Gelecekten Gelmiş Gibi Duran Vision Pro'ya Kendinizi Hazırlayabileceğiniz, Nispeten Uygun Fiyatlı Alternatif Gözlük Önerileri

4
2
1
0
0
Gelecekten Gelmiş Gibi Duran Vision Pro'ya Kendinizi Hazırlayabileceğiniz, Nispeten Uygun Fiyatlı Alternatif Gözlük Önerileri
3.500 dolarlık fiyat etiketiyle çıkış yapacak olan Vision Pro, bu fiyata rağmen oldukça etkileyici bir cihaz desek yalan olmaz. Fakat sektörün ihtiyacı olan cihaz olup olamayacağı konusuna, bir sanal gerçeklik gözlüğünden beklentilerinizi de düşünerek ve bu listeye göz atarak karar verin.

Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen WWDC 2023 lansmanında Apple, iPhone’un ardından gelen en büyük hamlesi diyebileceğimiz karma gerçeklik gözlüğünü tanıttı. Vision Pro isimli bu cihaz, kendi başına bir bilgisayar olduğundan telefon gibi ayrı bir cihaza bağlanma gereksinimi duymuyor.

Bunun yanında şaşırtıcı derecede yüksek çözünürlük sunan ve hassas sensörlerle donatılmış bu cihaz, bunca gelişmiş teknolojiyi 3.500 dolarlık (vergiler hariç yaklaşık 72.600 TL) bir fiyatla satacak olması sebebiyle eleştirilerin odağı oldu ve şirketin değer kaybetmesine sebep oldu. İyi de bu kadar özelliği göz önünde bulundurunca bu fiyatı normalleştirebilir miyiz, yoksa çok daha ucuza benzer deneyim elde etmek mümkün olabilir mi?

Xiaomi AR Glasses, Google’ın başarıya ulaşamayan yolundan, daha istikrarlı bir şekilde ilerliyor:

2021’de tanıtılan Smart Glasses modelinin çok daha ötesine geçen Xiaomi AR Glasses, mimikler yoluyla sanal ortamda kontrol imkânı sunuyor. Bunun yanında tıpkı Vision Pro’da olduğu gibi sanal dünya ile gerçek dünya arasında geçiş yapma imkânı da var.

Artırılmış gerçeklik gözlüğü olarak bilinen bu cihaz, üzerinde bulunan lensler sayesinde gerçek dünyayı analiz ediyor ve sanal dünyayı da bunun üzerine kuruyor. Fiyatı hakkında henüz bir bilgi paylaşılmış olmasa da önceki modelin yaklaşık 370 dolarlık bir etikete sahip olduğunu belirtebiliriz.

Sevilen Ray-Ban modelinin akıllı versiyonu: Ray-Ban Facebook Stories

Ray-Ban Facebook Stories; Instagram, Messenger, WhatsApp ve Facebook uygulamaları ile uyumlu şekilde çalışıyor. Bunun yanında Full HD video kaydedebiliyor, 4K çözünürlüğe yakın diyebileceğimiz kalitede fotoğraflar çekebiliyor. Çevredeki ışık ve hareketlere duyarlı olduğu için görüntüler, doğrudan gördüğümüz şeyin yansıması gibi ekranlara aktarılıyor.

300 dolarlık fiyat etiketiyle çıkış yapan gözlük, gizlilik konusundaki endişelerle birlikte gelmişti. Tüm bu özelliklerin nasıl uygulamaya geçirildiğini görmek için videomuza göz atabilirsiniz.

Samsung’un zamanında oldukça olumlu yorum topladığı Gear VR modeli:

En yeni hâliyle 2017’de hayatımıza giren bu model, ülkemizde hâlâ satın alınabiliyor. Oculus tarafından güçlendirilen bu model, Super AMOLED ekranı ve zengin içeriğiyle dikkatleri üzerine çekmişti. Bunun yanında Samsung’un Gear VR’ı bazı cihazlarla ücretsiz vermesi de cihazın yayılmasında büyük rol oynadı.

Cihaz, 499-699 TL aralığında ülkemizde satışa çıkmıştı. Şimdiyse farklı sitelerde bulunabiliyor fakat desteği kesilmiş durumda. Oculus’un sitesinde, Android 12’ye geçen cihazların bu başlıkla uyumlu olmayacağı yazıyor. Böyle bir cihazınız olsa bile Samsung marka olması gerektiğini unutmayın.

HTC’nin 5K 120 Hz Ekran ile Gelen Vive Pro 2 modeli:

Her bir göz için 2448 × 2448 piksel çözünürlük sunan 5K 120 Hz ekran ile gelen HTC Vive Pro 2, 120 derecelik görüş alanı sunuyor. Başlığı özel kılan bir diğer özelliği ise Görüntü Akışı Sıkıştırma (DSC) teknolojisini destekleyen ilk sanal gerçeklik seti olması. Üçüncü parti kulaklıklarla kullanılabilmesi, Vive SteamVR aksesuarlarını desteklemesi de artılarından sadece bazıları.

Vive Pro 2’nin tüm seti, çıkışında 1.500 dolardan satıştaydı. Şimdiyse ülkemizde 50 bin TL gibi fiyat etiketleriyle görülebiliyor. Sadece başlığın fiyatı ise 700 dolar olarak duyurulmuştu. Apple’ın Vision Pro başlığının 3.500 dolar olduğunu belirtmekte fayda var.

Oyun deneyimini birkaç adım öteye taşıyan PlayStation VR2:

110 derece görüş alanına sahip olan PlayStation VR2, 90 veya 120 Hz yenileme hızı oranı sunan iki adet 2000x2040 4K HDR OLED ekranla birlikte de geliyor. Göz takibi için yer alan dört adet kamera da PSVR2’de yer alıyor. Bunların haricinde dokunsal geri bildirim, uyarlanabilir tetikler, hassas takip ve parmak dokunuşu algılama da PSVR2’inin kontrol cihazında bulunuyor.

599 dolardan çıkış yapan cihazın ülkemizdeki satış fiyatı ise 19.299 TL civarındaydı. Şimdiyse farklı mağazalarda bunun hem üzerinde hem de altında fiyatlar görmek mümkün.

Vision Pro’ya en büyük rakip: Oculus/Meta Quest 2 ve 3

Meta’nın çoğu kullanıcıyı memnun eden ve çok sayıda geliştiriciden destek alan Quest 2 modeli, hâlihazırda güzel bir getiri sağlarken şirket, birkaç gün önce Quest 3 modelini duyurarak sevenlerini daha da heyecanlandırdı. Quest 2 zaten Vision Pro’ya rakip olarak görülüyordu. 399 dolardan satışa çıkan cihaz, yeni modelin gelmesiyle 100 dolarlık bir düşüşle 299 dolara geriledi.

Üstte tanıtımını görebileceğiniz Quest 3’ün fiyatının ise 499 dolar olacağı belirtildi. Bu da kendisini, birçok kullanıcı için 3.500 dolarlık Vision Pro’nun önüne geçiriyor. 

Bu noktada Apple Vision Pro’nun oldukça gelişmiş bir cihaz olduğunu ve teknoloji bakımından bu listenin tümünü geride bıraktığını belirtmemiz gerek. Fakat burada asıl farkında olmanızın gerektiği şey, gündelik bir kullanıcı için şu anlık Apple Vision Pro’nun ‘fazla’ olduğu

Eğer Vision Pro’nun özellikleri size hitap ediyorsa elbette ona yönelmek, -tıpkı bir teknoloji editörünün son model cihazları kullanması gibi- mantıklı olacaktır. Fakat pazarın büyük bir çoğunluğu için Meta Quest 2 ve 3, fiyat/performans bakımından oldukça ezici bir üstünlük taşıyor. Bunlara ek olarak kendi önerilerinizi de yorumlarda paylaşabilirsiniz.

İşte tarihe geçecek WWDC 2023'teki en önemli gelişmeleri derlediğimiz içeriklerimiz:

Apple'ın ilk iPhone lansmanından bu yana belki de en büyük yeniliği: Vision Pro tanıtıldı:

Tüm Apple ürünleri, sadece 2 hafta aradan sonra bir kez daha zamlandı:

iOS 17 ile birlikte yeni iPadOS, macOS, tvOS ve watchOS sürümleri de geldi:

Yeni 15 inç MacBook Air ve yeni Mac Pro da karşımıza çıktı. Yeni Mac Pro, Apple'ın bugüne kadarki en güçlü işlemcisi M2 Ultra ile geldi:

Apple Mac'lerin belki de en büyük eksikliğini, oyunları Mac'e getirecek projesini açıkladı:

Bu arada, bugüne kadar satılan en pahalı Apple ürünü olan 2019 Mac Pro, Türkiye'de satıştan kaldırıldı:

4
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
2
1
0
0