Çernobil’den 10 Kat Daha Fazla Radyasyonun Yayıldığı Yer: Marshall Adaları

65
54
6
3
3
Günümüzdeki fotoğraflarına baktığınızda cennetin bir yansıması diyebileceğiniz Marshall Adaları, soğuk savaş döneminde cehennemin bir yansımasıydı. Birleşik Devletler, okyanusun ortasındaki bu bölgede onlarca nükleer test gerçekleştirerek burayı dünyanın en yaşanmaz yerlerinden biri haline getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasındaki soğuk savaş geriliminin zirve yaptığı dönemlerden biri olan 1946 ile 1958 yılları arasında ABD, Hawaii adaları ile Avustralya’nın arasında, ekvatorun biraz kuzeyinde kalan Marshall Adaları’nda tam 67 nükleer silah denemesi gerçekleştirdi. Bu nükleer silahların 23’ü Bikini adalarına gönderilirken, 44’ü de Enewetak adalarına gönderildi. Nükleer silah testleri, görece olarak yerel halkın zarar görmeyeceği uzaklıklarda gerçekleştiriliyor olsa da fark edilmeyen şey, testler sonucunda ortaya çıkan Fukushima ve Çernobil felaketlerini unutturacak büyüklükteki radyasyonun tüm Marshall Adaları’na yayılıyor olduğuydu.

Birleşik Devletler’in nükleer test denemelerini sonlandırmasının üzerinden yarım asırdan fazla süre geçti. Buna rağmen Marshall Adaları, yüksek radyasyon sebebiyle yaşam düşmanı bir yer almaya devam ediyor. Radyasyon sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan yerel halkın çocuklarının ve torunlarının, evlerine ne zaman geri dönebileceği hala bilinmiyor. ABD Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yayımlanan üç yeni araştırma, Çernobil’den 10 kat daha fazla radyasyon bulunduğu belirtilen Marshall Adaları’nın yakın bir tarihte yaşamı desteklemeyeceğini gösteriyor.

nükleer silah

Columbia Üniversitesi Nükleer Araştırmalar Merkezi'nden Emlyn Hughes ve Malvin Ruderman liderliğindeki bir ekip, Marshall Adaları’nda bulunan bitkilerde, okyanus tortularında ve toprakta hala tehlikeli seviyede radyasyon bulunduğunu tespit etti. Ekip, üç yıl önce yine Marshall Adaları’nda bir araştırma gerçekleştirmiş, adalarda beklenenin çok üzerinde gama radyasyonu olduğunu açıklamışlardı. Yapılan araştırmalar Marshall Adaları’nın hangilerinin yerleşim için uygun olduğunu ve adalara yerleşmenin olası risklerini belirlemeyi amaçlıyor.

marshall adaları

2017 ve 2018 yıllarında Bikini, Enewetak, Rongelap ve Utirik adalarında gerçekleştirilen arka plan gama radyasyonu ölçümlerinde Bikini adasında 648 milirem, Naen adasında ise 460 milirem yıllık gama radyasyonu tespit ettiler. ABD ile Marshall Adaları Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşmaya göre ise yıllık güvenli gama radyasyonu değeri 100 milirem. Araştırmanın yazarlarında göre Marshall adalarındaki radyasyon seviyesi bugün bile Çernobil ve Fukuşima’dan çok daha yüksek. Bu nedenle araştırmacılar, adaların yerleşimi desteklemediğini belirtiyorlar. Bununla birlikte araştırmacılara göre mevsimsel olarak mahsül toplamak amacıyla geçici olarak adaları ziyaret etmekte bir sakınca bulunmuyor.

Kaynak : https://gizmodo.com/radiation-levels-at-the-marshall-islands-remain-disturb-1836382678
65
54
6
3
3
Emoji İle Tepki Ver
65
54
6
3
3