Japonya, Yer Altından Örnekler Almak İçin Bir Asteroide Krater Açmayı Planlıyor

20
4
3
1
0
Japonya Uzay Ajansı (JAXA) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hayabusa2 uzay aracının uzaktaki bir asteroitte riskli bir görev yaptığını ve gök taşında krater açmak için patlayıcı bırakıp Güneş Sistemi'nin kökenine dair ipuçları bulabilmek amacıyla yer altı örnekleri topladığını söyledi.

Hayabusa2 22 Şubat'ta, asteroit üzerine başarıyla iniş yapıp yüzey parçaları toplamaya başladığında tarih yazmıştı.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Hayabusa2'nin 5 Nisan'da asteroit üzerinde 2 kilogram ağırlığında bir ayrıştırıcı bırakacağını ve Güneş veya uzay ışınlarına maruz kalmayan daha derin yer altı örneklerini toplayacağını söyledi. Bunun yanı sıra JAXA proje mühendisi Takanao Saeki, görevdeki uzay aracının asteroitin diğer tarafına hızlı bir şekilde hareket edeceğini böylece patlamalardan uçan parçacıkların araca çarpmayacağını belirtti ve “Çok zor olacak” diye ekledi.

Hayabusa2, asteroitten uzaklaşırken sonucu görüntülemek için bir kamera bırakacak. Uzay aracı, gözlemler için kraterin üstündeki bölgeye dönmeden önce birkaç hafta bekleyecek.

Projeden sorumlu Koji Wada  “Görevimiz, JAXA bilim insanlarının asteroidin kökenini belirlemek için kraterin ayrıntılarını analiz etmelerini sağlayacak” açıklamasında bulundu.

Görevden bir gün önce Hayabusa2, 20 kilometre uzaklıktan asteroide inmeye başlayacak. Altında bakır bir levhayı patlatacak patlayıcılar bulunan koni biçimli bir ekipmanı asteroidin yüzeyine bırakacak. Patlayıcılar saniyede 2 kilometre hızla asteroide çarpacak.

JAXA, Hayabusa2'nin kısa bir süre kraterde kalmasını planlıyor ancak ajans araştırmacısı Takashi Kubota, uzay aracı için güvenliğin önceliklerini belirleyebileceğini söyledi. Kubota, görev başarılı olursa bir uzay aracının yer altından ilk defa örnek almış olacağını söyledi.

Hayabusa2'nin 2019'un sonunda asteroitten ayrılması; yüzey parçaları ve yer altı örneklerini analiz için 2020'nin sonlarında Dünya'ya getirmesi planlanıyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-03-japan-crater-asteroid-underground-samples.html
20
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
4
3
1
0