Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretmekle İlgili Tüm Detaylar

34
5
4
2
0
Küresel ısınmanın etkilerini iyiden iyiye hissetmeye başladığımız son yıllarda, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi her geçen gün biraz daha artıyor. Gelin hep birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin sağladığı faydalara yakından bakalım.

Üzerinde yaşadığımız gezegenin kaynaklarının bir sınırı olduğu, herkes tarafından kabul gören bir gerçek ancak insanlar, gezegenimizin kaynaklarını sonsuzmuş gibi harcamaktan geri kalmıyor. Bu da yetmezmiş gibi zaten sınırlı olan kaynaklarımızı çeşitli fosil yakıtlarla kirletiyor ve bunun doğal bir sonucu olarak da küresel ısınmanın etkileriyle karşılaşıyoruz. Peki fosil kaynaklar yerine tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarını kullansak ne olur?

Aslına bakacak olursak bu sorunun cevabı fazlasıyla kritik bir önem arz ediyor. Bunun nedeniyse o gün geldiğinde doğalgaz ve petrolün tükenecek ve yenilenebilir enerjiden başka bir çaremizin kalmayacak olması. Elbette o gün geldiğinde hâlâ yaşanabilir bir gezegenimiz kalırsa...

yenilenebilir enerji

Şimdi sizlere az önce yöneltmiş olduğumuz sorunun cevabını veren bir araştırmadan bahsedeceğiz. Yapılan bu araştırma, sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmeyi ve insanların kullandığı "her şey"i sadece yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilen elektrikle beslemeyi konu alıyor. Kastettiğimiz "her şey"in içerisine çevrenizde gördüğünüz bütün otomobil ve tren gibi araçlar, binaların ısıtılması, çelik ve demir gibi endüstriyel ürünlerin üretimi gibi farklı sektörlerin tümü giriyor.

Nedir bu yenilenebilir enerji kaynakları?

yenilenebilir enerji kaynakları

Yenilenebilir enerji kaynakları dediğimiz olgu; su, güneş, rüzgâr, jeotermal kaynaklar ve bitkiler gibi çeşitli kaynakları kapsıyor ve bu kaynaklardan elektrik enerjisi üretiliyor. Elbette bu üretimin belirli bir de maliyeti var ancak yapılan araştırmalar, yenilenebilir enerji kaynaklarının ABD, Avustralya ve Avrupa gibi pek çok yerde kullanılabileceğini ortaya koyuyor. Zaten ülkemizde de yenilebilir enerji kaynaklarının kullanılarak elektrik üretilmesinin bir nedeni de bu. Belirli bir maliyet var ancak bu maliyet karşılanıp bir tesis kurulduktan sonra tesis, kısa bir süre içerisinde kendisini amorti edip kâr getirmeye başlıyor.

Nükleer enerji santralleri kurmaya gerek var mı?

nükleer enerji santrali

Fosil yakıtlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra tartışılan bir diğer konuysa nükleer enerji ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan son girişimler, fosil yakıtlardan elde edilen enerji sistemlerinin sonlandırılıp yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak için nükleer enerjiye hiç ama hiç gerek olmadığını doğruluyor. Bu durum, ülkemizde yapım süreçleri devam eden nükleer enerji santrali için de geçerli. Bu olayı biraz daha basite indirgersek dünyada yaşayan tüm insanların enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerjiye ihtiyacımız yok diyebiliriz. Üstelik nükleer enerji santrallerinin maliyetleri düşünüldüğü zaman, uzak durmak en mantıklı seçenek olarak geliyor.

Doğanın uyumu tüm eksikleri karşılıyor:

yenilenebilir enerji

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ilginç bir tarafı var. Bu ilginç özellik, yenilenebilir enerji kaynaklarının bölgesel olması ancak doğa öyle bir düzene sahip ki dünyanın neredeyse her yerinde yenilenebilir enerji kaynakları, birbirlerini destekleyerek kullanılabiliyor. Dilerseniz şimdi, bu durumu biraz daha genişletelim. Örneğin çok fazla rüzgâr alan bir bölge, yılın büyük bir çoğunluğunda güneş almıyor olabilir ancak bu bölgenin yakınlarında bulunan bir su kaynağı, rüzgârdan elde edilen enerji için tamamlayıcı olabilir.

Bir bölge orta şiddette rüzgâr ve orta yoğunlukta güneş ışığına sahip olabilir. Bu gibi bir durumdaysa rüzgâr ve güneş enerjisinin birleşimi, yeterli elektrik enerjisini ortaya mutlaka koyacaktır. İlginç bir şekilde bu konu üzerinde yapılan araştırmaların çoğu, doğadaki çeşitli kaynakların bir şekilde birbirinin tamamlayıcısı olduğunu ortaya koyuyor.

Elektrik üretmenin en ucuz yolu: Rüzgâr

elektrik üretim maliyet tablosu

Yapılan araştırmalar, elektrik üretmenin en ucuz yolunun rüzgâr enerjisini kullanmak olduğunu gösteriyor. Hatta öyle ki rüzgâr enerjisi kullanarak elektrik üreten bir tesis, 1 MW elektrik üretmek için sadece 30 dolar (yaklaşık 170 TL) ile 60 dolar (yaklaşık 340 TL) arasında bir para harcıyor. Rüzgâr enerjisini doğal gaz enerjisi takip ediyor.

1 MW elektrik enerjisi üretmek için doğal gaz enerjisini kullandığınızdaysa yaptığınız harcama, 42 dolar (yaklaşık 240 TL) ile 78 dolar (yaklaşık 440 TL) arasında değişiyor. Aynı elektrik, güneş enerjisi kullanılarak 46 dolar (yaklaşık 260 TL) ile 53 dolar (yaklaşık 300 TL) karşılığında üretiliyor. Nükleer enerji kullanarak 1 MW elektrik üretmek istediğimizdeyse yapmamız gereken harcamanın 112 dolar (yaklaşık 635 TL) ile 183 dolar (yaklaşık 1.050 TL) arasında değişmesi gerekiyor ki bu tutar ciddi anlamda yüksek.

Tüm devletler yenilenebilir enerji konusunda hassas olmalı:

nükleer enerji

İnsanoğlu her ne kadar daha şimdiden başka gezegenlerde yaşamak için fırsatlar kolluyor olsa da bu dünya hepimizin ve en azından daha uzunca bir süre daha bu dünya üzerinde yaşamak durumundayız. Fosil yakıtların neden olduğu küresel ısınmanın etkileri, her geçen gün biraz daha artıyor ve petrol, her geçen gün biraz daha azalıyor. Yol yakınken yeni politikaların geliştirilmesi gerekiyor. Üstelik yenilenebilir enerji kaynaklarının avantajlarını bir kenara bırakırsak sadece dünyamızın geleceği için bile bunu yapmak zorundayız. 

Devletler tamamen temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmeye karar verirlerse bu durum, hem devlet yetkililerinin kendileri hem de biz normal insanlar için çok büyük bir avantaj olacaktır ancak tekrarlamak gerekirse yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılabilmesi için devletlerin ciddi politikalar geliştirmesi ve bu politikalar doğrultusunda çalışmaları şart.

Kaynak : https://www.inverse.com/article/58825-climate-change-renewable-electricity-is-it-feasible
34
5
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
34
5
4
2
0