Uçaklar Neden Büyük Okyanus Üzerinden Uçmaz?

22
6
3
2
2
İstisnalar olsa dâhi; çoğu havayolu şirketi, Pasifik Okyanusu (Büyük Okyanus) üzerinden uçmaz. Bu durumun tahmin edilebilir birkaç nedeni olmakla beraber; ilginç coğrafi sebepleri de bulunuyor.

Doğu Asya ile Amerika kıtası arasında faaliyet gösteren ticari havayollarının birçoğu, üzerinden geçtiğinde tehlikeli sonuçlar yaratabilen Pasifik Okyanusu üzerinden uçmayı tercih etmez.

Pek çok havayolunun karadan uçmayı tercih etmesinin yanı sıra, neredeyse hiçbir uçağın Büyük Okyanus üzerinden uçmamasının nedenlerini hiç düşünmüş müydünüz? 

Mesafe tasarrufu sağlar.

uçak

Havayolları; okyanusların üzerinden uçmak yerine, karadaki “eğri” rotalar üzerinden uçmayı tercih eder. Karadaki “kıvrımlı” rotalar genellikle, okyanus üzerindeki düz rotalardan daha kısa. Örneğin; Amerika Birleşik Devletleri'nden Japonya'ya gidecek bir uçak kalktığında, Kanada ve Alaska üzerinden geçen kavisli bir rotada uçarak en kısa ve tasarruflu uçuşu yapmış olur. 

Bir haritaya baktığınızda, Dünya düz görünür ve istenen hedefe giden düz bir çizgi en kısa yol gibi durur. Ancak, Dünya aslında küreseldir ve kavisli bir yol, iki konum arasındaki en kısa mesafedir.

Maliyet azalır.

büyük okyanus

Kıvrımlı rotalar, uçuş maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, tüketiciler için bilet fiyatları da düşer. Bu yüzden, Pasifik Okyanusu üzerinden uçmamak, havayollarına hem yakıttan hem de zamandan tasarruf sağlar. Doğu Asya ve Amerika'da faaliyet gösteren tüm havayollarının Pasifik Okyanusu üzerinden uçmaması en mantıklı seçim olacaktır. 

Çalkantılı hava durumu ihtimali azalır.

tribülans

Çoğu uçuş, deniz ve okyanus gibi su kütleleri üzerinde harcanan süreyi en aza indirecek şekilde planlanır. Çünkü fırtınaların karadan ziyade su üzerinde meydana gelme olasılığı daha yüksektir. Büyük Okyanus üzerindeki hava genellikle çalkantılıdır. Bazı bölgelerinde çok sayıda gök gürültülü fırtına vardır ve bu nedenle uçak uçurmak için güvenli bir ortam sayılmaz. 

Jet akımıyla karşı karşıya kalınmaz.

Jet akımı, troposfer seviyesinde ortaya çıkan sert bir esinti türüdür. Bu hava akımları, Dünya'nın dönüşü nedeniyle ağırlıklı olarak Batı'dan Doğu'ya doğru akar. Bir jet akımıyla aynı yönde uçmak, bir uçak için, zamandan ve yakıttan tasarruf sağlayabilir. Fakat; karşı yönde uçmak, tehlikeli türbülansa ve potansiyel bir hasara neden olur.

Tehlikeli bir iniş ihtimali engellenmiş olur.

Büyük Okyanus gibi geniş bir su kütlesinin üzerinde uçarken, acil iniş için güvenli bir yer yoktur. Uçaktaki herhangi birinin sağ çıktığı varsayıldığında bile, kurtarma ekiplerinin, Pasifik Okyanusu'na düşen bir uçağı takip etme ve kurtarma konusunda çok az şansı olacaktır. 

22
6
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
22
6
3
2
2