'Kısa Çalışma Saatleri' İle İlgili Dünyanın En Büyük Deneyi Tamamlandı: Sonuç, Tüm Çalışanları Memnun Edecek

93
6
6
3
2
İzlanda'da 2015 yılında başlayan ve 2019 yılına kadar sürdürülen bir araştırma, çalışma saatleri düşürülerek verimliliğin artırılabileceğini ortaya koydu. Bu sonuç, daha fazla verimlilik için daha fazla çalışmak gerektiğini düşünen eski yöntemleri bir anlamda taca atıyor.

İş dünyasına atılan herkesin iş ile ilgili istediği ilk şey, çalışma günlerinin kısalıp tatil günlerinin uzaması olur. İlk bakışta sadece keyfi bir istek gibi görünse de çalışma günlerinin kısaltılması, çalışanları mutlu etmekle kalmıyor aynı zamanda verimliliği de bir hayli artırarak işvereni memnun etmeyi başarıyor.

İzlanda'da 2015'ten 2019'a kadar yapılan ve kendi alanında dünyanın en büyük araştırması olarak nitelendirilen bir araştırma, kısa çalışma saatlerinin hem çalışanları hem de çalıştıkları şirketleri nasıl zirveye taşıdığını ortaya çıkardı. 4 yıl süren ve toplamda iki aşamadan oluşan bu araştırma, binlerce çalışanın omzundan iş stresinin kalktığını ortaya koyarken, çalışanların daha mutlu ve motive olup bu sayede daha verimli olabildiklerini gözler önüne serdi.

İzlanda'daki çalışan nüfusun %86'sı, haftada 5 günden az çalışıyor

ofis

Aslına bakarsanız İzlanda'da yapılan bu araştırma türünün ilk örneği değildi. Daha önce Microsoft'un Japonya ayağı haftada 4 gün çalışma düzenine girmiş ve verimliliğin %40 arttığına tanıklık etmişti. Aynı zamanda Yeni Zelanda merkezli bir firma olan Perpetual Guardian da verimliliğin %20 artmasına olanak sağlayan haftada 4 gün çalışma düzenine geçmişti. 

Reykjavik Belediye Meclisi ve İzlanda Hükümeti'nin 2015 yılında başlattığı araştırmada, birçok farklı sektöre ait 3 bine yakın çalışanın normalde 40 saat olan haftalık çalışma saatleri, 35-36 saate düşürüldü ve maaşlarına herhangi bir kesinti yansıtılmadı. Çalışma saatlerinin değişmesi ile birlikte toplantılar da daha az sürede ve daha az kişiyle gerçekleştirilmeye başlandı. İki aşamadan oluşan araştırmanın sonucunda ortaya çıkan detaylar ise pek şaşırtıcı olmadı. 

Yayınlanan araştırma raporuna göre düşürülen çalışma saatleri sayesinde çalışanlar, kendilerine daha çok vakit ayırmaya başlayabildikleri için işe karşı daha fazla motive hale geldiler. Bu motivasyon da iş verimliliğine doğrudan yansıyarak hem çalışanların hem de şirketin daha başarılı olmasını sağladı. Bu araştırmayla birlikte 2019'dan beri daha az çalışma saatine odaklanan İzlanda'da şu anda ülkenin %86'sı beş günden daha az çalışma saatine sahip. Haftada beş gün çalışanların ise duruma itiraz edebilme haklarının bulunduğuna da söylemeden geçmeyelim.

Kaynak : https://mashable.com/article/iceland-four-day-work-week-trial
93
6
6
3
2
Emoji İle Tepki Ver
93
6
6
3
2