Araştırmacılar, Yaptıkları Baskıyla Kağıda Dokunmatik Özellik Kazandırdı (Video)

86
41
8
5
2
Purdue Üniversitesi'nde bir grup mühendisten oluşan araştırmacı ekibi, Bluetooth bağlantısına sahip interaktif bir kağıt geliştirmeyi başardı. Kağıt, suya ve toza karşı son derece dayanıklı bir yapıya sahip ve hiçbir dış güç kaynağına ihtiyaç duymuyor.

Bir A4 kağıda klavye tuşlarının resmini yazdırsanız ve bu klavyeyi gerçekten de bilgisayarınızda çalıştırabilseniz nasıl olurdu? İşte Purdue Üniversitesi'nden araştırmacılar, tam da bu dediğimizi yapabilen bir kağıt geliştirmeyi başardılar. Ancak araştırmacıların bunu mümkün kılmalarının sebebi hem kağıt hem de yazdırma işlemiydi.

Bir grup mühendisten oluşan bir ekip, üzerindeki girdilere yapılan her bir dokunmayı algılayabiliyen ve bunu bilgisayara yansıtabilen bir teknoloji geliştirdi. Farklı bir yazdırma metodu kullanan ekip, bu metodla çeşitli özelliklere ve fonksiyonlara sahip kağıtlar ortaya çıkarmayı başardı.

Dış güç kaynağına ihtiyaç yok:

interaktif kağıt

Ekibin geliştirdiği interaktif kağıt, yüksek oranda florlanmış molekül içeriyordu. Bu molekül de kağıdı toza, yağa veya suya karşı koruyor. Ekip, bu sayede mürekkebe zarar vermeden birden çok devre katmanını yazdırabildi. Ekibin açıklamasına göre bu 'triboelektrik alanlar', kendi kendine çalışan kablosuz iletişime olanak sağlıyor.

Yani ortaya çıkan interaktif kağıt, dışarıdan hiçbir güç kaynağına ihtiyaç duymuyor. Kağıt, bunun yerine kağıda parmağıyla dokunan kişiden güç alıyor. Ekip, araştırmaları kapsamında elde ettikleri sonuçları ve araştırmanın detaylarını Nano Energy'de paylaştı.

Kağıdı hepimize göstermeyi amaçlayan araştırmacılar, bunun için 3 farklı video hazırladı. İlk videoda tuş takımına sahip bir kağıt gösterilirken ikinci videoda interaktif bir müzik oynatıcısına yer verildi. Üçüncü videodaysa kağıdın suya dayanıklı olduğunun bir kanıtı gösterildi.

Araştırmacılara göre geliştirilen bu teknoloji, akıllı paketleme yöntemleri gibi pek çok alanda kullanılma potansiyeline sahip. Üstelik bu teknolojinin herhangi bir dış güç kaynağına ihtiyaç duymaması da onu birçok yere koyabileceğiniz anlamına geliyor. Şu an içinse teknolojinin hayatımıza girmesi hemen olmayacak gibi duruyor.

Kaynak : https://www.theburnin.com/technology/purdue-interactive-bluetooth-connected-paper-2020-09-02/
86
41
8
5
2
Emoji İle Tepki Ver
86
41
8
5
2