Ağaç ve Bitkilerin Birbirlerine Bağlı Olduğu Bir ‘Sosyal Ağ’ Keşfedildi

29
4
3
1
0
Araştırmacılar, ağaç ve bitkilerin köklerini kapsayan ve dünya genelinde yayılış gösteren bir mantar ağı keşfettiler. Bu mantar ağının haritasını çıkaran araştırmacılar, bu durumu bir sosyal ağa benzettiler.

Ormanlar, her zaman için insanlara biraz gizemli biraz da ürkütücü gelmiştir. Bilim insanlarının da sıkça ilgilendiği ormanlar hakkında yeni bir çalışma yapıldı. Yapılan çalışmalarda orman ya da koruluk alanlarda, ağaçları ve bitkileri birbirlerine bağlayan bir mantar ağı olduğu belirlendi. Ormanlarla ilgili keşfedilen bu yeni ağ, internetin kapılarını aralayan World Wide Web'e benzetilerek 'wood wide web' denildi. 

Keşfedilen bu ağla ilgili çalışmalarını derinleştirmek isteyen araştırmacılar, bu ağın bir haritasını çıkararak dünya üzerindeki yayılım genişliğini anlamak istedi. İsviçre ve Amerika'da bulunan araştırmacılar, ortak bir çalışma yaptılar. Yapılan çalışmalarda 70'den fazla ülkede bulunan yaklaşık 1 milyon orman inceleme altına alındı. Yapılan incelemelerin sonucunda mikorizal mantar ağı olarak adlandırılan bu ağın genişliği ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkan haritada, bu ağın sıcak ve soğuk bölgelerde ayrı ayrı oluştuğu belirlendi.

Mikorizal mantarları iki türde açıklamak mümkün. Bunlardan birincisi arbüskü mikorizal mantarlar, diğeri de ektomikorizal mantarlar. Arbüsküler, doğrudan köklerin içerisine girerken ektomikorizal mantarlar bunu yapmıyor. Sadece köklerin yakın çevresinde bulunuyorlar. Dilerseniz şimdi de bu mantarların dünya genelinde yayılışlarını inceleyelim.

Arbüskü mikorizal mantarlar daha çok sıcak iklimlerde yayılma gösteriyorlar. Yağmuru seviyorlar ve genel olarak yüksek bölgelerde bulunmuyorlar. Bu mantarlar bölgede yaşayan bitkilerle de simbiyotik bir yaşam sürüyorlar. Ayrıca hızlı karbon geri dönüşümünü sağlıyorlar. 

Ektomikorizal mantarlar ise daha çok ılıman ortamlarda bulunuyor. İklim değişikliklerine karşı çok daha hassas olan bu mantarların görevi ise daha çok karbon tutmak. Her ne kadar orman canlılarının yüzde 60 kadarında ektomikorizal mantarlar olsa da, küresel ısınmanın etkileriyle birlikte yerlerini arbüskü mikorizal mantarlarına bırakıyorlar. 

Yapılan araştırmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Thomas Crowther, toprak yaşamıyla ilgili ilk kez böyle bir çalışmanın yapıldığını ifade ederek, iklim değişikliği konusunda da uyarılarda bulundu. Crowther, bu ağın küçülmesinin ağaçları doğrudan etkileyeceğini belirterek, karbon salınımının düşürülmesi gerektiğini söyledi. Çünkü iklim değişikliği ve karbon salınımının bu şekilde devam etmesi, 2100 yılına kadar ektomikorizal mantarların oranını yüzde 10 kadar düşürebilecek ve bu da doğrudan iklim değişikliğini hızlandıracak. Umarız insanoğlu en kısa sürede yaşadığımız gezegene vermiş olduğu zararı fark edip, bu duruma son verir.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48294527
29
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
29
4
3
1
0