Tam Bir Kıyamet Senaryosu: Ay, Dünya’ya Şu Ankinden 2 Kat Yakın Olsaydı Neler Olurdu?

55
7
6
5
4
Fizikçi Neil Comins, Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığının azalmasının nelere sebebiyet verebileceğini açıkladı. Comins’e bu azalma yakınlığı 2 katına çıkarsaydı Dünya, tam bir kıyamet ortamına bürünürdü.

Dünya’nın Güneş Sistemi’ndeki konumu biz canlılar için hayati önem taşıyor. Güneş gezegenimize daha yakın olsaydı hayatımızda ne gibi değişiklikler olabileceğini duymuşsunuzdur. Hatta değişikliği boşverin, hayatımız olmayabileceğini... Peki Ay gezegenimize çok daha yakın olsaydı Dünya’da neler değişirdi hiç düşündünüz mü?

Maine Üniversitesi’nden fizikçi Neil Comins, Ay’ın Dünya’ya şu ankinden 2 kat yakın olması durumunda ne gibi değişiklikler olurdu; anlattı. “Böyle bir durum olsaydı ‘Aman Tanrım!’ filmiyle benzer sahneler yaşanırdı.” diyen Comins, en büyük değişikliğin okyanuslarda olacağını belirtti.

“Volkanik patlamalar ve büyük depremler meydana gelirdi”

ay

2003 yapımı Aman Tanrım! filminde Jim Carrey’nin canlandırdığı Bruca karakteri, tanrısal güçlere sahip olup Ay’ı Dünya’ya yakınlaştırıyordu. Sonrasında haberlerde Dünya’da büyük seller meydana geldiği görünüyordu. Fizikçi Neil Comins de eğer gerçekte böyle bir durum olsaydı aşağı yukarı aynı sonuçların olacağını söylüyor.

Ay’ın denizlere olan en bilindik etkisi, her gün 2 med ve 2 cezir evresi yaşanması. Yani Ay’ın çekim kuvvetinden dolayı denizler her gün 2 kere en alçak ve 2 kere en yüksek seviyesine ulaşıyor. Comins’in açıklamalarına göre Ay Dünya’ya şu anki uzaklığının yarısı kadar daha yakın olsaydı, bu medcezirlerin boyutu 8 katına çıkardı. Bazı adalar günün büyük bir kısmında tamamen su altında kalırdı. Sahil şeritleri ise yaşanmaz hale gelirdi.

ay

Peki Ay, Dünya’ya şu ankinden 2 kat daha yakın olsaydı ne olurdu? Açıklamaların devamına göre Dünyabeyninden vurulmuşa dönerdi”. Çekim kuvvetindeki bu değişim, Dünya’nın dış katmanını doğrudan etkilerdi. Dolayısıyla aşırı şiddetli depremler ardı ardına gelir, volkanik patlamalar yaşanırdı. Ayrıca yine çekim kuvveti nedeniyle Dünya’nın dönüş hızı hayati derecede olmasa da yavaşlardı. Bu da gündüz ve gece sürelerinde başta ufak oynamalara neden olabilirdi. 

Tüm bu meydana gelen deprem ve volkanik patlamalardan sonra hayatta kalsaydık, göreceğimiz bir diğer fark da Güneş tutulması sıklıkları olurdu. Ay, gökyüzünün büyük bir kısmını kaplayacağından dolayı Güneş’in önüne çok daha sıkça geçerdi. Yani günlük yaşantımız, felaketlerden sonra bile şimdikinden oldukça farklı olurdu.

Neil Comins’in açıklamalarına göre böyle bir şeyin yakın gelecekte gerçekleşmesi için Dünya-Ay sisteminin çok yakınından bir gök cisminin geçmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde Ay’ın yörüngesinde bir bozulma yaşanır ve Ay, Dünya’ya yaklaşmaya başlardı.

Kaynak : https://www.livescience.com/what-if-moon-closer-to-earth.html
55
7
6
5
4
Emoji İle Tepki Ver
55
7
6
5
4