Bilim İnsanları Fotosentezi Taklit Eden Yapay Yaprak Geliştirdiler

16
5
2
1
1
Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, fotosentezi taklit eden yapay bir yaprak geliştirdi. Geliştirilen yapay yaprak güneş ışığı, karbondioksit ve su kullanarak enerji elde edilmesini sağlıyor.

Günümüzde fosil yakıtlardan sentez gazı olarak isimlendirilen bir yakıt üretilmektedir. Ancak bilim insanları tarafından geliştirilen karbon nötr çözeltisi, petrole alternatif sürdürülebilir bir sıvı yakıt geliştirmek için kullanılabilir. 

Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Erwin Reisner ve ekibi, cihazın atmosfere ilave karbondioksit salmamasını sağladıklarını açıkladılar. Erwin Reisner, “Sentez gazın kendisini duymamış olabilirsiniz. Ancak her gün onu kullanarak yarattığımız ürünleri tüketiyorsunuz” dedi. 

yapay yaprak

Araştırmacılar, kullandıkları malzeme ve katalizörlerin birleşimi nedeniyle yapay yaprağın geçmişteki örneklerinden farklı olarak sürdürülebilir olmasını sağladıklarını açıkladılar. Yapay yapraktaki genel işlem, Güneş ışığını alarak bitkilerde bulunan ve kobalttan yapılan bir katalizörle birleştirilen moleküllere benzer iki ışık emici kullanılarak gerçekleştirilir. 

Yapay yaprağın bir ışık emicisi, su varlığında oksijen üretmek için katalizör kullanır. Diğer ışık emicisi ise karbondioksiti ve suyu karbon monoksit ve hidrojene indirgeyen kimyasal reaksiyonu gerçekleştirir. Bu şekilde sentez gaz karışımı elde edilir. 

yapay yaprak

Yapay yaprak Güneş enerjisini kullanırken hava koşullarından etkilenmez. Yapay yaprak, bulutlu ya da bulutsuz günlerde de çalışmaya devam eder. Çalışmaya dair Nature Materials dergisinde yayınlanan makalenin yazarlarından olan Virgil Andrei, “Bu teknolojiyi sadece sıcak ülkelerde ya da sadece yaz mevsiminde kullanmak zorunda değilsiniz” dedi. 

Virgil Andrei, açıklamasını devamında, “Kolayca yakıt olarak kullanılabilecek etanol gibi ürünler üretmesi hedefliyoruz. Karbondioksit azaltma reaksiyonu kullanarak Güneş ışığından bir adımda bu ürünlerin üretilmesi zordur. Ama doğru yöne doğru gittiğimize ve doğru katalizöre sahip olduğumuzdan eminiz. Bu nedenle yakın zamanda bu süreci gösterebilecek bir cihaz üretebileceğimize inanıyoruz” dedi. 

yapay yaprak

Araştırma ekibinin üyelerinden olan Erwin Reisner de, bundan sonra yapmak istediklerinin önce sentez gaz oluşturup daha sonra yakıt oluşturmak yerine tek bir adımda sıvı yakıyı karbondioksit ve sudan elde etmek olduğunu açıkladı. Ortaya çıkarılacak böyle bir yakıtın nakliye ve havacılıkta sürdürülebilir enerji sağlamak için önemli olacağını da Reisner sözlerine ekledi.

Kaynak : https://metro.co.uk/2019/10/22/scientists-build-artificial-leaf-mimics-photosynthesis-10961508/
16
5
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
16
5
2
1
1