Tümü Webekno

Kategoriler

Hakkımızda Yazarlar Ödüllerimiz Künye Gizlilik İletişim
  1. Webtekno
  2. Yaşam

Pegasus’un Kaza Yapan Uçağı Sonrası Yolculara Ödenecek ‘Tazminat’ın Bilançosu

Dün akşam saatlerinde Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yaşanan uçak kazası nedeniyle ödenecek tazminat miktarları belli oldu. Pegasus’un uçağının ferdi kaza ve sorumluluk sigortasının Ak Sigorta tarafından yapıldığı da gelen bilgiler arasında.

Pegasus’un Kaza Yapan Uçağı Sonrası Yolculara Ödenecek ‘Tazminat’ın Bilançosu
Mustafa Cihan Yılmaz Mustafa Cihan Yılmaz /

Dün akşam saatlerinde Pegasus Havayolları’na ait bir uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı’na indikten sonra pistten çıkarak kaza yapmıştı. 3 kişinin hayatını kaybettiği kaza ile ilgili olarak sigorta bilgileri ortaya çıktı.

Pegasus Havayolları’na ait uçağın ferdi kaza ve sorumluluk sigortası Ak Sigorta tarafından yapılmış. Ancak sigorta riskinin tamamı yurtdışındaki reasürörlere (sigorta edilmiş riskin bir kısmını ya da tamamını devralan sigorta şirketleri) aktarılmış. Uçağın gövdesi yabancı sigorta şirketleri tarafından sigorta edilmiş. Tamamı kullanılmaz hale gelen uçağın gövdesi için yabancı sigorta şirketlerinin ödeyeceği tazminat miktarı 34 milyon euro.

Uçağın gövdesinin sigortasının yanında uçuşlarda iki ayrı sigorta daha yapılıyor: Ferdi kaza sigortası ve sorumluluk sigortası. Yolcuların herhangi bir kaza sonrası zararlarını karşılayacak bu sigorta işlemini de Ak Sigorta gerçekleştirmiş.

Pegasus’un Kaza Yapan Uçağı Sonrası Yolculara Ödenecek ‘Tazminat’ın Bilançosu

Yolcuları kapsayan koltuk ferdi kaza sigortası, yolcuların yolculuk sırasında karşılaşabilecekleri risklerin sigortalanması anlamına geliyor. Koltuk ferdi kaza sigortası, kara yolculuklarında zorunlu olmasına rağmen hava yollarında böyle bir zorunluluk yok. Buna rağmen birçok havayolu şirketi ferdi kaza sigortasını karşılıyorlar. Ferdi kaza sigortası ile hayatını kaybeden yolcuların yakınlarına ve kaza sırasında yaralanan yolculara 50 bin ile 150 bin dolar arasında bir tazminat ödeniyor.

Havayolu şirketlerinin yaptırması gereken bir de sorumluluk sigortası bulunuyor. Sorumluluk sigortası sadece yolcuları değil, kaza nedeniyle zarar görebilecek üçüncü tarafları da koruyor. Bir binanın üzerine uçak düştüğünde bina sakinleri sorumluluk tazminatı için başvurabiliyorlar.

Pegasus’un Kaza Yapan Uçağı Sonrası Yolculara Ödenecek ‘Tazminat’ın Bilançosu

Sorumluluk sigortasının yaptırılması bütün havayolu şirketleri için bir zorunluluk. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, sorumluluk sigortası olmayan uçakların uçuşuna izin vermiyor. Her uçuş öncesi sorumluluk sigortası poliçesi kontrol ediliyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gerçekleşen kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve kazada yaralananlar, havayolu şirketine dava açarak tazminat talep edebilirler. Açılan davalardan mağdurlara tazminat ödenmesi yönünde bir karar çıktığında bu tazminatlar sorumluluk sigortası tarafından karşılanıyor.

YORUMLAR

(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır. (0)
A
ali veli 5 yıl önce
bu haberi okuyanların yarısı 50 bin dolar için o uçağın içinde bende olsaydım diyor ekonominin özeti
C
Cüneyd Yıldız 5 yıl önce
Vaylan içinde olup ölmemek vardı şimdi paraya bak. Hem ekşın yaşıyorsun hemde para sahibi oluyorsun. Vefat edenlerin yakınlarının başı sağolsun.
Y
Yasin 5 yıl önce
Nereden baksan iyi para ama ölenler geri gelmeyecek.
M
Melih Gürhan 5 yıl önce
orada insanlar ölmüş nereden baksan iyi para diyor ya ? şakamı ?
E
Emre Emre 5 yıl önce
Dolar kardeşim 300 bin TL ediyo
M
Melih Gürhan 5 yıl önce
3 ölü var
Tüm yorumlar yüklendi (3 yorum)