Toyota, Gözünü Uzaya Dikti: Ay'da Astronotların Kullanacağı Araç 2030'da Hazır Olacak

22
1
1
1
0
Toyota, Gözünü Uzaya Dikti: Ay'da Astronotların Kullanacağı Araç 2030'da Hazır Olacak
JAXA ile Toyota işbirliğiyle üretilecek ve Ay'a giden astronotlar için büyük kolaylıklar sağlayacak aracın 2030'a kadar fırlatılması bekleniyor. Proje, başarılı olması hâlinde Ay'ın keşfine çok büyük katkılar sağlayacak.

Japonya, çok uluslu bir görevin parçası olarak 2030 yılına kadar Ay'a insan gönderme ve giden insanların Ay'da bir araç kullanabilmesi konusunda oldukça motive görünüyor. Japonya Uzay Ajansı JAXA ve ortağı Toyota, basınçlı ve güçlendirilmiş Ay aracının 2029’a kadar hazır olacağını açıkladı.

Altı tekerlekli bu araç, güneş enerjisini ve yakıt hücresini kullanarak iki kişiyi 9.900 km boyunca taşıyabilecek. Araç; 6 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde ve 3,6 metre yüksekliğinde olacak. Ayrıca içerisindeki basınç sistemi sayesinde aracın içerisindeki astronotların uzay giysilerine ihtiyacı olmayacak.

Takvimin oldukça yoğun ve uzay keşif teknolojisi geliştirmenin ne kadar zor olduğu düşünüldüğünde Toyota ve JAXA’nın projenin bitiş tarihine kadar aracı tamamlayıp tamamlayamayacağı büyük merak konusu. Resmi plan, 2022’ye kadar üç yılı kapsıyor. Taslak plân ise aracın 2022 ile 2029 arasında fırlatılmasını içeriyor. Oluşturulan takvimin tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • 2019 yılı: Ay'ın yüzeyinde sürülecek aracın geliştirilmesi için gerekli olan teknolojik elementleri belirleme, prototip aracın özelliklerini belirleme
  • 2020 yılı: Her teknolojik element için üretim test aşamaları, prototip aracın üretimi
  • 2021 yılı: Üretim test parçalarını ve prototip aracı test etme ve değerlendirme
  • 2022 yılı: 1’e 1 ölçekteki prototip aracın üretimi ve değerlendirilmesi. Ay’ın kutup bölgelerini keşif için gereken sürüş sistemi verilerinin edinilmesi ve test onayı
  • 2024 yılı: Aracın mühendislik modelinin tasarımı, üretimi ve değerlendirilmesi, asıl uçuş modelinin tasarımı
  • 2027 yılı: Uçuş modelinin üretim, performans ve kalite testleri

Araç, 2030 olarak belirlenen fırlatma tarihine hazırlanacak. Teoride bakıldığında araç, insanlardan önce Ay’a ulaşacak ve otomatik sürüşle insanlarla Ay’da buluşacak. JAXA, bu aracı astronotların Ay’ın kutuplarındaki donmuş su arayışına yardım etmesi için kullanmak istiyor. Ajans, ayrıca diğer gezegenlerde kullanılacak teknolojiyi de geliştirmek istiyor. Eğer bu proje, umulduğu gibi başarılı olursa insanlığı uzayı keşfine çok büyük katkılarda bulunabilir.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/07/17/toyota-jaxa-lunar-rover-timeline/
22
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
1
1
1
0