Webtekno Takipçilerinden Kamera Olayını Abartan Üreticilere 'Diss' Geldi

60
17
8
1
1
Geçtiğimiz hafta sonu düzenlediğimiz son ankette, son dönem akıllı telefonlarda yer alan ve alacak kameralar hakkında görüş bildirmenizi istemiştik. Yaklaşık iki bin okuyucumuz, son dönemin kamera ve tasarım ilişkisine dikkati çeken bir fikir birliğine vardı. Mekanın asıl sahibi Webtekno takipçilerini dinliyoruz.

Akıllı telefon sektöründe mekanın sahibi kullanıcılardır. Biz de her hafta gündeme ilişkin anketler düzenleyerek sahiplerin sesini duyurmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz hafta sonu yeni nesil akıllı telefonların tasarımına yönelik bir anket düzenlemiştik. Odaklandığımız konu ise yeni nesil cihazların kamera tasarım ilişkisi olmuştu.

iPhone 11, Google Pixel 4, Huawei Mate 30 ve Samsung Galaxy Note10 gibi cihazların minimum 3 arka kamera lensiyle geleceğini biliyoruz. Piyasada halihazırda 3-4 lensli telefonlar bulunuyor. Bu imkanlar mobil fotoğrafçılık için iyi olsa da tasarım açısından ciddi zorluklar yaratıyorlar. Üreticiler, kamera sayısı arttıkça ikonik tasarım çizgilerinden uzaklaşıyorlar.

kamera telefon

Geçtiğimiz hafta sorduğumuz “Sizce kameralar akıllı telefon tasarımlarını nasıl etkiliyor?” sorusuna yaklaşık 2000 kişi oy verdi. Sonuçlar şöyle:

  • İyi görünüyorlar, mühendislik dediğin budur: %33
  • Kötü görünüyorlar, telefonlar kevgire döndü: %67

Teknik ve görsel niteliğin aynı potada eritilirse başarıya ulaşacağı aşikar. Anket sonuçlarından gördüğümüz üzere kullanıcıların önemli bir kısmı da bu fikre sahip. Tüketim kültüründe işlevsellikten çok görünümün ön plana çıktığını görmek zor değil. Üreticiler de bunların farkındalar, ancak rekabet şartları onları her geçen gün daha da zorluyor.

Bir akıllı telefonu tasarlamak ve piyasaya sürmek artık yıllar süren AR-GE çalışmasıyla mümkün oluyor. Bu nedenle çoğu üretici, standartlaşma adını verdiğimiz anlayışla seri şekilde yeni ürünlerini tanıtıyor. Çentik, kavisli ekran gibi popüler standartların varlık sebebi de bu. Nitekim son dönem bol keseden kameraya sahip telefonlar, rekabet edeceğim derken bazı üreticileri standartlarından uzaklaştırıp ya özentiliğe ya da pazarın dibine sürüklüyor.

Akıllı telefon pazarındaki eğilimleri artık kullanıcıların beklentisinden çok rekabet koşulları belirliyor. Kameralar ve tepki toplayan gövde tasarımlarının ortaya çıkış sebebi de tam olarak bu. Her cuma olduğu gibi bu hafta da sektöre ilişkin fikrinizi belirteceğiniz bir anket düzenleyeceğiz. Görüş, öneri ve yorumlarınızı belirtmeyi unutmayın, hoşçakalın.

60
17
8
1
1
Emoji İle Tepki Ver
60
17
8
1
1