Libra'da Ciddi Kan Kaybı: Visa ve Mastercard, Kripto Paradan Desteğini Çekti

27
4
2
2
2
Mark Zuckerberg’ün yayılabileceği her alana yayılma planı, şimdilik yarıda kalmış gibi gözüküyor. Facebook’un kripto parası Libra, bir gün içerisinde dört ciddi destekçisini kaybetti. Desteğini çeken platformlar arasında Visa ve Mastercard dikkat çekiyor.

Facebook Libra, oldukça düşmanca karşılanan bir kripto para oldu. Bu para birimine yönelik en önemli tepkiler de kanun düzenleyicilerden geldi. Facebook’un para birimi, senatörlerden gelen tepkiler karşısında güçsüz kaldı. Dört önemli firma, Libra’yı adeta terk etti. 

Senatörler, Libra’nın suç ve terör finansmanını kolaylaştırma, küresel finans sistemini istikrarsızlaştırma gibi çeşitli etkileri olmasından çekiniyor ve bu nedenle de Libra Association’da yer alan üyelere çekilme baskısı yapıyor. Normalde bu tarz bir davranış tepki çekecek olsa da söz konusu sık sık bir skandalın göbeğinde kalan Facebook’tan tek çekinen ABD hükûmeti değil, o yüzden de çok bir tepki gelmedi. 

Libra Association’da büyük kan kaybı:

libra facebook

Facebook önderliğinde geliştirilen Libra projesi, oldukça dikkat çekiyordu. Senatörlerden gelen baskı nedeniyle Visa, Mastercard, Mercado Pago ve Stripe bu birlikten ayrıldı. Dört firma da ödeme işlemleri için aracılık yapmalarıyla tanınıyor. Cuma günü birlikten ayrıldığını açıklayan firmalara aynı günün akşam saatlerinde eBay de katıldı. 

Facebook için bu gelişme hayal kırıklığı yaratmakla kalmadı, durumu da oldukça ilginç hâle getirmiş oldu. Firma, bu yılın başlarında Libra’yı açıkladığında 27 partneri olduğunu ve bu sayıyı 100’ün üzerine çıkarmayı planladıklarını açıklamıştı. Onun yerine toplam şirket sayısı 22’ye düşmüş oldu. Facebook, Libra’nın gelecek yıl çıkacağını söylemişti. 

Libra’da tek ödeme firması kaldı:

libra

Libra’dan çıkan firmaların tamamı para transferi ve ödeme çözümleri sunan firmalardı. Şimdi birliğin içinde bu görevi üstlenebilecek yalnızca tek bir firma kaldı, o da Hollanda merkezli PayU oldu. Senatörler tarafından zor durumda bırakılan birliğin ABD dışından destek alması önemliydi. 

Libra projesi, en başından beri kazanması çok zor olan bir savaşı yürütmeye çalışıyor. İnsanların şüphelerini üzerinde toplayan, genel olarak piyasa düzenleyicilerden tepki çeken bir platform. Daha önemlisi Libra konusunda kripto para sektörünün ciddi çekinceleri var. Kimsenin kullanmayacağı bir araba yapmaya benziyor. Libra’nın kaderini hep beraber göreceğiz. 

Kaynak : https://arstechnica.com/tech-policy/2019/10/visa-mastercard-stripe-and-ebay-all-quit-facebooks-libra-in-one-day/
27
4
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
27
4
2
2
2