NASA ve ESA, Yapay Yerçekiminin Astronot Sağlığına Etkilerini İnceliyor

12
2
2
0
0
NASA ve ESA, yapay yerçekiminin astronotların sağlığı üzerindeki etkileri incelemek için güçlerini birleştirdi.

Astronotların uzun ve dikkatli bir eğitim süreçleri var. Oldukça masraflı ve uzun bir süreçten sonra yetiştirilen bu kişilerin adeta üzerine titreyen kurumlar, astronotlarının sağlıklarına çok büyük önem veriyor.

Yeni bir test, yapay yerçekiminin astronotların sağlığı üzerindeki etkisini test etmeyi amaçlıyor. NASA ve ESA tarafından yapılacak olan çalışma Almanya’da gerçekleştirilecek. 25 Mart’ta başlayan deneye katılan kişiler, 60 gün boyunca bir yatakta yatacaklar.

NASA ve ESA’nın giderlerini ortak olarak karşılayacağı araştırma, Alman Havauzay Merkezi’nde (DLR) yapılacak olan bu tarz deneyler arasında bir ilk.

Yerçekimi olmayan ortamda astronotların kas ve kemik dokuları zaman içerisinde erimeye başlıyor. Uzun süre ISS’te kalan astronotların günde 2,5 saat antrenman yapmaları ve sıkı bir diyet uygulamaları gerekiyor. Araştırmacılar, düşük yerçekiminin etkilerini ortadan kaldırmak için yapay yerçekimi alanı oluşturmayı planlıyor.

Yapay yerçekimi araştırmaları, uzun süreli uzay yolculukları için de büyük öneme sahip. Araştırmadaki 8 erkek ve 4 kadın, 60 gün boyunca yatakta yatacak ve 29 gün boyunca da iyileşme ve toparlanma sürecine girecek.

Araştırma süreci boyunca katılımcılar yataklarında kalacak ve başları da yatay hizadan altı derece aşağıda bulunacak. Araştırmacıların bir omuzu mutlaka çarşafa değmek durumunda. Katılımcılar günde bir defa kısa kollu santrifüjde uzanacak ve çevrilecek, böylece kan dolaşımları tekrar hızlandırılacak. Bu aşamada bilim insanları, katılımcılar hakkında bilgi de toplayacak.

Kaynak : https://www.slashgear.com/nasa-and-esa-test-effects-of-artificial-gravity-for-astronaut-health-25570911/
12
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
2
2
0
0