Sosyal Medyayı İkiye Bölen Matematik Sorusu: Bir Bakışta Çözebilir misiniz?

13
8
3
1
0
Ekşi Sözlük'te sorulan ve insanların üzerine kavgalar ettiği matematik sorusunu bakalım çözebilecek misiniz?

Matematiğin büyülü yanlarından biri de tek bir ufak detayın bile sizi bambaşka cevaplara çıkarabilmesidir. Elbette bu durum bazı tartışmalara da yol açabiliyor. Çünkü bir soru karşısında herkesin kendi açısından doğru bildiği bir cevap var. Bugün, bu konuya çok iyi örnek olacak bir matematik sorusuyla karşınızdayız.

Ekşi Sözlük'te paylaşılan bir matematik sorusu, sözlük yazarlarını ikiye ayırdı. Üslü sayılarla ilgili bu matematik sorusunu çözmeye çalışan insanlar, iki farklı cevapta yoğunlaştı. İşin ilginç yanı ise herkes kendi cevabını mutlak doğru olarak kabul edip, diğer cevabı veren kişilerin yanlış düşündüğünü sert bir şekilde eleştirdi. Şimdi bu soruyu sizlere de soracağız, sonrasında ise birlikte cevabına bakacağız.

Bu üslü sayı sorusunun cevabı ne olmalı?

Üslü sayı soruları

Cevabı buldunuz mu? Biraz daha zaman tanıyalım.

O zaman hadi cevaba geçelim.

Sorunun cevabını bulmak için 4 farklı matematik öğretmenine bu soruyu yönelttik. Hepsi aynı ortak cevabı verdi. Bu cevaba geçmeden önce çoğu kişinin yanlış çözmesine neden olan çözümden bahsedeceğiz. Sonrasında ise matematik öğretmenlerimiz tarafından doğrulanmış cevabımıza geçeceğiz.

Üst üste üslü sayıların yer aldığı bu sorunun bu kadar karıştırılmasının ana sebebi, parantezle belirtilmemiş olması; ancak yine de soruda herhangi bir sorun yok. Doğru cevaba geçmeden önce benim de ilk başta "doğru" olarak bulduğum, insanların ikiye bölünmesine sebep olan cevabı söyleyelim. Çoğu insan bu soruya "3" yanıtını verdi.

Çünkü buradaki üslü sayıların hepsinde de üslerden birisi 0'dı ve bu sebeple ne kadar sayı olursa olsun 1 sonucu çıkmalıydı. Ancak bu sonuca ulaşılması için üslü sayıların parantezler halinde yazılması gerekiyordu. Buradaki soruda üslü sayıların yukarıdan sayılması gerekiyor.

Peki sorunun doğru cevabı ne?

Üslü sayı soruları

Bu soruda yapmamız gereken şey, üsleri yukarıdan saymaya başlamak. Bu da bize üssün 0 olacağı yere kadar olan bölümün 1 olacağını, bunun altındakilerin de bize sayıyı vereceği anlamını taşıyor. Yukarıdaki görselde de gördüğünüz gibi üslü sayılardan ilki 3 üzeri 3; yani 27, ikinci sayı 2 üzeri 4; yani 16 ve son olarak 6 üzeri 1; yani 6'dır. Bu üç sayıyı topladığımızda 49 sonucuna varıyoruz.

Peki sizler cevabı doğru buldunuz mu? Yorumlarda buluşalım.

13
8
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
8
3
1
0