Ölen Facebook Kullanıcılarının Sayısı, 50 Yıl İçinde Yaşayanları Geçecek

36
4
4
2
1
Oxford İnternet Enstitüsü tarafından yapılan bir analiz, Facebook’a dair çok ilginç bir istatistik beklentisini gün yüzüne çıkardı. Hayatını kaybeden Facebook kullanıcılarının sayısı, önümüzdeki 50 yıl içinde yaşayan Facebook kullanıcılarının sayısını geçecek. Gelecek nesiller, geçmişlerini bu verilere bakarak anlamlandıracak.

Facebook’un işleri artık Instagram’a devretmeye çalıştığı her halinden belli oluyor. Şirketlerin de insanlar gibi doğup, olgunlaşıp yaşam sürelerini doldurduklarını düşününce Facebook’un son yıllardaki düşüşüne anlam verebiliyoruz. 

Oxford Üniversitesi araştırmacıları tarafından üniversite bünyesinde kurulan İnternet Enstitüsü, gelecekteki dijital nüfusa ilişkin dikkat çekici araştırmalar yapıyor. Son çalışma ise Facebook kullanıcılarına ilişkin gerçekleştirildi. Araştırmanın amacı, hayatını kaybeden insanlara ait dijital profillerin yaşamaya devam ettiğine dikkat çekmekti. Öyle ki gelecekte bu sorunun ciddi bir tartışma konusu olacağı konuşuluyor. 

2018 yılındaki en net ve güncel kullanıcı ve nüfus verilerine dayanan araştırma, şu anda aktif durumda olan 1,4 milyar Facebook kullanıcısının 2100’den önce öleceğini öngörüyor. Ayrıca 2070 yılına kadar hayatını kaybeden Facebook kullanıcılarının sayısı, hayatta olan kullanıcıların sayısını da geride bırakacak. 

Facebook şu anki yavaş büyüme hızıyla yoluna devam ederse, 2100’den önce 4,9 milyar hayatını kaybeden kişiye ait profil barındıracak. Bilim insanlarına göre ölen insanlara ait veriler, gelecekteki tarihçilerin çalışmaları için büyük bir kaynak olabilir. Nitekim söz konusu veriler, beraberinde etik açıdan ciddi tartışmaları da gündeme getirecek. 

Araştırmanın yazarlarından olan David Watson, “Dijital kalıntılarımızın yönetimi konusu sosyal medya kullanan herkesi etkileyecek, çünkü hepimiz geçip giderken verilerimiz kalacak. Küresel dijital mirasımızın büyük parçasını bu verilerimiz oluşturacak” açıklamasında bulunuyor. 

Witson, “Tarihte daha önce hiç bu kadar geniş bir kültür arşivi ve insan davranışlarına ilişkin detaylı veriler bir arada bulunmadı. Bu arşivi kontrol etmek bizim görevimiz. Bu nedenle tarihsel değeri olacak verilere erişimin sadece bir firma ile sınırlı olmamak önemlidir. Gelecek nesiller, geçmişlerini dijital verilere bakarak anlayacaklar” dedi. 

Araştırmaya ilişkin sonuçlar, şimdiden dijital miras tartışmalarını alevlendirdi.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-04-dead-outnumber-facebook-years.html
36
4
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
36
4
4
2
1