Bitcoin Madenciliğinde Tarihin En Büyük Zorluk Düşüşü Gerçekleşti

29
25
12
1
0
Bitcoin madenciliği, tarihinin en büyük zorluk düşüşünü yaşadı. Bugün gerçekleştirilen zorluk ayarlaması sonrası düşüş yüzde 28 olarak belirlendi. Bundan önceki en büyük düşüş, 2011 yılında gerçekleşmişti.

Kripto para madenciliği, özellikle geçtiğimiz haftalarda Çin'den gelen bir haberle büyük bir darbe almıştı. Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi tarafından yapılan bir açıklama ile ülkede kripto para madencilik faaliyetlerinin yasaklandığı açıklandı. Ardından gelen haberler ise pek çok madencilik şirketinin Çin'den kaçmaya başladığını; yönlerini ise Kuzey Amerika'ya çevirdiklerini ortaya koydu.

Bu gelişmelerin gölgesinde zor zamanların yaşandığı kripto piyasasında Bitcoin ve beraberinde pek çok altcoin değer kaybetti ve düşüş bir süredir devam ediyor. Ayrıca madencilik yasakları sonrası Bitcoin üretmek için kullanılan tüm cihazların toplam işlem gücünü ifade eden hash rate oranlarında da büyük bir düşüş yaşanmıştı.

Açıklamalar öncesi Mayıs ayında 200 eksahash olarak ölçülen değer, sonrasında ani bir çakılma yaşayarak 66 eksahash seviyesini görmüştü. Yavaş da olsa bir toparlanma gösteren hash rate oranları, nihayetinde 90 seviyelerine ulaşmayı başarmıştı. Ancak tabii ki bu keskin düşüş, çıkarılan blok sayısının da ciddi oranda azalmasına sebep oldu.

Tarihin en büyük zorluk düşüşü:

Bitcoin

Bitcoin ağında bu türden ani ve sert hash rate düşüşlerini dengelemek için bir denge mekanizması mevcut; zorluk ayarlaması. Yaklaşık olarak iki haftada bir gibi bir süreye denk gelen 2016 blokta bir yapılan bu ayarlama sonrası hash rate'deki değişimler Bitcoin madencilik zorluğunu artırıyor ya da azaltıyor. Yaşanan düşüler sonrası bugün gerçekleştirilen son zorluk ayarlaması ise tarihin en büyük zorluk düşüşüne işaret ediyor.

Bugün yapılan zorluk ayarlamasında 689472. blokta yüzde 28 oranında düşüş yaşandı ve değer 14 trilyon seviyesine çekildi. Bitcoin tarihinde bu oranda bir zorluk düşüşü daha önce hiç yaşanmamıştı. Bir önceki büyük zorluk düşüşü ise 2011 yılında görülen yüzde 18'lik düşüştü.

Ancak bu düşüşün sonucu görece daha pozitif bir manzara sunuyor. Zorluğun düşmesi, Bitcoin madenciliğinde kârlılığın artması anlamına geliyor. Bu da beraberinde madenciliğe olan ilginin de artacağına işaret ediyor. Sonuç olarak da hash rate oranlarının yeniden dengelenmesiyle piyasanın bu anlamda toparlanması bekleniyor.

Kaynak : https://uzmancoin.com/bitcoin-madencilik-zorlugunda-tarihin-en-buyuk-dususu/
29
25
12
1
0
Emoji İle Tepki Ver
29
25
12
1
0