Keşfedilen En Uzak Asteroit Olan Ultima Thule, Hala Gizemini Koruyor

16
1
0
0
0
2019'un başlarında NASA'nın New Horizons isimli uydusu tarafından netleştirilmiş olarak fotoğraflanan Ultima Thule'nin gizemi hala çözülmüş değil.

NASA uydusu New Horizons'un Plüton'u gözlemleme görevi sırasında keşfetmiş olduğu asteroit Ultima Thule, bilim insanları tarafından hala aydınlatılamadı. Bugüne kadar keşfedilmiş olan asteroitlerden çok daha farklı bir yapıya sahip olan Ultima Thule, bilindiği üzere dairesel bir yapıya sahipti ve üzerinde tepelikler bulunuyordu. Plüton'dan 1.6 milyar kilometre uzakta bulunan Ultima Thule'ye kızılımsı kardan adam ismi verilmişti.

23 Nisan'da NASA'da yapılan toplantıda bilim insanları, Ultima Thule için değerlendirmelerde bulundular. Asteroitlerin küresel yapıya sahip olmaması, bilim insanları için 'şaşırtıcı' olarak nitelendiriliyor. Baş araştırmacı olan  Alan Stern yaptığı açıklamalarda, bu şekilde bir asteroitin olmayacağını düşündüğünü belirterek iki farklı cismin bu noktada birleşmiş olduğunu, bu birleşmenin ise nasıl oluştuğunu söylemenin henüz mümkün olmadığını söyledi. Stern'in bu düşüncesi ise bilimsel açıdan tartışma konusu oldu.

Bilim insanlarına göre bu şekilde bir çarpışmanın gerçekleşmesi mümkün değil. Bunun nedeni ise, iki asteroitin çarpışma hızı eğer 35 KM gibi bir değer olsaydı bu iki cismin birleşme ihtimali yoktu. Ultima olarak adlandırılan büyük kütle, Thule'yi parçalayacaktı. Ancak bunun yarısı kadar bir hızda çarpışma gerçekleşseydi, bu kez de iki cismin bu kadar özenli bir şekilde birleşmesi yine mümkün olmuyordu. Bilim insanları bu çarpışmanın saatte 8,5 kilometre gibi bir hızda gerçeklemiş olabileceğini düşünüyorlar. 

Bilim insanları, saatte 8,5 kilometre hızında gerçekleşen bir çarpışmayı simüle ettiklerini ve buna benzer bir sonuçla karşılaştıklarını ifade ediyorlar. New Horizons bu asteroitle ilgili verilerin tamamını 16 ay içerisinde Dünya'ya gönderecek. Bilim insanları yeni veriler geldikçe Ultima Thule'yi tam olarak anlamayı ümit ediyorlar.

Kaynak : https://www.space.com/ultima-thule-mystery-mounds-puzzle-scientists.html
16
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
1
0
0
0