Yörüngedeki Bir Uydu ile Yapay Meteor Yağmuru Oluşturulacak

19
3
3
2
1
Bir Japon firması, yapay meteor yağmuru oluşturacak bir uyduyu bugün Dünya’nın yörüngesine gönderiyor. Yörüngeye gönderilecek uydu, fırlatacağı toplarla yapay bir meteor yağmuru oluşturacak.

Tokyo merkezli Astro Live Experiences (ALE) isimli firma tarafından geliştirilen bir uydu, gelecek yıl milyonların izleyeceği yapay bir meteor yağmuru başlatacak. ALE-2 ismi verilen uydu, meteor yağmurunu başlatması için kutup bölgesinden 400 km yüksekliğe fırlatılacak. 

ALE CEO'su Lena Okajima, ikinci uyduları olan ALE-2’nin çalışmalarının umduklarından daha erken bittiğini açıkladı. Okajima, uydunun geliştirilmesi için çalışmaların bitmesinin ardından yapay meteor yağmuru gerçekleştirmeye daha yakın olduklarını belirtti.

yapay meteor uydu

75 kilogram ağırlığında ve 60 x 60 x 80 cm büyüklüğünde olan uydu, yörüngeye vardıktan bir yıl sonra, Dünya’ya toplar göndererek yapay bir meteor yağmuru oluşmasını sağlayacak. Firmanın daha önce benzer görevle yörüngeye gönderdiği ALE-1 uydusu beyaz, yeşil, pembe ve turuncu renklerde topları Dünya’ya doğru bıracak. ALE-2 ise bu renklere beşinci renk olarak maviyi ekleyecek. 

ALE’nin Sky Canvas isimli projesi kapsamında bu uydulardan fırlatılacak toplar ile oluşturulan meteor yağmuru sayesinde, Dünya’ya düşebilecek uyduların ve diğer nesnelerin yolları tahmin edilebilecek. Yapay meteor yağmuru, meteoroloji ve iklim çalışmalarına da katkı sağlayabilecek.  

yapay meteor uydu

ALE-2 uydusu Rocket Lab isimli bir uzay çalışmaları firmasının roketinin taşıyacağı 7 uydudan en büyük olanı. Electron isimli roket, Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası isimli adasından bugün, Yeni Zelanda yerel saati ile 20:56’da fırlatılacak. 

Kaynak : https://spaceflightnow.com/2019/11/28/japanese-company-to-launch-artificial-meteor-shower-satellite/
19
3
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
19
3
3
2
1