Sadece 4 Gece Kötü Uyumak Kilo Almaya Sebep Oluyor

22
3
2
2
1
Kilo almanın pek çok nedeni olabiliyor. Yeni bir araştırmaya göre yalnızca 4 gece kötü uyku kilo alımını tetikliyor. Bu durumun sebebi uykusuzluğun metabolizma üzerindeki olumsuz etkisinden kaynaklanıyor.

Uykusuz geçen geceler sadece yorgunluk ve dikkat dağınıklığı gibi şekillerde değil, fiziksel olarak da insanların üstüne bir yük binmesine sebep olabiliyor. Yeni bir araştırma, 4 gece kötü bir uyku uyumanın kilo almaya sebep olabildiğini ortaya çıkardı. 

Araştırmacılar, yaptıkları çalışmalarda katılımcıların, kötü uyudukları bir geceden sonra aynı zengin ve besleyici yemeği yemelerine rağmen daha az tatmin olduklarını ortaya çıkardı. Araştırmacılara göre bu durumun sebebi ise uyku yoksunluğunda ortaya çıkan yüksek insülin seviyesi. İnsülin, kandaki glikozun hücrelere ulaşmasını sağlamaya yarıyor. 

uykusuzluk

Bu da besinlerdeki yağların da gereğinden hızlı bir şekilde hücrelere emilimi anlamına geliyor. Sonuç olarak daha hızlı biriken yağ da kilo alımına neden oluyor. Penn State Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan ve araştırmacılar arasında bulunan Orfeu Buxton, “Lipidler (yağ yapısında kullanılan malzeme) buharlaşmıyor, depolanıyor” derken, yeterince uyuyamadığımızda bedenimizin enerji açığı yüzünden daha çok yemeğe ihtiyaç duyduğunu söylüyor. 

uykusuz kadın

Araştırmacı ayrıca ömür boyu kötü bir uyku düzenine sahip olmanın sonucu olarak genetik hastalıkların tetiklenebileceğini, obezite ve diyabet gibi sorunlarla karşılaşabileceklerini belirtti. 

Araştırmada son olarak katılımcılar uzun bir uyku süreci geçirdi. Bu süreçte kişilerin kendilerini toparlayabildikleri ancak tam anlamıyla uykusuzluğun etkilerinin geçmediği de ortaya çıktı. Araştırma, Journal of Lipid Research’de yayımlandı. 

Kaynak : https://www.mirror.co.uk/science/just-four-nights-poor-sleep-20314462
22
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
22
3
2
2
1