Türkiye’ye Aylık 24 Bin TL Maaşla 127 Üstün Zekâlı Geliyor

102
65
17
8
8
Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, Türkiye'deki teknolojik araştırmaların gelişmesi adına bir programı başlatmıştı. Programın sonuçlarını açıklayan Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, 98'i Türk olmak üzere 127 kişinin proje kapsamında bulunacağını belirtti. Üstün zekâlı olan bu kişiler, yüksek maaşlar karşılığında teknolojik araştırmalar yapacak.

Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, dünya çapında bir duyuru yaparak Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun projeler geliştiren isimlere yüksek maaş ve proje hibesi verdiği Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'nın sonuçlarını açıkladı. Programa yurt dışında bulunan ve içerisinde yerlilerin yanı sıra yabancıların da bulunduğu 243 kişi başvurdu.

Projesi uygun görülen 127 üstün zekâlı kişi programa katılmaya hak kazandı. 20 ila 24 bin TL arasında bir maaşla çalışmak için Türkiye'ye dönmeye hazırlananların arasında 98 Türk bulunuyor. Seçilen kişilerin Türkiye'ye gelerek teknolojik araştırmalarda bulunmaları bekleniyor.

türkiye

Verilecek hibelere bakıldığı zaman genç araştırmacılar projeleri için 500 bin TL alacakken deneyimli araştırmacılara projeleri için 1 milyon TL verilecek. Araştırmacıların çalışacağı kurumlaraysa 720 bin TL'ye kadar çıkabilen destekler gerçekleştirilecek. Aylık 3.750 TL de yönetim ve idari maliyet ödeneği olarak aktarılacak.

Maaş konusunda da hibe konusunda bir fark olacağı belirtildi. Genç ve üstün zekâlı araştırmacılar aylık ihtiyaçları için 20 bin TL'lik bir maaş alırken deneyimli araştırmacılara aylık ihtiyaçları için 24 bin TL verilecek.

teknoloji

Araştırmacılar, Türkiye'ye geldiklerinde ailelerini de yanlarında getirebilecek. Araştırmacıların aileleri, araştırmacıların sigorta desteğinde faydalanabilecek. Türkiye'ye gelen araştırmacıların yol masrafları da proje kapsamında olacak.

Destek kazanan üstün zekâlı araştırmacıların hangi ülkelerden geldiği bilgisi de paylaşıldı. Açıklanan bilgilere göre araştırmacıların 58'i ABD'den gelirken 16'sı İngiltere'den, 9'u Almanya'dan ve 8'i de Hollanda'dan başvuru yaptı.

Destek kazanan araştırmacıların çalıştığı yerlere bakılınca aralarında Amazon, Apple, Bosch, GE, Intel, Siemens ve Volvo gibi alanının devleri firmalarda görev yapan insanlar da bulunuyor.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/127-ustun-zeka-turkiyede-arastirma-yapmaya-geliyor-5247333/
102
65
17
8
8
Emoji İle Tepki Ver
102
65
17
8
8