'Çalıntı' Videoları İfşa Olan Enes Batur'un YouTube Kanalı Kapanabilir

628
120
69
49
24
Enes Batur'un "çalıntı" videolarını geçtiğimiz haftalarda bir bir ifşa eden YouTube Kanalı JT, Batur ile gerçekleştirdiği DM görüşmelerini de yayınladı. Karşılıklı tehdit dolu tartışmalar Twitter üzerinde devam ederken, olaya Enes Batur'un ajansı ILS Vision da dahil oldu. Kopya içerik krizi büyümeye devam ediyor.

YouTuber'lık sektörünün Türkiye'deki önemli isimlerinden bir tanesi de Enes Batur. Batur, YouTube'da yayınladığı videolarla kendisine çok ciddi bir izleyici kitlesi edinmiş durumda ve Türkiye'nin en çok abonesi olan YouTube kanalına sahip. An itibarıyla Batur'un 11 milyona yakın takipçisi var ve videolarının 5 milyardan fazla görüntülendiği görülüyor.

Ancak son dönemlerde Enes Batur, çok farklı bir şekilde gündem olmaya başladı. YouTube'un önemli isimleri şu sıralar Enes Batur'a savaş açmış durumdalar. Bunun nedeniyse Batur'un "çalıntı" videolar yapıldığının ifade edilmesi. Aslına bakılacak olursak kanıtlar, olayın bu yönde olduğunu ortaya koyuyor.

enes batur

Şunu kabul etmemiz gerekiyor ki Enes Batur'un içerikleri ne yazık ki özgün değil. Batur, dünyanın en çok abone sayısına sahip kanalları olan PewDiePie, Mr Beast ve Logan Paul'da bulunan videoları adeta Türkçe'ye çevirerek yayınlıyor. Bunların iddiaların ötesinde gerçek şeyler olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Batur'u ifşa eden kanallardan bir tanesiyse JT isimli bir YouTube kanalıydı. JT'nin 285 bin civarında takipçisi var ve şu ana kadarki görüntülenme sayısı 21 milyona yakın.

  • ​Not: Enes Batur'un Türkiye'de çok geniş bir çocuk hayran kitlesinin olduğunu kabul ediyoruz. Ancak bu durum, çalıntı videolara göz yumulacağı anlamına gelmiyor.

JT'nin iddialarına göre Enes Batur, bu tarz ifşa videolarına kafayı takmış durumda. Üstelik bu yüzden JT'nin videoları bile kaldırılmış. Şimdi ki konumuzsa bu videoların kaldırılmasıyla ilgili Enes Batur ve JT arasında yaşananlar. 

JT, birkaç gün önce YouTube'da "i'm about to be Terminated... please help" (YouTube hayatım bitmek üzere, lütfen yardımcı olun) başlıklı bir video yayınladı. Bu videoyu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

  • Not:Bu videonun tamamını çevirmek işleyiş açısından çok da mümkün değil ancak videonun genelinde JT, Batur'un kendisine iki farklı hak talebinde bulunduğunu belirtiyor. YouTube'un kurallarına göre 3 farklı telif sorunu yaşanması halinde kanal kapatılıyor. JT bundan bahsediyor.

Olay buradan da Twitter'a sıçradı.

Yaşadıklarını Twitter'dan da açıklayan JT'nin konuyla ilgili ilk tweeti şuydu;

"Hey Enes, eğer bu konuda (Enes Batur'un haksız hak taleplerinden bahsediyor) ciddiysen, neden mahkemede karşılaşmıyoruz?"

Bu tweetin ardındansa Enes Batur, JT'ye yine Twitter üzerinden mesaj gönderiyor;

"Neden bu kadar öfkelisin?"

Aralarında ne olduğu bilinmeyen bazı konuşmalar geçiyor. Ardındansa JT, yeni bir ekran görüntüsü paylaşıyor;

Enes Batur; "Onları (JT'nin kaldırılan videoları) geri getirmek ve senin videolarına konu olmak istemiyorum." diyor.

JT; "Durmak istemiyorum. Üzgünüm ama böyle kazanamazsın, gerçeği gizleyemezsin ve herkesin unutmasını bekleyemezsin" sözleriyle Enes Batur'a ciddi bir "ayar" veriyor.

Enes Batur'un bu sert sözlere cevabıysa "Kazanmak istemiyorum." şeklinde oluyor.

Bir kez daha sert çıkan JT; "Ününü korumak istiyorsun." şeklinde sert bir çıkış daha yapıyor. Aradan bir kaç dakika geçiyor ve Enes Batur cevap vermiyor. JT bir kez daha mesaj atıyor ve "Söyleyecek başka bir şeyin yok mu?" sorunu yöneltiyor.

JT bu ekran görüntüsünü "Dünyanın en büyük YouTuber'larından bir tanesi, şaka gibi" başlığıyla yayınlıyor.

Mesajlar bir süreliğine kesiliyor ancak bu sırada Enes Batur'a tepkiler Türkiye'den de yükseliyor. İlginç bir şekilde olaya, bir Türk Twitter kullanıcısı ve Enes Batur'un partner şirketi de dahil oluyor. Dilerseniz Türk Twitter kullanıcısının paylaşımıyla devam edelim;

Bu tweet'e cevapsa ILS Vision'dan geliyor. 

  • Not: ILS Vision'un açıklamalarındaki bozuk Türkçe'nin Webtekno'yla hiçbir ilgisi yoktur.

Buradan sonraki kısımsa Enes Batur'un itiraflarını içeriyor. İşte JT'nin paylaştığı ve Batur'la konuşmalarının devamını gösteren o ekran görüntüsü;

Anlaşılan o ki JT, Enes Batur'u bu tür videolarla ifşa edeceğini ve Batur'un şöhretini sona erdireceğini söylüyor. Konuşmanın bir bölümü yok ancak ilk mesajın "Your rep." (Şöhretin) ibaresiyle başladığı görülebiliyor ve devamındaysa "Bana yardım edecek misin etmeyecek misin?" ifadeleri yer alıyor. JT bu sert yanıtların hemen peşine "Eğer yardım etmeyeceksen buradaki işimiz bitti." diyor

Enes Batur bu mesajdan sonra ILS Vision'ın hatalı hak taleplerinde bulunduğunu söylüyor. Bunun kendisiyle ilgili olmadığı belirten Batur, JT'yi ikna edemiyor. Daha sonraysa Batur, kendisinin gerçek bir hak talebinde bulunduğunu söylüyor. JT, tam olarak nelerin şikayet edildiğini öğrenmek istediğini belirtiyor.

Bu yaşananların ardından mesajlaşmalar devam ediyor ve Enes Batur, JT'yle ilgili şikayetlerini sıralıyor;

"Ses değil. Benim YouTube içeriğimi kullandın. Yüzümü, videomu, sesimi... Bunu tam ekran yaparken benim hakkımda sadece kötü şeyler söyledin. Bu bir eleştiri değil."

Aradan bir süre geçiyor ve bu olay YouTube yetkililerine intikal ediyor. Kısa bir süre sonraysa JT'nin kaldırılan videoları yeniden yayınlanıyor. JT bu durumu Twitter üzerinden şöyle duyuruyor;

"YouTube, videolarımı yeniden yayınladı. Görünüşe göre Enes'ten daha fazla bilgi istiyorlar."

Bu tweete yanıt olarak bir ekran görüntüsü daha ekleyen JT, "Onlar neydi Enes Batur?" açıklamasıyla şunları paylaşıyor;

Mesajların bir tanesinde "Yaptığın şey adil kullanıma girmiyor." diyen Batur, bir diğer mesajındaysa "Ben kötü bir şey yapmıyordum, gerçek bir hak talebinde bulundum. Eğer gerçek değilse..." ibareleri yer alıyor.

Tüm bu olaylar yaşanırken YouTube, JT'ye Twitter üzerinden cevap veriyor. İşte YouTube'un JT'nin kaldırılan videolarıyla ilgili yaptığı o açıklama;

"Gecikme için özür dileriz. Söz konusu iki videonun herhangi bir kural ihlali yapmadığı anlaşılmış olup kanalınızla ilgili yasal bir sorun olmadığı anlaşılmış, videolarınız kanalınızda yeniden açılmıştır."

Videolar JT'nin kanalına yeniden yüklenmiş durumda ancak JT, bu kadarla sınırlı kalmayacağa benziyor. JT, Enes Batur'un telif hakkı sistemini suistimal ettiğini söylüyor ve bu yüzden Batur'un YouTube'dan yasaklanması gerektiğini düşünüyor. JT, Batur'un YouTube hesabının kapatılması için bir "retweet" kampanyası başlatmış durumda. 

Tüm bunlara ek olarak bir tweet daha paylaşan JT, YouTube'u etiketleyerek "Bize kurallarına bağlı olduğunu göster." söylemlerine yer vermiş durumda.

Bu olayın sonunda neler olacağını hep birlikte ilerleyen günlerde göreceğiz. Bakalım YouTube, Enes Batur'a bu ihlal nedeniyle herhangi bir ceza kesecek mi?

628
120
69
49
24
Emoji İle Tepki Ver
628
120
69
49
24