Kripto Madenciler Oyunculara NVIDIA RTX 3080 Bırakmayabilir

32
23
3
1
0
Çin’den gelen söylentiler, NVIDIA RTX 30 serisi kartların stokları konusunda endişelere neden olabilir. Görünüşe göre kripto madencileri yüzünden oyunculara kart kalmayabilir.

Yakın zamanda NVIDIA GeForce RTX 30 serisi grafik işlemcilerinin duyurusu yapılmıştı. Kartlar daha piyasaya çıkmadan oyuncuların adeta göz bebeği olmuş ve hayallerini süslemeye başlamıştı. Görünüşe göre kartlara göz koyanlar yalnızca oyuncular değil. 

NVIDIA GeForce RTX 3080’in sahip olduğu performans, kripto para madencilerinin de bu kartlara odaklanmasına neden oldu. Bu da piyasada kartları bulmanın oldukça zor olabileceğini gösteriyor. Çin’den gelen haberler de bu görüşü destekliyor.

NVIDIA talebe yetişemiyor

rtx 3080

NVIDIA hali hazırda gelen yoğun talebi karşılamak için oldukça yoğun çalışıyordu. Firmanın kendi içinde yaşanan bazı üretim sıkıntıları nedeniyle firmanın yeterince stok yapamadığı iddia edilmişti. Öte yandan durum yalnızca bununla sınırlı değil.

Kripto madenciler de gözünü bu kartlara dikmiş durumda. Geçmişte bir dönem yaşanan kripto madencilik çılgınlığı kısmen geride kalmış olsa da NVIDIA’nın RTX 2060 gibi Turing mimarili kartları, Çin’de kripto madencilik çalışmalarında kullanılmaya başlanmıştı.

Yakın zamanda internette de kendine yer bulan söylentilere göre RTX 3080’in madencilik kapasitesi sayesinde kartlara karşı ilgi duyan tek grup oyun meraklıları değil. Kart, fiyat performans olarak oldukça iyi bir seviyede bulunduğu için Ethereum gibi GPU ile madenlenen kripto paralar, bu kartlar için adeta biçilmiş kaftan olarak görülüyor. 

Performansı katlayacak

nvidia geforce rtx 3080

Bir madenciye göre RTX 3080, RTX 2080’e kıyasla 3-4 kat daha fazla hash rate sağlıyor ki kartların fiyatları da en azından çıkış tarihinde oldukça yakın olacak. Yani elektriğin kWh ücretinin 75 kuruş olduğu bir sistemde kartın kendi fiyatını çıkarması 9 ay sürüyor. RTX 2080’de bu süre birkaç yıl idi.

Tabii ki kullanılabilecek tek kartlar bunlar değil ve Radeon VII gibi kartlar ya da daha ucuz olan AMD grafik kartlar da var. Kripto forumlarında konuşulanlara göre bazı kullanıcılar da yeni kartların gelmesini, firmaların ellerinde kalan Turing mimarili kartlara kampanya yapacağı umuduyla bekliyor.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/crypto-miners-could-flock-to-the-nvidia-rtx-3080-leaving-gamers-out-in-the-cold
32
23
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
32
23
3
1
0