SpaceX'in Rakibi Rocket Lab, Yeni Uzay Uçuşunu İptal Etmek Zorunda Kaldı

6
6
2
1
0
SpaceX, ticari uzay uçuşlarında dünya lideri olabilir ancak bu konudaki tek özel şirket de değil. 2006 yılında kurulan Rocket Lab de benzer şekilde ticari uçuşlar yapıyor ve çoktan Electron adındaki roketiyle uzaya birtakım uydular gönderdi. Bu roketin bugün tekrar uzaya fırlatılması planlanıyordu, fakat iptal edilmek zorunda kaldı.

Uzay yarışının artık devletler tarafından terk edilmesi ve özel şirketlerin yarışı devam ettirmesi ile beraber farklı farklı roketler görmeye başladık. Bunlardan birisi de Rocket Lab'in Electron adındaki aracı. Daha önce ödeme yapan müşterilerin uydularını uzaya götüren Electron, bugün de aynı işlemi tekrarlayacaktı. Fakat hava koşulları buna izin vermedi.

Bugün, Türkiye saatiyle 16.29'da kalkış yapması planlanan roket görevi, uçuşa saatler kala iptal edildi. Şirketin Yeni Zelanda'da bulunan kalkış pistinden gerçekleştirilecek olan görev, ileri bir tarihe ertelenecek.

Rocket Lab, gecikmeyi bir tweet ile duyurdu. Şirket, yere yakın olan rüzgarların herhangi bir roketin fırlatılabilmesi için olan maksimum seviyenin yaklaşık yüzde 30 üzerinde olduğunu söyledi.

rocket lab

Fırlatma gerçekleşseydi, şirket toplam 4 uyduyu yörüngeye taşımış olacaktı

Şirket, önümüzdeki birkaç gün içerisinde uçuşunu gerçekleştirebilmeyi planlıyor. Roket gönderildiğinde, uzaya çıkan 8. Electron roketi olmuş olacak. Bununla beraber Rocket Lab'in SpaceX'in aksine roketlerini tekrar tekrar kullanamadığını; ancak bunun için var gücüyle çalışmalar yürüttüğünü de söyleyelim.

Kaynak : https://bgr.com/2019/08/16/rocket-lab-launch-delay-scrubbed/
6
6
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
6
2
1
0