini tertemiz yaptığınız bir uygulama bile olsa tekrar açıp da kullanmaya başladığınız zaman ister istemez yeniden önbellek kaydı oluşmaya başlıyor. Tabii zaman geçip bu veriler biriktiği zaman başa dönüp yeniden Instagram önbellek temizleme işlemi yapmanız gerekiyor. Bir tür kısır döngü. 

İnstagram önbelleği silinirse ne olur, neler silinir?

Merak etmeyin; Instagram önbelleğini sildiğiniz zaman profiliniz, paylaşımlarınız, mesajlarınız, aramalarınız, yorumlarınız ve daha aklınıza gelen gelmeyen hiçbir şey silinmez. Çünkü bunlar zaten cihazınızda değil, Instagram sunucularında saklanan bilgilerdir. Instagram mobil uygulamasını tamamen silseniz bile bu verilere hiçbir şey olmaz.

Instagram önbelleğini ana verilere ulaşmak için cihaza kaydedilen küçük köprüler olarak görebilirsiniz. Ana veri orada duruyor ama cihazdan ulaşmak için bir köprü lazım. İşte önbellekte bu köprüler kaydediliyor. Önbellek silindiği zaman ise köprüler yıkılıyor. Instagram mobil uygulamasını açıp da yeniden kullanmaya başladığınız zaman ise bu köprüler yeniden inşa ediliyor. 

Zaman zaman cihazınızın depolama alanını dolduracak boyuta ulaşabilen Instagram önbellek temizleme nasıl yapılır sorusunu yanıtlayarak uygulamanız gerekenleri adım adım tüm detaylarıyla anlattık. Instagram önbellek temizleme işlemi öncesi hesap bilgilerinizi bir yere not etmenizde yarar var. 

9
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
2
0
0
0