Video paylaşım platformu YouTube, ırkçılığı, nefret söylemlerini, şiddeti ve yanlış bilgileri yayan içerikleri engellemek istiyor. Konuyla ilgili olarak firma yetkilisi iki kişi, AFP’ye konuştu.
YouTube baş ürün müdürü Neal Mohan, “YouTube artık büyük bir şehir oldu. Daha fazla kötü aktör mekana geldi. Her büyük şehir gibi, yeni kurallara ve kanunlara ve bir çeşit düzenleyici rejime ihtiyaç duyuyorsunuz” diye konuştu.
Kullanıcılar, YouTube ve diğer sosyal medya platformlarına olumsuz etkileri kısıtlamaları için baskı yapıyor. Hükümetler de sosyal medyaya daha sıkı düzenlemeler getirmeyi amaçlıyor.
YouTube’un sahibi olan Google, bu hafta içinde Birleşik Devletler Federal Ticaret Komisyonu ile, çocukların veri güvenliği kanununa uymadıkları gerekçesiyle milyonlarca dolar ceza ödemeyi kabul ettikleri bir anlaşma yapmıştı. YouTube’da bol miktarda garip komplo teorisi ve ırkçı/belli bir ırkın üstünlüğü savunan ya da Nazi propagandası içeren video yer alıyor. Komplo teorilerinden bazıları, 11 Eylül saldırılarını ve soykırımı reddediyor.
Mohan, platformu her ay 2 milyar kişinin ziyaret ettiğini söyleyerek, bu konuda sorumluluk almalarının oldukça önemli olduğunu söylüyor. Platformun, insanların fikirlerini beyan edebileceği açık bir ortam olması gerektiğini söyleyen yönetici, platformda kendisinin ya da başkalarının katılmadığı görüşlerin de dile getirilebileceğini söyledi.
10 yıl önceki topluluk rehberlerinin basit kaldığını ve günümüzde yeterli gelmediğini söyleyen Mohan, bu kuralların ve yasaların güncellenmesini istiyor.
Yönetici yine de bir nefret söylemi engelleme rehberinin oturup bir hafta sonunda çıkartılamayacağını, bunun beklenmeyen sonuçları olabileceğini söylüyor. Mohan, durumun karmaşık bir süreç gerektirdiğinin farkında.
Teknoloji devleri genel olarak hükümetlerin de baskısı altında bulunuyor. Bazı yöneticiler, büyük firmaların bölünmesi gerektiğini savunurken bazıları ise daha farklı düzenlemeler istiyor. Ayrıca teknoloji devleri, daha fazla mahremiyet için sıkıştırılıyor.
Mohen, üçüncü parti uzmanlarla görüşerek yeni politikalarını ve kurallarını hazırlamak için kafa yorduklarını da belirtti.
YouTube, çocukları tehlikeye atan, zarar verebilecek ve küçük düşürücü içeriğe sahip şakalar içeren, nefret söylemi yayan, ayrımcılık, ırkçılık içeren içerikleri ve yalan/yanlış bilgilendirme amacı taşıyan videoları denetlemek için yeni yöntemler geliştiriyor. ABD’de içerikler yoğun denetimden geçiyor ve hangi içeriklerin kullanıcılara tavsiye edileceği bu denetimlerde belli oluyor. Bu sayede zararlı videoların erişimi yarı yarıya azaltılıyor. Google, benzer bir çalışmayı dünya çapında yaymayı amaçlıyor.
Mohen, bazı büyük medya kuruluşlarına pozitif ayrımcılık sağlanabileceğini ancak dışarıdan gelen içerik üreticilerini de engellemeyeceklerini söylüyor.