Oxford Üniversitesi, BioNTech Aşısının Doz Arası İdeal Bekleme Süresini Açıkladı

20
5
4
4
2
Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre Pfizer-BioNTech aşısının iki dozu arasındaki ideal bekleme süresinin, 8 hafta olması gerekiyor. Uzmanlara göre 8 hafta beklenerek yapılan ikinci dozun ürettiği antikor miktarı, kısa süreli beklemeden 2 kat fazla.

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden bir tanesi olan Oxford, Türkiye'de de kullanılmakta olan Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısı ile ilgili dikkat çeken bir araştırma yaptı. Bilim insanlarının yaptığı araştırma, mRNA tabanlı bu koronavirüs aşısının iki dozu arasındaki sürenin uzatılması gerektiğini gözler önüne seriyor. Bu sürenin uzatılması, vücudun ürettiği antikor seviyesini ciddi oranda artırıyor.

Türkiye, BioNTech'in koronavirüs aşısı için iki doz aralığını 6-8 hafta olarak belirlemişti. Daha sonra yeni bir karar alan Sağlık Bakanlığı, dozlar arasındaki süreyi 4 haftaya indirdi. Hatta geçtiğimiz günlerde de bu süreyi 3 haftaya indirdik. Ancak Oxford Üniversitesinin yaptığı araştırma, Türkiye'nin ilk kararının daha doğru olduğunu gözler önüne seriyor. 

Dozlar arasındaki en ideal süre, 8 hafta

BioNTech

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre BioNTech'in koronavirüs aşısındaki ideal doz aralığı, 8  hafta. Uzmanlar, bu süreyi bekleyen insanların ürettikleri antikor miktarının diğerlerine göre 2 kat fazla olduğunu tespit etmiş durumdalar. Ayrıca, en az antikor kadar önemli olan T hücrelerinin miktarı da 1,6 kat fazla oluyor. Ancak, bu süreçte de önemli olan bir husus var.

Koronavirüsün delta varyantı, tek doz aşılara karşı fazla duyarsız. Bilim insanları, hiçbir aşının tek dozunun bu varyanta karşı yeterince etkili olmadığını zaten tespit etmiş durumdalar. İşte doz bekleme süresini 8 haftaya çıkarmak, insanların COVID-19'a yakalanma riskini artırıyor. Bu riskin kısa vadede önemli olduğunu kabul eden uzmanlar, uzun vade etkilere bakıldığında 8 hafta beklenmesinin daha iyi olacağını söylüyorlar.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/pfizer-biontech-asisiyla-ilgili-carpici-arastirma-sureyi-uzatin-6552193/amp/
20
5
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
20
5
4
4
2