ABD, oldukça karışık ve ilginç kanunlara sahip bir ülkedir. Gidip süper marketten yarım kilo yoğurt, bir adet yarı otomatik tüfek, 12 yumurta, 3 tane litrelik süt ve 6 bağ brokoli alsanız insanların alışveriş arabanızda ne işi olduğuna anlam veremeyeceği şey 6 bağ brokoli olur. Zira ülkede silah almak çok kolaydır.
Sadece E Reytingli Oyunlar Sergilenecek
Walmart, son dönemde sık sık şiddetle ilişkilendirmeye çalışılan video oyunları konusunda tartışmalı bir karara imza attı ve şiddet içeren oyunları mağazalarındaki ekranlarda sergilemeyeceğini açıkladı. Yine de ABD’nin en büyük perakende zinciri bu oyunları satmaktan vazgeçmeyecek. Görevlilere özel olarak sormanız durumunda size oyunu satacaklar. Ayrıca Walmart internet sitesinden de çevrimiçi olarak bu oyunları sipariş edebleceksiniz.
Walmart mağazalarına girdiğinizde oyun bölümünde yalnızca E reytingli – herkese hitap eden oyunlar dışında kalan, şiddet içeriklli oyunlar dijital vitrinlerde ve ekranlarda olmayacak. Yani kapağında silahlı bir adam olan PG 13 bir oyunu yalnızca görevlilere sorarak alabileceksiniz.
Silah Reyonları Duruyor
Walmart’ın aldığı karar silah reyonlarını etkilemedi ve gerçek anlamda insanları öldürme riski barındıran bu aletler rafları süslüyor. Hatta silah almak yer yer bira ya da sürpriz yumurta almaktan daha kolay.
Öte yandan ABD’de sık sık yaşanan silahlı saldırılar nedeniyle ülkenin kendisi adeta savaş travması yaşıyor. Travma sonrası stres bozukluğu denilerek yumuşatılsa da savaş gören insanların ruh sağlığındaki bozulmayı ifade eder. Oyundan gelen sesleri gerçek çatışma sesi sanan bazı mağaza ziyaretçileri oldukça geriliyor. Yakın zamanda iki defa silahlı saldırıya maruz kalan Walmart, çalışanlarından silah sesi içerenler başta olmak üzere bütün şiddet içerikli yayınları ekranlardan kaldırmalarını istedi.
Oyunlar Şiddete Sebep Olur mu?
Bu sorunun kısa cevap hayır. Ortalama uzunluktaki cevabı ise genel olarak oyunların şiddet eğilimini arttırdığı söylense de hayır. ABD Başkanı Donald Trump dahil pek çok kişi oyunları şiddete yönelik davranışların sorumlusu olarak gösterse de bilimsel araştırmalara göre oyunlar ile şiddet davranışları arasında ilişki bulunmuyor. Çok küçük yaştaki çocuklarla yapılan deneylerin sonucu olarak, video oyunlarından şiddet davranışının öğrenildiğini savunan birkaç araştırma olsa da bu araştırmalar metodolojik olarak yanlışlandı ve boşa çıkarıldı.
Öte yandan Walmart, diğer firmalara kıyasla silah satışında biraz daha sorumlu davranıyor. Firma, Alaska dışındaki eyaletlerde tabanca satışı yapmıyor. Ayrıca otomatik/saldırı tüfeği satışları da 2015 yılında yaşanan bir katliamın ardından son bulmuştu. Firma en son geçen yıl Florida’da yaşanan baskından sonra silah satarken en az 21 yaş sınırı getirdi.
Firma ayrıca oyunları tamamen raflardan kaldırdığı yönündeki iddiaları da reddetti.