"Kendini Olduğun Gibi Paylaş" Mottosuyla Son Günlerde Hızla Popülerleşen 'BeReal' Uygulaması Nedir, Nasıl Kullanılır?

13
4
2
1
1
Geçtiğimiz aylarda popülerliği hızla artan ve Instagram tarafından özelliği araklanan BeReal nedir, nasıl kullanılır? Platform, geleceğin Instagram’ı olabilir mi?

Geçtiğimiz son 10 yılda sosyal medya kullanım oranları adeta tavan yapmış durumda. Akıllı telefon kullanan neredeyse herkes en az 1 sosyal medya platformunu düzenli bir şekilde kullanıyor. Tabii ki bu platformlar da en çok kullanılan platform olmak için birbirleriyle adeta yarışıyor. Her geçen gün de bu rekabete yeni sosyal medya platformları dahil oluyor.

Bu yeni platformların arasında ise kısa sürede öne çıkmayı başaran BeReal, her geçen gün daha fazla kullanıcının beğenisini kazanıyor. Hatta platformun en temel özelliklerinden birisi geçtiğimiz günlerde Instagram tarafından ‘çalındı’ ve Meta’nın eleştirilen platformuna ekleneceği ortaya çıktı. Gelin hep birlikte BeReal’ı diğer sosyal medyalardan farklı kılan şey neymiş hep birlikte bakalım.

BeReal uygulamasını incelediğimiz videoyu izleyebilirsiniz:

“Kendin ol yeter!”

BeReal'ın giriş sayfası

BeReal, temelde çok basit bir sosyal medya uygulaması olmasına rağmen altındaki güçlü fikir sayesinde dikkat çekmeyi başarıyor. Mevlana’nın “Gel, gel, ne olursan ol, yine gel” fikrini benimseyen ve kullanıcıların oldukları gibi görünecekleri fotoğraflar çekmesini amaçlayan bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Platformda efektler, filtreler ya da düzenlemeler bulunmuyor. Sadece telefon numarası kullanarak kaydolabileceğiniz bu platform, türevleri gibi bir günde onlarca fotoğraf paylaşmanıza izin vermiyor. 

Uygulama günde 1 kez, tamamen rastgele saatlerde size bildirim gönderiyor ve bu bildirimi aldığınız andan itibaren 2 dakika içinde bir fotoğraf çekip bunu sadece arkadaşlarınızla ya da uygulamanın keşfet kısmında paylaşabiliyorsunuz. Tabii ki bu fotoğrafı düzenleme ya da efekt uygulama gibi bir şansınız bulunmuyor. Ayrıca uygulamada paylaşım yapmazsanız diğer kullanıcıların da gönderilerini göremiyorsunuz. Bu durum da sizi sürekli olarak uygulamada aktif olarak paylaşım yapmaya teşvik ediyor.

Önlü arkalı fotoğraf devri:

BeReal kullanıcı paylaşımları

Uygulamada fotoğraf çekme kısmı ise oldukça basit bir şekilde çalışıyor. Kamerayı açtığınızda karşınıza bir deklanşör tuşu ve bir flaş tuşu çıkıyor. Deklanşöre dokunduğunuz anda ilk önce arka kamera ile bir fotoğraf çekiliyor ve birkaç saniye sonra da ön kamerayla ikinci bir fotoğraf çekilerek sol üst köşeye otomatik olarak yerleştiriliyor. Daha sonrasında platform, fotoğrafı arkadaşlarınızla mı yoksa keşfet kısmında mı paylaşmak istediğinizi soruyor. Seçiminizi yaptıktan sonra da paylaşımınızı yapıyorsunuz.

Keşfet kısmına baktığımızda da dünyanın dört bir yanından kullanıcıların paylaştığı fotoğrafları görebiliyorsunuz. Tamamen filtresiz olarak paylaşılan bu fotoğraflar kullanıcıların ‘gerçek hallerini’ görmemizi sağlıyor. Ayrıca kullanıcıların gönderilerine de sıradışı bir şekilde ifade bırakabiliyorsunuz.

Kendi emojini kendin yarat.

BeReal RealMojiler

Uygulamada diğer kullanıcıların fotoğraflarına toplamda 5 adet emoji ile karşılık verebiliyorsunuz. Ancak uygulamayı diğerlerinden ayıran bir diğer özellik de burada devreye giriyor. Emojiyle tepki vermek istediğinizde seçtiğiniz emojiye uygun bir fotoğraf çekip bu fotoğrafı o emojinin yerine kullanmanız gerekiyor. Yani bir nevi kendinizi emoji yapıyorsunuz.

RealMoji adı verilen bu emoji sistemiyle yarattığınız emojileri tüm gönderilere tepki verirken kullanabiliyorsunuz. Var olan emojiden sıkıldığınızda ise basılı tutarak bu emojiyi silebiliyor ve yerine yeni bir RealMoji ekleyebiliyorsunuz.

Anılarınız video olacak.

BeReal Anılar

Platformun bir diğer dikkat çeken özelliği ise Instagram’daki “Arşiv” kısmına benzer bir şekilde gönderilerinizi bir takvime işleyip saklaması. Siz silmediğiniz sürece saklanan bu gönderiler, aylık ve yıllık olarak platform tarafından derleniyor ve sizde bu derlemeyi kaydedip hem BeReal’da hem de diğer sosyal medya platformlarında paylaşabiliyorsunuz.

Fazlasıyla basit bir tasarıma sahip olan platformun profil kısmı da bir o kadar basit. Sadece bir profil resmi, konumunuz ve kısa bir biyografı eklediğiniz platforma herhangi bir sosyal medya hesabınızı bağlayamıyorsunuz.

Geleceğin Instagram’ı olabilir mi?

BeReal vs Instagram

Uygulama her ne kadar 2020 yılında ilk kez kullanıma sunulmuş olsa da geçtiğimiz aylarda çok hızlı bir şekilde popülerleşmeye başladı. Tıpkı Snapchat ve TikTok gibi büyük bir hızla gelişen uygulamanın kendine has olan bir özelliği de Instagram tarafından tabiri caizse ‘araklandı’. Tüm bunlar ve uygulamanın “kendini olduğun gibi paylaş” mottosu, günümüzde filtreler ve efektlerle dolu sosyal medya platformları arasında sivrilmesi için yeterli oluyor. Hem Google Play Store hem de App Store üzerinde 1 milyon indirmeyi geçen bu sosyal medya platformu, Kısa süre içinde önce Snapchat’e daha sonra da Instagram ve Facebook gibi platformlara rakip olabilecek düzeyde.

Editörün yorumu:

Son dönemde Insatgram’ın gittikçe TikTok’laşmaya başlaması ve Snapchat’in popülerliğini iyice kaybetmeye başlamasının ardından sadece fotoğraf paylaşmak isteyen kullanıcılar için yeni ve orijinal bir deneyim sunan BeReal, 2022 yılının sonuna kadar adından sıkça bahsettirecek gibi duruyor. Ancak Instagram’ın özelliğini çalmasının ardından tıpkı Snapchat gibi tarihin tozlu raflarına gömülme riski bulunan uygulama, adımlarını dikkatli atmalı ve doğru hamlelerle daha fazla özgün özellik sunmalı. Bilmeyenler için Instagram, Snapchat’in popüler hikayeler özelliğini alarak bünyesine katmış ve bu durum Snapchat kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun platformu bırakmasına neden olmuştu.

13
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
13
4
2
1
1