Tıpkı Marvel Gibi Büyük Bir Evren Hâline Gelen Korku Seansı Serisi’nin Kronolojik Sıralaması

23
6
3
3
0
Korku Seansı serisi, son dönemlerin en çok sevilen birçok korku filmini barındıran 8 filmlik uzun bir seri. Bu içeriğimizde, kendi içerisinde büyük bir evren hâline gelen Korku Seansı serisinin doğru izlenme sırasına ve bazı önemli olaylarına kronolojik olarak yakından bakıyoruz.

Bildiğiniz üzere neredeyse son 10 yıldır sinema dünyasını “evrenler” ele geçirmiş durumda. X-Men filmlerinin, Spider-Man filmleri ile başlattığı bu süper kahraman temalı evrenler, Avengers ve MCU ile doruk noktasına ulaşmış oldu. Avengers filmlerinden sonra ise ilk 1-2 film ile başarı yakalayan serilerin, evrenleşme yoluna gittiğini görmeye başladık.

Korku Seansı serisi ise gerçek hayatta yaşamış demonoloji uzmanı Ed ve Lorraine Warren çiftinin kariyerleri boyunca dâhil oldukları bazı paranormal olaylara yoğunlaşıyor. Warren çiftinin o kült mecradaki popülerliğini ve uzun kariyerlerini düşününce; The Conjuring serisinin bir evren hâline gelmesi çok da absürt bir durum değil aslında. Bu içeriğimizde “Korku Seansı serisi hangi sırada izlenmeli?” sorusunun yanıtına bakıyor ve evrendeki bazı kilit olayları kronolojik olarak sıralıyoruz.

Not: Bu içerik, daha önce serinin hiçbir filmini izlemeyen okurlarımız için ufak tefek ipuçları içerebilir. Fakat Korku Seansı evreni; tek bir içerikte değinemeyeceğimiz kadar fazla detay içeriyor.

korku seansı evreni

Korku Seansı serisi izleme sırasına başlamadan önce: Korku Seansı evrenindeki bazı önemli olayların kronolojik sıralaması:

  • 5. - 10. yüzyıl arası, Karanlık Çağ Romanya’sı (The Nun): Şeytan’a tapan St. Carta Dükü, bu dönemde Romanya’da bir kale inşa ettiriyor. Bu kalede yeraltı dünyasının kapılarını açmaya çalışan Dük, Katolik Kilisesi tarafından durduruluyor. Bu kale ise rahibelerin geçidi kapalı tutmak için yüzyıllar boyunca sürekli dua ettiği bir manastır hâline geliyor.
  • 1673, Meksika (The Curse of La Llorona): 17. yüzyılda yaşayan bir anne, kocasının kendisini aldatması sonucu cinnet geçirip çocuklarını öldürüyor ve lanetleniyor.
  • 1863, ABD (The Conjuring): Bathsheba isimli cadı, bebeğini şeytan için kurban edip, ardından intihar ediyor. Ölmeden önce de kendi topraklarına sahip olacak olan herkesi lanetliyor.
  • 1940’lar, Romanya (The Nun): İkinci Dünya Savaşı sırasında atılan bombalar, katedraldeki geçidin yeniden açılmasına sebep oluyor.
  • 1946, ABD (Annabelle: Creation): Mullins ailesinin kızı Annabelle trafik kazasında hayatını kaybediyor. Kızlarını yeniden görmek için sürekli dua eden çiftin dualarına bir iblis yanıt veriyor ve çifti kandırarak ünlü Annabelle oyuncak bebeği yapmalarını sağlıyor.
  • 1971, ABD (Annabelle Comes Home): Daha sonra Korku Seansı filmlerini izleme sırası alt başlığında bahsedeceğimiz birkaç olaydan sonra Warren çifti, Annabelle bebeğini kontrol altına alıyor ve evlerinde bulunan meşhur paranormal müzesine hapsediyor.

The Conjuring evrenindeki asıl olayların birçoğu 20. yüzyılda geçse de filmlere yakıt olan birçok olayın tohumu aslında yıllar yıllar öncesinde atılıyor. Minimum spoiler ile Korku Seansı serisindeki bazı kilit noktaları, ancak bu kadar detaylı verebiliyoruz. Şimdi ise gelin hep birlikte Korku Seansı serisinin kronolojik olarak doğru izleme sırasına bakalım.

korku seansı serisi izleme sırası

Korku Seansı serisi kronolojik olarak hangi sırada izlenmeli?

  • The Nun (Dehşetin Yüzü)
  • Annabelle: Creation (Annabelle: Kötülüğün Doğuşu)
  • Annabelle
  • The Conjuring (Korku Seansı)
  • Annabelle Comes Home (Annabelle 3)
  • The Curse of La Llorona (Lanetli Gözyaşları)
  • The Conjuring 2 (Korku Seansı 2)
  • The Conjuring: The Devil Made Me Do It (Korku Seansı: Beni Buna Şeytan Zorladı)

Valek’in ortaya çıkışı: The Nun (Dehşetin Yüzü)

  • Olayların yaşandığı tarih: 1952

Karanlık Çağ’da kapatılan cehennem geçidinin, 1940’lı yıllarda İkinci Dünya Savaşı sonucunda yeniden açıldığından bahsetmiştik. Geçitten çıkan ve The Conjuring evreninde büyük yere sahip olan iblis Valek ise bu geçitten çıkıyor. Manastırda bulunan rahibelerin arasına karışmak için rahibe kılığına giren Valek, manastırı adeta birbirine katıyor. Olayları keşfeden Vatikan ise Father Burke ile Sister Irene’i durumu araştırması için Romanya’ya yolluyor. Bu ikiliye yardım eden Fransız asıllı Kanadalı çiftçi Frenchie ise Valek’in manastırdan kaçış yolu oluyor.

Valek yetmez Annabelle de gelsin: Annabelle: Creation (Annabelle: Kötülüğün Doğuşu)

  • Olayların yaşandığı tarih: 1958

1946 yılında Mullins ailesinin başına gelen kötü olaydan bahsetmiştik. Bir trafik kazasında trajik şekilde kızlarını kaybeden çift, gözlerden uzak depresyon dolu bir hayat yaşamaya başlıyor. Kızlarını geri vermesi için sürekli tanrıya çağrıda bulunan çiftin çağrılarına ise hiç ummadıkları yerden bir cevap geliyor. Yoğun üzüntü duyan aileye musallat olan iblis, bu çifti kandırarak onlara sürekli kızlarını gösteriyor.

Ailenin oyuncak bebek ustası babası Samuel ise hiç de akıllıcı bir karar olmamasına rağmen kızlarının ruhunun içinde yaşayabileceği korkunç bir bebek yapıyor. Fakat işler kötüye gidiyor ve bir şekilde bu bebek incille kaplı odaya hapsediliyor. Bu olaylardan hemen hemen 10 yıl sonra çift yalnızlıktan sıkılıyor ve kapatılan bir yetimhane sonucunda ortada kalan çocuklara evlerini açıyor. Fakat çocuklar meraklı ve söz geçirmesi zor varlıklar. Bu nedenle Annabelle bir kez daha serbest kalıyor.

Korkunç bir hediye: Annabelle

  • Olayların yaşandığı tarih: 1970

Annabelle’in kaçışının ardından 12 yıl sonra bu sefer yeni evli ve bebek bekleyen John ve Mia çiftinin evine konuk oluyoruz. Doğum yapacak karısı için dünyanın en korkunç oyuncak bebeğini almaya karar veren John, bir gün içinde Annabelle bebeğinin olduğu kocaman kutu ile eve geliyor. Hemen ardından satanist bir tarikatın saldırısına uğrayan çift, Annabelle bebeği yüzünden açıklasak spoiler olacak nedenlerden ötürü paranormal sıkıntılar çekmeye başlıyor. Father Perez’in de çözmekte başarısız olduğu bu olaylar, ellerinde küçücük bebeği ile kalan genç çiftin hayatını kabusa çeviriyor.

Perron ailesi olayı: The Conjuring (Korku Seansı)

  • Olayların yaşandığı tarih: 1970-71

Annabelle filmiyle oldukça iç içe olan ilk film The Conjuring, aslında birçok olayın kökenini bizlere kısa kısa olsa da veriyor. Tabii o zamanlar biz bu ipuçlarının birçoğunu anlamıyoruz. İlk olarak Warren çifti bizlere The Nun filmindeki Frenchie karakterinin şeytan çıkarma sahnesini gösteriyor. Tabii Frenchie’ye neyin musallat olduğunu tahmin etmek zor değil. Ardından Annabelle’in John ve Mia çiftinin ardından bir sonraki durağının kim olduğunu öğreniyoruz. Warren çifti de Annabelle’i bu şekilde ele geçiriyor. Daha sonra filmdeki asıl olay Perron ailesinin musallat hikâyesi başlıyor. Gerçek olaylardan esinlenilen bu filmde belki daha sonra tekrar görebileceğimiz cadı Bathsheba’nın da kökeni kısaca anlatılıyor.

Annabelle Comes Home (Annabelle 3)

  • Olayların yaşandığı tarih: 1972

Annabelle’in bir önceki filmde Warren çifti tarafından nasıl ele geçirildiği anlatılmıştı. İlk filmdeki Perron ailesi olaylarının 1 sene sonrasında Warren çifti başka bir olayı araştırmak için şehir dışına çıkıyorlar. Burada hikâye boşluğu olduğunu belirtmekte fayda var. Zirâ bu yıllarda Warren çiftinin Amityville olayını araştırıyor olması gerekiyordu fakat The Conjuring 2’ye kadar Amityville olayından bahsedilmiyor. Yani arada 5 yıllık bir boşluk oluşuyor. Filme devam edecek olursak, Warren çifti kızları Judy’i bebek bakıcısı Mary Ellen’a bırakarak şehir dışına çıkıyor.

Tabii her klişe korku filminde olacağı gibi bebek bakıcılığı yapan biraz naif ve oldukça güzel kızımız, yine güzel olan fakat her işe burnunu sokmayı seven itici kız arkadaşını çalıştığı eve getiriyor. Kendi babasının ölümüne kasıtlı olmasa da sebep olan Daniela, Warren’ların paranormal müzesine giriyor ve ne cesaretse Annabelle’i kapatıldığı yerden dışarı çıkarıyor.

Karışık çerez paketinin leblebisi tadındaki film: The Curse of La Llorona (Lanetli Gözyaşları)

  • Olayların yaşandığı tarih: 1973

Bu filmde Warren çiftinin bulunmamasına ve Valek/Annabelle olayları ile bağlantılı olmamasına rağmen, The Curse of La Llorona hadi bunu da Korku Seansı evrenine sıkıştırıverelim denilmiş bir film. Ayrıca Annabelle filminde gördüğümüz ve başarısız olan Father Perez bu filmde yine başarısız oluyor. The Curse of La Llorona, zorlama birkaç bağlantının yerleştirildiği, evrenin en zayıf filmlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Enfield Olayı: The Conjuring 2 (Korku Seansı 2)

  • Olayların yaşandığı tarih: 1976-77

Serinin ikinci filmi olan The Conjuring 2, bu sefer Londra’da gerçekleşen ünlü Enfield Olayı’na yoğunlaşıyor. Warren çiftinin karıştığı en ünlü paranormal vakalardan biri olan Enfield Olayı, bekar bir anne ve 4 çocuğundan oluşan Hodgson ailesinin kızlarına musallat olan kötü bir ruh çevresinde dönüyor. Zamanında basında da epey popüler olan bu olay, Korku Seansı evreni içerisindeki baş kötü diyebileceğimiz iblis Valek’e bağlanıyor. Bu film ile birlikte The Nun, The Conjuring ve The Conjuring 2 şeklinde olan üçlemenin sonlandığını söyleyebiliriz.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (Korku Seansı: Katil Şeytan)

  • Olayların yaşandığı tarih: 1981

The Conjuring 2 ile evrendeki asıl hikâye örgüsü sonlanıyor ve 2021’de çıkacak olan son film The Conjuring: The Devil Made Me Do It ile seride yeni bir pencere açılıyor gibi duruyor. ABD tarihinde bir cinayet için ilk defa şeytanın suçlandığı The Devil Made me Do It davasından ismini alan filmde, Arne Cheyenne Johnson ve nişanlısı Peggy’nin ailesinin trajik musallat hikâyesi konu alınıyor. Bu yeni çıkacak filmde, evrene ve önceki filmlere oldukça fazla gönderme olacağını tahmin etmek zor değil.

Korku seansı serisi hangi sırada izlenmeli? Sorusunu yanıtladığımız ve Korku Seansı evreninde yaşanan olaylara, verebileceğimiz en az spoiler ile yakından baktığımız içeriğimizin sonuna geldik. Sizler de Korku Seansı evreninde beğendiğiniz veya beğenmediğiniz noktaları bizlerle yorumlar kısmından paylaşmayı unutmayın.

23
6
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
23
6
3
3
0