Uzay Uçuşları, Astronotlardaki Uyuyan Virüsleri Uyandırıyor

23
12
5
2
1
Uzayda zaman geçirmek, astronotların vücudunda uyku halinde bulunan virüslerin uyanıp harekete geçmesine sebep oluyor.

Görünüşe bakılırsa uzayda uzun süreli uçuşlar için üstesinden gelinmesi gereken sorunlar yalnızca teknolojiyle alakalı değil. Astronotların uzun yolculuklarda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskleri de var.

Yakın zamanda NASA tarafından yaptırılan bir araştırma, uyku halindeki virüslerin uzay uçuşları sırasında insan bedenindeyken uyandıklarını ortaya çıkardı. Uzayın derinliklerine yolculuklarımıza başlamadan önce çözmemiz gereken bir başka sorun daha ortaya çıkmış oldu.

“NASA astronotları haftalarca veya aylarca düşük yerç ekimine ve kozmik radyasyona maruz kalıyorlar -iniş ve kalkışlardaki korkunç G kuvvetinden bahsetmeye gerek bile yok.” diyen Johnson Uzay Merkezi’nden Satish K. Mehta, “Fiziksel zorluklar, sosyal ayrılma, bir yere kapatılma ve değişen uyku döngüsü gibi tanıdık etmenlerden oluşuyor.” ifadelerini kullanıyor.

Daha önceki çalışmalar uzun süreli uzay yolculuklarının kanser riskini artırdığını, nörolojik hasara yol açtığını ve mide ve bağırsaklarda doku hasarına neden olduğunu ortaya koymuştu. Ayrıca uzun süreli uzay yolculuklarının bağışıklık sistemini körelttiği de söyleniyordu.

Mehta, uzay uçuşları sırasında bağışıklık sisteminin baskılandığını söylerken, astronotların özellikle de virüsleri baskı altında tutan ya da etkisiz hale getirenn hücrelerinin etkisiz hale geldiğini belirtti. Bu etki yolculuk boyunca, hatta bazen yolculuktan 60 gün sonra bile etkili oluyor.

Astronotlardan alınan kan örneklerinde virüslerin hem sayıca hem de sıklık olarak arttıkları gözlemlenirken, bağışıklık sistemindeki sorunların virüslerin uyanmasına yol açtığına inanılıyor.

Konunun daha iyi anlaşılması için yeni araştırmalar da yapılması gerekiyor.

Yeni araştırma Frontiers in Microbiology dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://newatlas.com/virus-activate-immune-astronaut-space-travel-nasa/58892/
23
12
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
23
12
5
2
1