“Neandertallerin Sonunu Seks Getirdi”: Üstelik ‘Bizim Yüzümüzden’ Olabilir

54
29
10
9
2
Yüz binlerce yıl önce farklı insan türlerinin birbiriyle cinsel ilişkiye girerek ürediği halihazırda bilinirken bugün, incelenen kalıntılar sonucunda Neandertaller hakkında da yeni bir teori ortaya atıldı. Bilim insanları, yeni kanıtlar aracılığıyla Neandertallerin modern insan olarak bilinen Homo Sapiens ile üremelerinden dolayı yok olmuş olabileceğini ortaya koydu.

Günümüzden yaklaşık 250 bin ila 40 bin yıl önce yaşayan insan türü Neandertallerin nasıl yok olduğu hakkındaki en kabul gören teori, bu tür ve bizim de içinde bulunduğumuz Homo Sapiens türünün birbiriyle savaşması idi. Fakat şaşırtıcı bir sonuç ortaya koyan yeni bir araştırma yayınlandı.

Paleo Anthropology dergisinde yayımlanan yeni araştırmaya göre Neandertaller, yalnızca Homo Sapiens ile savaşmadı, aynı zamanda cinsel ilişkiye de girdi. Öyle ki türün yok olmasının nedenleri arasına Homo Sapiens ile üremeleri ihtimali de katıldı.

Peki Neandertaller ve Homo Sapiens nasıl ilişkiye girdi?

neandertal

Neandertaller ve Homo Sapiens’in ilk karşılaşmaları, bugüne kadar yapılan keşiflere göre yaklaşık 600 bin yıl öncesine dayanıyor. Fakat iki türün birbiriyle cinsel ilişkiye girdiğine dair kanıtlar şu anda oldukça sınırlı durumda.

Bilim insanları, bugüne kadar yalnızca 32 Neandartel genomunu sekanslamayı başardı. Elde edilen veriler, günümüzde Afrika dışında yaşayan insanların yalnızca %2’sinin Neandertal genomu taşıdığını gösterdi. Dolayısıyla aslında bilim insanlarının yeni araştırmalarında sunduğu teori de yalnızca bu küçük veriyle yola çıkılan bir varsayımdı.

Yeni teorinin temelini atan kanıtlar neydi?

neandertal

Neandertaller ile Homo Sapiens’in birbiriyle cinsel ilişkide bulunduğu da aslında onların genomunu ilk kez incelememizle de anlaşılmıştı. Fakat bugün genlerimizde bulunan Neandertal genleri, Homo Sapiens’in Afrika’dan ayrılışında sahip oldukları döneme ait değil. Bunun yerine, çok daha büyük göçlerin yaşandığı, 60 bin yıl öncesine ait dönemlere dayanıyor.

Öte yandan, Apidima Mağarası'ndaki (Yunanistan) fosiller üzerinde yapılan son incelemler, türümüzün 200.000 yıldan daha uzun bir süre önce Avrupa'ya ulaşan daha erken bir yayılımının olduğuna işaret etti. Bu da aslında Homo Sapiens ve Neandertaller arasında o dönemlerde gerçekleştiği düşünülen gen alışverişi teorisini destekleyen yeni bir kanıt oldu.

Peki Neandertallerin Homo Sapiens ile cinsel ilişkiye girmesi, sonlarını nasıl hazırlamış olabilir?

Bu sorunun cevabı da aslında oldukça basit olabilir: Neandertaller, birbiriyle ilişkiye girerek üremek yerine Homo Sapiens ile ilişkiye girmiş, sonuç olarak kendi özgün türlerinin sayısı azalmış olabilir. İki tür arasındaki savaşları bu teori ile birleştirdiğimizde 'safkan' Neandertal sayısının sıfıra inması mümkün olabilir. Fakat tabii bu da günümüz verileriyle yalnızca bir teori olarak gündemde kalıyor.

Neandertal ve Homo Sapiens arasındaki ilişkinin tamamen öğrenilmesi içinse daha fazla Neandertal genomunun sekanslanması gerekiyor.

İnsan türleri, yüz binlerce yıl öncesinde de birbiriyle çiftleşiyordu:

Kaynak : https://paleoanthropology.org/ojs/index.php/paleo/article/view/130
54
29
10
9
2
Emoji İle Tepki Ver
54
29
10
9
2